Acționarii dubioși din bănci au pierdut „războiul” cu BNM. Armașu: Riscul va dispărea când justiția va funcționa

26 Dec. 2021, 10:42
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
26 Dec. 2021, 10:42 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În Moldova, riscurile ca investitorii „nepotriviţi” să intre în capitalul băncilor au scăzut semnificativ”, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Octavian Armaşu.

Într-un interviu acordat Infotag, el a amintit că restrângerea dreptului de a cumpăra acţiuni ale băncilor fără permisiunea BNM până la 1% a fost introdusă pentru a reduce riscurile de pătrundere a unor astfel de investitori.

Acum nu aş susţine că nu mai pot exista încercări de pătrundere în capitalul bancar al investitorilor „nepotriviţi” în Republica Moldova. Este prea devreme să spunem că acest tip de risc a dispărut pentru totdeauna din ţară. Dar vreau să declar cu toată responsabilitatea că în prezent aceste riscuri au scăzut semnificativ”, a spus bancherul.

În opinia sa, acest tip de riscuri vor fi minimizate atunci când sistemul de justiţie din Moldova va funcţiona corect.

Guvernatorul BNM a spus că încă nu poate vorbi despre o soluţie tehnică concretă a autorităţii de reglementare în ceea ce priveşte creşterea unei cote semnificative în capitalul băncii, care este estimată în prezent la 1%.

Pot spune că ne gândim la aceasta, avem un asemenea obiectiv şi lucrăm la el”, a spus Armaşu.

Întrebat dacă BNM consideră oportun să faciliteze intrarea în capitalul băncilor a investitorilor care deţin licenţe ale autorităţilor de reglementare din Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană (SEC, FCA, BAFIN), Armaşu, între altele, a spus: „O asemenea idee pluteşte în aer, ştim despre ea, o studiem. Dar este prea devreme să vorbim despre lucruri concrete în acest sens”.

Republica Moldova s-a confruntat cu o criză bancară fără precedent. Vârful aisbergului a fost frauda bancară din aul 2014 când Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost delapidate de un miliard de dolari. Până în prezent nu a fost recuperat niciun leu din banii furați.

Totodată, mai multe bănci, printre care Moldindconbank, Victoriabank și Agroindbank s-au confruntat, acum ceva vreme, cu probleme privind transparența acționarilor. Ulterior, BNM a blocat pachetele de acțiuni și le-a vândut. Astfel, BERD a ajuns să controleze Victoriabank și Agroindbank, iar compania bulgară Doverie-Invest – Moldindconbank. Recent, Consiliul Concurenței a dat aviz pozitiv pentru preluarea unei cote de 52% din capitalul Energabnk de către IuteCredit.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 17:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 17:13 // Actual //  Lupu Eduard

Iubitorii de peisaje idilice beneficiază de un nou top al plajelor cu cele mai albastre ape din lume, realizat de o companie pentru închirierea de case de vacanță, transmite Rador. Autorii clasamentului au dorit să se bazeze pe criterii științifice, iar pentru aceasta au întocmit mai întâi o listă lungă cu cele mai populare și mai frumoase plaje din lume, după care a urmat analiza culorii apelor.

În acest scop, au preluat imagini brute, neprelucrate ale plajelor de pe Google Maps și apoi, folosind instrumentul digital pipetă pentru potrivirea culorii, au determinat nuanța exactă a apei pe care mai apoi au comparat-o cu nuanța declarată oficial ca fiind cel mai intens albastru (YInMn Blue).

În urma acestei analize, pe primul loc, s-a situat plaja Pasqyra (Mirror Beach) din apropiere de stațiunea Saranda din Albania. Urmează apoi două plaje grecești: Bouka de lângă orașul Messini din Peloponez și Kassiopi din Corfu.

Pe locul al patrulea se află Plage de la Vernette din Franța, urmată de plaja Kaputas din Turcia.

Top zece este completat de alte trei plaje grecești: Voulisma, situată pe locul șase, Foki, situată pe locul șapte și Ombros Gialos pe locul nouă, precum și de o plajă din Portugalia, Praia do Carvalho (locul opt) și una din Spania, Los Lances Beach, situată pe locul zece.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău