UE susține antreprenorii prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți

22 Feb. 2024, 19:59
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Feb. 2024, 19:59 // Actual //  bani.md

Uniunea Europeană este mai aproape de antreprenorii din nordul țării prin intermediul Centrului de Informare și Consultanță în Afaceri ODA din Bălți. Scopul principal al Centrului este să formeze și dezvolte competențe antreprenoriale și să ofere consultanță despre programele de granturi pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), în vederea creșterii competitivității și rezilienței afacerilor.

„Urmare a ghidării în afaceri, antreprenorii pot accesa fonduri nerambursabile oferite de Guvernul Republicii Moldova și de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „UE pentru IMM-uri”. Astfel, Uniunea Europeană contribuie cu 8 milioane de euro pentru cofinanțarea a șapte programe cheie: PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural”, se menționează într-un comunicat de presă.

Centrul de Informare și Consultanță în Afaceri din Bălți, situat pe strada Decebal 13, este deschis de luni până vineri, între orele 8:30 – 17:30.

Amintim că, inaugurarea Centrului a avut loc la finalul lunii ianuarie curent, în cadrul inițiativei „Susținere pentru dezvoltarea economică durabilă și inclusivă în Republica Moldova”. Proiectul este susținut financiar prin programul „EU4Moldova: Comunități Locale” oferit de Uniunea Europeană și Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Implementarea proiectului este gestionată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Informații detaliate despre activitățile ODA și programele pe care le implementează pot fi consultate pe site-ul oficial: www.oda.md.

Realitatea Live

11 Mai 2024, 07:30
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
11 Mai 2024, 07:30 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Piaţa imobiliară din California este zguduită de creşterea preţurilor asigurărilor, în deja cea mai scumă regiune din ţară, unii locuitorii din Beverly Hills abandonând ideea de a mai încheia poliţe, scrie Bloomberg.

Tendinţa de creştere a preţurilor este observabilă şi în alte zone, în Florida proprietarii plătind de trei ori mai mult pentru o poliţă de asigurare faţă de media naţională. Spre deosebire de statul Florida care este expus la uragane frecvente, în California creşterea preţurilor a fost determinată de incendiile de vegetaţie.

State Farm General Insurance Co., cel mai mare asigurator din California, şi-a anunţat în martie clienţii că va renunţa la 72.000 de poliţe de asigurare, 30.000 dintre acestea acoperind case de locuit.

John Morris a încheiat o asigurare la State Farm în 2022, plătind 22.000 de dolari pe an pentru un plan ce acoperă doar 40% din costurile de înlocuire în valoare de 10 milioane de dolari. Acesta a fost anunţat că acoperirea se va încheia în 2025.

„O să mai existe alternative, dar vor fi mai scumpe”, a explicat Morris.

Unii investitori chiar au renunţat la a cumpăra locuinţe după ce au văzut preţul poliţelor de asigurare. Stephen Shapiro, co-fondator al Westside Estate Agency, a abondanat ideea de investi 15 milioane de dolari într-o casă după ce a aflat că asigurarea va costa 150.000 de dolari pe an.

„Dacă vorbim de 150.000 de dolari pe an, asta anulează capacitatea de a face profit”, a arătat acesta.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău