Ciucă la un forum euro-atlantic: O Ucraină mai sigură, o Republică Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României

28 Sept. 2023, 12:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Sept. 2023, 12:15 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a transmis joi, 28 septembrie, în cadrul celei de-a doua ediţii a Euro-Atlantic Resilience Forum, că întărirea rezilienţei României este esenţială pentru provocările de securitate care pot apărea în perioada următoare.

”Este o onoare să particip la cea de-a doua ediţie a Forumului euroatlantic de rezilienţă, dedicat rezilienţei pe mare şi impactului acesteia pe uscat. Îi salut pe toţi prietenii şi colegii noştri din NATO sau din Armata Română şi regret că o delegaţie în străinătate mă împiedică să fiu prezent. Mulţumesc organizatorilor de la Centrul Euro-Atlantic de Rezilienţă şi Senatului României pentru efortul şi dedicarea constantă de a face din acest Forum un excelent cadru de dezbateri”, a spus preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă arată că ”Centrul Euro-Atlantic de Rezilienţă are o contribuţie semnificativă la creşterea rezilienţei NATO, a Uniunii Europene şi a statelor membre ale acestora. Salut invitaţia formulată Centrului la seminarul NATO de la Riga, în aprilie 2023, de către NATO ACT (Allied Transformation Command), de a prezenta viziunea sa euro-atlantică asupra rezilienţei societale. Sunt mândru să anunţ că România, prin Centrul Euro-Atlantic de Rezilienţă (E-ARC), va găzdui primul curs NATO Resilience Civil Experts, anul acesta, la Bucureşti. Ştiu că Centrul colaborează deja cu NATO în misiuni de evaluare şi sprijin în domeniul rezilienţei în diverse state din regiunea Mării Negre”.

Președintele Senatului a mai afirmat că EARC este, de asemenea, un pilon important în susţinerea eforturilor de politică externă ale României și a obiectivelor UE privind consolidarea rezilienţei statelor din regiune.
”Centrul contribuie la activitatea Misiunii civile de sprijin al UE pentru Republica Moldova, a cărei misiune este de a consolida rezilienţa sectorului de securitate în domeniul gestionării crizelor şi de a contracara ameninţările hibride. Experţi români de top se vor afla la Kiev în această toamnă pentru a oferi programe de instruire pentru Misiunea de consiliere a Uniunii Europene în Ucraina. În acelaşi timp, experţi ucraineni sunt deja implicaţi în activităţile Centrului în calitate de experţi asociaţi. Prin urmare, Centrul este o iniţiativă românească fermă şi de succes, care a dovedit într-un timp scurt că poate contribui în mod semnificativ şi substanţial la întărirea rezilienţei UE şi NATO, precum şi a statelor membre şi a partenerilor din cadrul acestor organizaţii”, spune Ciucă.

Preşedintele Senatului subliniază că ”creşterea rezilienţei noastre nu a fost niciodată o chestiune mai importantă având în vedere provocările cu care ne confruntăm în contextul agresiunii ruseşti din Ucraina”.
”Este clar că o rezilienţă naţională şi colectivă solid construită este vitală pentru eforturile noastre de a proteja populaţia şi de a asigura o politică de descurajare şi de apărare eficientă. De mai bine de 15 ani, începând cu invazia Georgiei de către Rusia în 2008, anexarea ilegală a Crimeei şi culminând cu războiul împotriva Ucrainei din februarie 2022, Rusia a dovedit că reprezintă cea mai periculoasă țară”, a spus el.

Ciucă mai arată că în acest cadru general, întărirea rezilienţei României este esenţială pentru provocările de securitate care pot apărea în perioada următoare, pornind de la creşterea capacităţii de răspuns la ameninţările hibride.

”Sprijinul acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, vecinii noştri, este o modalitate prin care putem îmbunătăţi semnificativ rezilienţa României. De la începutul războiului, România a primit peste 6 milioane de cetăţeni ucraineni. În plus, România asigură principala rută pentru exportul de cereale ucrainene. De la începutul războiului, peste 25,5 milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin România. În acelaşi timp, ţara noastră va continua să ofere sprijin activ Republicii Moldova, inclusiv pentru continuarea parcursului său european ireversibil”, a afirmat preşedintele Senatului.

Nicolae Ciucă a menţionat că este vitală obţinerea în cel mai scurt timp a deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova şi a Ucrainei.

”Este foarte clar: o Ucraină mai sigură, o Republică Moldova mai sigură aduc mai multă siguranţă României. Nu în ultimul rând, o componentă importantă a rezilienţei este capacitatea de a rezista la activităţile de dezinformare. Valul masiv de dezinformare, potenţat de propaganda care a însoţit invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia şi care a permis renaşterea naţionalismului, reprezintă un pericol tot mai mare pentru societatea românească”, a mai spus Ciucă.
”Este nevoie de un efort comun al instituţiilor naţionale şi internaţionale, dar şi al cetăţenilor, pentru a contracara efectele tot mai nocive ale dezinformării, care pun în pericol însăşi securitatea statelor. În concluzie, este clar că rezilienţa este esenţială pentru state şi instituţii internaţionale. Doar lucrând împreună putem depăşi aceste vremuri complicate şi ne putem proteja cetăţenii”, a spus în final Nicolae Ciucă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

06 Dec. 2023, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Dec. 2023, 17:11 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova urmează să aloce 5,12 miliarde de lei pentru plata datoriei de stat în anul 2024, cu o reducere de 278,8 milioane de lei (5,2%) față de cifrele revizuite pentru anul 2023, potrivit bugetului pentru anul 2024.

Cheltuielile pentru serviciul datoriei externe de stat în 2024 sunt estimate la 2,3 miliarde de lei (echivalentul a 123,1 mil. dolari), reflectând o creștere de 795,4 milioane de lei (51,8%) față de cifrele revizuite pentru 2023. Această creștere este atribuită împrumuturilor în curs de desfășurare și împrumuturilor noi, precum și comisioanelor unice și creșterii ratelor de actualizare Euribor la 6 luni și ratele drepturilor speciale de tragere pe piața internațională.

Ministerul Finanțelor estimează că, în 2025-2026, costurile aferente serviciului datoriei publice externe vor crește la aproximativ 2,4 miliarde de lei și, respectiv, 2,6 miliarde de lei.

În ceea ce privește cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat în 2024, acestea sunt estimate la 2,8 miliarde de lei, inclusiv emisiile de Valori Mobiliare de Stat (VMS) pe piața primară (2 miliarde 018,1 milioane lei), VMS convertite (181,2 milioane lei), și obligațiunile emise pentru îndeplinirea obligațiilor de plată ale Ministerului Finanțelor rezultate din garanțiile de stat (597,5 milioane lei).

În comparație cu cifrele revizuite pentru anul 2023, cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat planificate pentru 2024 sunt mai mici cu 1,074 miliarde de lei (-27,7%), o reducere datorată scăderii ratei dobânzii la VMS pe piața primară.

Pentru anii 2025-2026, se estimează că cheltuielile pentru serviciul datoriei interne de stat vor fi de 2 miliarde 432,3 milioane lei și, respectiv, 2 ,5 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău