A început teroarea cerealieră a fermierilor! Slusari îl acuză pe regele uleiului de importul masiv de floarea soarelui

27 Sept. 2023, 20:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 20:19 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, compania Trans Oil a adus la fabrica din Bălți nu mai puțin de 36 de vagoane de floarea-soarelui din Ucraina, cu un volum total de aproximativ 1500 de tone. Informația a fost confirmată de către conducerea fabricii, care a comunicat angajaților că, în următoarele 6 luni, materia primă a fabricii va proveni exclusiv din Ucraina, conform declarațiilor făcute de Alexandr Slusari, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Slusari susține că această decizie a companiei transnaționale, având în vedere legăturile sale cu un apropiat al lui Plahotniuc, are potențialul de a duce la falimentul rapid al fermierilor din Moldova. În acest context, el a exprimat nemulțumirea față de presupusa lipsă de acțiune a Guvernului, amintind de promisiunile anterioare ale acestuia de a interveni în cazul unor importuri masive.

„Ce zice Guvernul? Ați promis că veți interveni la primele semne de importuri masive! De ce tăcere? Oare vreți să deveniți complici la distrugerea acestei ramuri?”, a afirmat Slusari într-o declarație publică.

Importul masiv de floarea-soarelui din Ucraina este perceput de fermieri ca o amenințare serioasă la adresa industriei locale, iar liderul Asociației Forța Fermierilor atrage atenția asupra necesității unei reacții prompte din partea autorităților pentru a proteja interesele producătorilor autohtoni.

Piața cerealelor este controlată de milionarul Vaja Jhashi – 60%. Acesta este un vechi prieten al oligarhului Vladimir Plahotniuc și domină și piața uleiului din Republica Moldova. Jhashi controlează piața prin intermediul grupului de companii Trans Oil. Cea mai importantă afacere a holdingului este fabrica de ulei Floarea Soarelui de la Bălți. Jhashi și-a întărit poziția pe piața R. Moldova în 2011, cumpărând fabrici de ulei, elevatoare, construind terminale în portul Giurgiulești și obținând finanțare de la BERD.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău