Petrolul s-a ieftinit cu peste 2 dolari, la cel mai redus nivel atins de la mijlocul lui iunie

20 Iul. 2024, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Iul. 2024, 09:52 // Actual //  Lupu Eduard

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu peste 2 dolari, la cel mai redus nivel atins de la mijlocul lunii iunie, în timp ce investitorii se gândeau la o posibilă încetare a focului în Gaza, iar dolarul mai puternic a condus declinul, transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, până la 82,63 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 2,69 USD, sau cu 3,3%, la 80,13 USD pe baril.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că se întrevede o încetare a focului mult căutată între Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas.

”Cred că ne aflăm în linia de 10 metri şi ne îndreptăm spre linia de poartă pentru a obţine un acord care să producă o încetare a focului, să aducem ostaticii acasă şi să ne pună pe o cale mai bună pentru a încerca să construim o pace şi o stabilitate durabilă”, a spus Blinken, folosind o analogie cu fotbalul.

Războiul din Gaza i-a determinat pe investitori să stabilească o primă de risc atunci când tranzacţionează petrol, deoarece tensiunile ameninţă livrările globale. Dacă se ajunge la încetarea focului, rebelii Houthi susţinuţi de Iran şi-ar putea uşura atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie, deoarece grupul a declanşat atacurile în sprijinul Hamas.

”Geopolitica începe să se relaxeze puţin, aşa că ar trebui să funcţioneze în favoarea noastră, în urma veştii acestei încetări a focului”, a declarat Tim Snyder, economist şef la Matador Economics.

Cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite a declarat că ocupaţia de către Israel a teritoriilor palestiniene şi a aşezărilor sale de acolo sunt ilegale şi ar trebui retrasă cât mai curând posibil, sporind şi mai mult speranţele de încheiere a conflictului.

Indicele dolarului american a urcat după date mai puternice decât erau aşteptările despre piaţa forţei de muncă şi producţia din SUA, săptămâna aceasta, presând preţurile petrolului, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

O monedă americană mai puternică atenuează cererea de petrol în dolari din partea cumpărătorilor care deţin alte valute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Sept. 2024, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Sept. 2024, 17:22 // Actual //  Lupu Eduard

Asociația Forța Fermierilor a anunțat că agricultori din mai multe raioane ale Republicii Moldova, după două zile de proteste la nivel local, se simt ignorați de autorități. Aceștia se declară dezamăgiți că președinta Maia Sandu nu a răspuns solicitărilor lor și că nu a existat niciun anunț referitor la retrimiterea legii secetei în Parlament, lege despre care fermierii susțin că a fost adoptată în grabă, fără consultări.

Ca răspuns, fermierii au decis să își continue protestele și au planificat o manifestație în fața Președinției pe 19 septembrie, la ora 12:00. Un grup de reprezentanți ai agricultorilor va încerca să discute direct cu președinta țării, solicitând modificarea legii secetei conform propunerilor Asociației Forța Fermierilor. Între timp, tehnica agricolă rămâne amplasată pe marginea drumurilor, iar alte raioane urmează să se alăture protestelor în zilele următoare.

Fermierii cer ca legea să fie returnată în Parlament pentru a fi modificată de urgență, astfel încât să reflecte cerințele și nevoile agricultorilor afectați de secetă.

Legea votată vineri de Parlament prevede suspendarea pe șase luni a datoriilor agricole. Conform reprezentanților fermierilor, doar 20% dintre agricultori vor beneficia de această măsură, iar după expirarea termenului de suspendare, mulți dintre aceștia riscă să intre în insolvență din lipsa resurselor financiare pentru a-și plăti datoriile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău