Harta investițiilor străine din Republica Moldova! În ce domenii străinii și-au adus sacii cu bani

23 Oct. 2024, 13:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
23 Oct. 2024, 13:04 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Stocul investiților străine directe a totalizat 4,8 miliarde de dolari, cu 11,6% mai mult în anul 2023 față de anul precedent. Capitalul propriu al investitorilor s-a cifrat la 3,5 miliarde de dolari, iar datoriile la 1,3 miliarde de dolari, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Cele mai multe investiții au fost făcute în domeniul financiar și asigurări – 1,265 miliarde de dolari, comerțul cu ridicata – 987,5 milioane de dolari, industria prelucrătoare – 933,5 milioane de dolari, producția și furnizarea de energie electrică – 877,5 milioane de dolari.

Cele mai puține investiții în economia națională sunt în domeniul recreere și agrement – 4,1 milioane de dolari, industria extractivă 3,8 milioane de dolari, învățământ – 1,6 milioane de dolari și distribuția apei – 0,61 milioane de dolari.

În ceea ce privește proveniența investițiilor, Federația Rusă e în top cu un stoc de 746,7 milioane de dolari, cu un capital propriu negativ de 19 milioane de dolari și datorii de 765,7 milioane de dolari.

Cipru este pe locul doi – 746,4 milioane de dolari investiții.

România a investit în economia Republicii Moldova 507 milioane de dolari, capital propriu de 443 milioane de dolari și datorii de 64 milioane de dolari.

Pe locul trei în topul statelor care au investit în economia Republicii Moldova este Olanda – 488,8 milioane de dolari și un capital propriu de 477 milioane de dolari.

Germania a investit 301,7 milioane de dolari.

Investițiile străine directe din economia Republicii Moldova provin sin 699 de state.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Oct. 2024, 17:08
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
23 Oct. 2024, 17:08 // Bănci şi Finanţe //  bani.md
  • Acordul de finanțare în valoare de 10 milioane EUR (echivalentul în MDL) este pe o perioadă de șapte ani.
  • Victoriabank va sprijini antreprenorii care dezvoltă proiecte de eficiență energetică și energie regenerabilă.
  • Împrumutul oferit de GGF facilitează distribuirea capitalului băncii pentru noi investiții și tranziția către o economie mai verde.

Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Moldova, a semnat, în premieră, un acord cu Fondul Green for Growth (GGF) pentru a primi finanțare în valoare de 10 milioane EUR, echivalent în MDL. Acest împrumut este conform reglementărilor Basel III și va fi utilizat pentru a sprijini antreprenorii care investesc în soluții de eficiență energetică, energie regenerabilă și măsuri de reziliență climatică.

Finanțarea oferită de GGF va consolida poziția de capital a Victoriabank, creând astfel o capacitate de creditare care va fi folosită pentru a sprijini întreprinderile din Moldova. În acest fel, banca va susține investițiile în eficiență energetică și energie regenerabilă din țară. În cadrul acestui acord, Victoriabank se angajează să pună la dispoziția companiilor împrumuturi pentru implementarea proiectelor care vor avea scopul de a reduce consumul de energie, de a scădea emisiile de carbon și de a contribui la dezvoltarea durabilă a economiei.

Acești 10 milioane EUR ne vor permite să sprijinim antreprenorii locali să investească în proiecte verzi cu impact, promovând atât creșterea economică, cât și responsabilitatea față de mediu în Moldova. Acordul de finanțare cu Fondul Green for Growth reprezintă un moment semnificativ în strategia noastră de sustenabilitate la Victoriabank. Apreciem acest parteneriat inclusiv pentru că ne ajută și în misiunea noastră de a promova un viitor mai sustenabil pentru țară,” menționează Levon Khanikyan, CEO, Victoriabank.

Simon Gupta, președintele Consiliului de Administrație al GGF, prezent la ceremonia de semnare din Chișinău, a declarat la rândul lui: „Este minunat să fiu la Chișinău pentru întâlnirea cu conducerea Victoriabank, partener strategic al GGF. Prin această investiție atingem totodată pragul de 1 miliard EUR în portofoliul Fondului. Suntem încrezători că această nouă colaborare are un mare potențial de a accelera adoptarea soluțiilor eficiente din punct de vedere energetic și regenerabil, esențiale pentru independența energetică și viitorul sustenabil al Moldovei.”

Această colaborare cu Victoriabank reflectă angajamentul nostru de a stimula creșterea economică durabilă în Moldova prin intermediul finanțării verzi,” a afirmat Borislav Kostadinov, directorul Fondului GGF al Finance in Motion. „Prin intermediul serviciilor de consultanță gestionate de Finance in Motion, împuternicim instituțiile financiare locale precum Victoriabank să ofere afacerilor resursele necesare pentru a investi în soluții de eficiență energetică și energie regenerabilă. Împreună, promovăm o tranziție pe termen lung către un viitor mai verde și mai sustenabil pentru Moldova”, a mai adăugat el.

Informații de context

Despre Victoriabank:

Cu 35 de ani de experiență pe piața bancară din Moldova, Victoriabank este a treia cea mai mare bancă din țară, recunoscută pentru susținerea activă a mediului de afaceri, în special a întreprinderilor mici și mijlocii. Din 2018, face parte din cel mai mare grup financiar din România – Banca Transilvania. Victoriabank este activ implicată în sprijinirea dezvoltării afacerilor din țară, ajutând în special IMM-urile prin produse și servicii bancare concepute pentru a le face mai competitive și a le oferi noi oportunități de export. Ca lider în inovația bancară, compania asigură clienților acces la servicii 100% online. Cu o prezență extinsă la nivel național prin 68 de sucursale și peste 250 de ATM-uri, Victoriabank continuă să fie un partener de încredere pentru peste 310.000 de clienți, susținând în același timp creșterea și competitivitatea afacerilor din Moldova.

Despre GGF:

Fondul Green for Growth promovează eficiența energetică și energia regenerabilă în Europa de Sud-Est, Caucaz, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Prin oferirea refinanțării instituțiilor financiare locale, GGF ajută afacerile să acceseze soluții energetice durabile, contribuind la eficiența energetică și reducerea emisiilor de carbon. GGF a fost inițiat ca un parteneriat public-privat de Banca Europeană de Investiții și KfW Development Bank din Germania, beneficiind de suport financiar din partea Uniunii Europene, BMZ și altor investitori internaționali. Finance in Motion GmbH din Germania este consultant al GGF.

Despre Finance in Motion:

Finance in Motion este un manager global de active cu impact dedicat exclusiv dezvoltării durabile în piețele emergente și economiile în dezvoltare. Compania structurează, gestionează și consiliază fonduri de investiții cu impact care reunesc investitori publici și privați pentru a aborda schimbările climatice, a întări conservarea biodiversității, a promova utilizarea durabilă a resurselor naturale, a îmbunătăți condițiile de trai și a promova oportunitățile economice.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău