Oraşul care a devenit un rai al străinilor: Se înghesuie să ajungă şi să lucreze aici

23 Nov. 2023, 15:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Nov. 2023, 15:22 // Actual //  Lupu Eduard

Malaga este cel mai bine cotat oraş la nivel mondial pentru relaţia dintre expaţi şi localnici, unde 89% dintre expatriaţi spun că localnicii sunt deosebit de prietenoşi cu străinii, comparativ cu 65% dintre expatriaţii care spun acelaşi lucru la nivel global.

Oraşul de coastă este, de asemenea, cunoscut pentru vremea bună, opţiunile de petrecere a timpului liber, locuinţele accesibile şi costul de trai uşor de gestionat. Are cel mai mic punctaj (dar totuşi mult peste medie) pentru factorii de lucru în străinătate – noii veniţi spun că piaţa locală a locurilor de muncă nu este grozavă, însă îşi revendică, de asemenea, primul loc pentru susţinerea unui bun echilibru între viaţa profesională şi cea privată.

Top 5 cele mai bune oraşe din lume pentru cei ce vor să-şi construiască o viaţă peste granite:

1. Malaga – Spania

2. Alicante – Spania

3. Valencia – Spania

4. Ras Al Khaimah – Emiratele Arabe Unite

5. Abu Dhabi – Emiratele Arabe Unite

Clasamentul, publicat de comunitatea online Internations, a analizat 49 de oraşe din întreaga lume în cinci domenii principale: calitatea vieţii (cum ar fi asistenţa medicală şi opţiunile de petrecere a timpului liber), uşurinţa de a te stabili (cum ar fi uşurinţa de a-ţi face prieteni şi de a te simţi binevenit), munca în străinătate (inclusiv piaţa locală a locurilor de muncă şi factorii de echilibru între viaţa profesională şi cea privată), finanţele personale (ţinând cont de costul vieţii) şi un indice general „esenţial pentru expaţi” care evaluează aspecte precum uşurinţa de a îndeplini sarcini administrative şi de a găsi o locuinţă.

Răspunsurile la sondaj au fost colectate în februarie şi publicate în noiembrie.

La coada listei se află Milano, Italia, unde expatriaţii spun că este o provocare să facă faţă birocraţiei, să deschidă un cont bancar local, să obţină o viză şi să găsească o locuinţă. O treime dintre expatriaţii din Milano spun că nu sunt mulţumiţi de viaţa lor socială (faţă de 25% care au aceeaşi părere la nivel global) şi nu se simt ca acasă (faţă de 20% la nivel global).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Mai 2024, 15:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mai 2024, 15:06 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a confirmat în noul său bilanț al economiei regionale că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut al Moldovei pentru anul 2024 rămâne la 3,5%, urmată de o estimare de creștere de 3,7% în 2025.

Această proiecție reflectă eforturile economice ale Moldovei, care se confruntă cu consecințele războiului din Ucraina. În ciuda provocărilor, PIB-ul Moldovei a crescut cu 0,7% în 2023, după o scădere de 4,6% în 2022.

Sectorul agricol a înregistrat o creștere semnificativă de 32% în 2023, compensând declinul din anul precedent. Cu toate acestea, industria prelucrătoare, construcțiile, transporturile și comerțul au continuat să se confrunte cu dificultăți. Consumul privat și investițiile au scăzut, în timp ce exporturile nete au crescut cu 5,8%.

Inflația anuală, care a atins un vârf de 34,6% în octombrie 2022, a încetinit și s-a încadrat în intervalul țintă de 3,5%-6,5% la sfârșitul anului 2023. În februarie 2024, aceasta s-a situat la 4,3%.

Presiunile fiscale s-au intensificat odată cu consolidarea rețelelor de siguranță socială și introducerea de compensații pentru energie pentru gospodăriile cu venituri mici și subvenții pentru producătorii agricoli. Acest lucru a dus la un deficit fiscal estimat la 5% din PIB în 2023.

Cu toate acestea, finanțarea externă de la creditorii oficiali, în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari în 2023, a ajutat la atenuarea presiunii generate de deficitele fiscale și externe în creștere.

Reformele întreprinse pentru aderarea la Uniunea Europeană sunt așteptate să sporească potențialul de creștere pe termen mediu și lung, în timp ce instabilitatea geopolitică rămâne un risc important.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău