VIDEO Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu: Vreau să îi mulțumesc doamnei președinte pentru…

17 Oct. 2024, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:20 // Actual //  bani.md

Emmanuel Macron laudă curajul Maiei Sandu. Într-un interviu exclusiv, acordat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat de Ecaterina Covali și difuzat de RLIVE TV, liderul francez i-a mulțumit președintei Moldovei pentru angajamentul său și a echipei sale de a consolidat relațiile bilaterale.

Oficialul de la Paris consideră că Moldova, datorită actualei șefe a statului, și-a îndreptat privirea spre Uniunea Europeană, a consolidat statul de drept, economia și a început să se integreze treptat în comunitate. În același timp, Macron a vorbit și despre războiul din Ucraina, are a destabilizat Moldova și situația din regiune, în general.

„Moldova s-a angajat într-o ancorare europeană a întregii regiuni. Și de aceea aș vrea să îi mulțumesc doamnei președintă Sandu pentru curajul său, pentru angajamentul său și al echipelor sale. În toți acești ani, într-adevăr, am consolidat legăturile noastre. Eu însumi am făcut mai multe vizite bilaterale. Președinta a fost aici de mai multe ori. Am organizat o reuniune fără precedent a Comunității Politice Europene în Moldova. Iată că toate acestea au aranjat, cu siguranță, lucrurile, au stabilizat această legătură. Pentru mine, este foarte clar că această relație va continua și în viitor, pentru viitorul Moldovei”, a declarat Macron.

 

În timpul mandatului prezidențial al Maiei Sandu, șefa statului Emmanuel Macron s-au întâlnit de mai multe ori, atât la reuniuni internaționale, cât și la Paris sau Chișinău în timpul vizitelor bilaterale. Liderul francez a avut două deplasări oficiale în țara noastră, una în iunie 2022 și alta la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Bulboaca în iunie 2023.

În cadrul interviului difuzat în exclusivitate de RLIVE TV, Macron a mai explicat de ce Uniunea Europeană este opțiunea integrării europene este binevenită pentru țara noastră, cum luptă statele membre ale UE cu propaganda rusă și ce relații au guvernările de la Chișinău și Paris actualmente.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția a fost difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 17:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Oct. 2024, 17:37 // Actual //  Ursu Victor

Compania Wizz Air își redeschide baza operațională la Chișinău și lansează noi curse

Începând cu 16 decembrie 2023, compania aeriană low-cost Wizz Air își va redeschide baza operațională la Chișinău și va introduce zboruri către opt destinații din Europa. Astfel, călătorii din Republica Moldova vor avea acces la zboruri directe spre Germania (Berlin, Dortmund, Memmingen, Nuremberg), Italia (Verona și Bologna), Franța (Paris) și Belgia (Bruxelles), conform anunțului făcut de ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Această extindere reprezintă un pas important pentru conectivitatea Republicii Moldova cu orașele importante din Uniunea Europeană, facilitând călătoriile și dezvoltarea economică a țării.

Wizz Air a reluat zborurile din Republica Moldova încă din 14 decembrie 2023, inițial cu trei destinații europene: Roma, Milano și Londra, după ce și-a suspendat activitatea în martie 2023 din cauza riscurilor de securitate. Baza operațională a companiei a fost închisă în decembrie 2022, dar acum revine în forță, consolidându-și prezența pe piața locală.

Fondată în 2003, Wizz Air este renumită pentru ofertele sale de zboruri la prețuri accesibile și pentru numeroasele sale rute în întreaga Europă, fiind un jucător important pe piața zborurilor low-cost.

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău