Panică la Gazprom. Ucraina refuză mutarea punctului de tranzit al gazului în Rusia

19 Sept. 2024, 18:06
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
19 Sept. 2024, 18:06 // Bani și Afaceri //  bani.md

Stația de măsurare a gazului „Sudja” din Ucraina, controlată de forțele ucrainene, nu mai funcționează din cauza lipsei electricității și a personalului tehnic. Bateriile care alimentau echipamentele sunt epuizate, iar posibilitățile de a restabili alimentarea cu energie și de a repara echipamentele sunt inexistente în prezent, scrie The Moscowtimes.

Pentru a rezolva problema, Gazprom a propus mutarea punctului de predare a gazului către Ucraina la stația „Dolgoe”, situată la 300 km de granița ucraineană, în apropierea graniței dintre regiunile Kursk și Orel. Cu toate acestea, Ucraina a refuzat propunerea.

Într-o conversație cu oficialii Gazprom, aceștia au glumit, spunând că, dacă stația „Dolgoe” ar fi cucerită de forțele ucrainene, ar trebui să mute punctul de predare a gazului până la Urengoi, în Rusia. Deși comentariul a fost făcut în glumă, oficialii Gazprom nu exclud posibilitatea avansării forțelor ucrainene mai adânc pe teritoriul rus.

Problema majoră este legată de dificultățile cu care Gazprom se va confrunta atunci când va încerca să convingă clienții europeni din Austria și Slovacia să accepte schimbările în contracte. Începând cu 2025, Ucraina ar urma să transporte gaze aparținând clienților europeni, iar plata pentru tranzit ar veni de la companiile occidentale, nu de la Gazprom.

Ucraina refuză să semneze un nou acord de tranzit cu Gazprom, acuzând compania rusă de încălcarea repetată a promisiunilor și de lipsa de fiabilitate. Această situație ar putea duce la o reconfigurare radicală a tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina sau chiar la oprirea totală a acestuia, pe fondul războiului în curs și a tensiunilor continue dintre cele două țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Dec. 2024, 18:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Dec. 2024, 18:21 // Actual //  Ursu Victor

Polonia este dispusă să furnizeze energie electrică Ucrainei dacă premierul Slovaciei, Robert Fico, își va pune în aplicare amenințarea de a opri livrările către țara afectată de război. Potrivit unui oficial guvernamental polonez citat de Bloomberg, Varșovia intenționează să crească producția internă de energie electrică pentru a compensa orice dezechilibru care ar putea apărea în sistemul ucrainean în urma unei astfel de decizii.

Robert Fico a declarat recent că Slovacia va opri livrările de energie electrică către Ucraina începând cu 1 ianuarie, dacă Kievul va înceta tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său. Declarația a fost făcută într-un moment în care orașele ucrainene se confruntă zilnic cu pene de curent cauzate de atacurile rusești asupra infrastructurii critice. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe Fico de complicitate cu Vladimir Putin și de încercarea de a deschide un „al doilea front energetic” împotriva Ucrainei, în interesul Rusiei. De asemenea, Zelenski a solicitat sprijin din partea autorităților europene. Ministerul slovac de externe a respins acuzațiile, numindu-le „absurde”, și a negat orice alianță cu Kremlinul.

În același timp, Ucraina a reamintit că achiziționează energie electrică din Slovacia, în valoare de aproximativ 200 de milioane de dolari anual, și nu o primește gratuit.

Pe 22 decembrie, Robert Fico s-a deplasat la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin despre consecințele încetării tranzitului gazului rusesc prin Ucraina. Contractul dintre Naftogaz și Gazprom expiră la 1 ianuarie. Deși Zelenski a declarat că nu va permite continuarea tranzitului care susține mașina de război a Kremlinului, el a subliniat că Ucraina este pregătită să transporte gaz din alte surse dacă va exista o cerere din partea Comisiei Europene. Oficialii europeni au menționat că statele UE au surse alternative de aprovizionare și că nivelul stocurilor de gaz este suficient.

În paralel, Kievul și Varșovia lucrează la crearea unui hub de gaze pentru Europa de Est. Ministerul Energiei din Ucraina a indicat că depozitele subterane de gaze ale Ucrainei și terminalele poloneze de GNL ar putea forma baza unei noi infrastructuri de livrare, care să înlocuiască rutele rusești.

În plus, Slovacia continuă să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, care traversează teritoriul ucrainean. Potrivit unei surse Bloomberg, Ucraina ar putea opri aceste livrări ca răspuns la o eventuală decizie a Slovaciei de a sista exporturile de energie electrică.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală