Piața creditelor! Schimbare surprinzătoare. Ce se întâmplă cu împrumuturile

22 Feb. 2024, 15:39
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
22 Feb. 2024, 15:39 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Creditele noi acordate în luna ianuarie 2024 au înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 3,7 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o reducere de 32,1 la sută față de luna precedentă, decembrie 2023, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Cea mai mare parte a acestor credite, respectiv 73,1 la sută, au fost în moneda națională, însumând 2,7 miliarde de lei și înregistrând o scădere de 33,3 la sută față de luna decembrie.

Creditele cu termene de la 2 până la 5 ani au fost cele mai solicitate, reprezentând 56,2 la sută din totalul creditelor acordate, cu un volum semnificativ acordat persoanelor juridice, constituit de 38,5 la sută.

În ceea ce privește persoanele fizice, acestea au contractat credite în valoare de 1 079,3 milioane lei, în scădere cu 14,1 la sută față de luna precedentă, din care o parte semnificativă, respectiv 66,9 la sută, a fost destinată pentru consum. Creditele imobiliare au reprezentat 32,7 la sută din totalul creditelor acordate persoanelor fizice, fiind contractate în întregime în moneda națională.

Persoanele juridice au solicitat mai puține credite în luna ianuarie 2024, înregistrându-se o scădere de 42,1 la sută la creditele în moneda națională și de 27,7 la sută la cele în valută.

Rata medie la creditele acordate în moneda națională s-a redus, ajungând la 9,26 la sută pentru persoanele juridice și 12,01 la sută pentru cele de consum ale persoanelor fizice. Pentru creditele imobiliare în moneda națională, rata medie s-a diminuat la 8,60 la sută.

Aceste date reflectă o schimbare semnificativă în peisajul creditării în Moldova și ar putea avea impact asupra activității economice în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău