Aderarea Moldovei la UE grăbită de un europarlamentar. A adresat o scrisoare deschisă lui Josep Borrell

01 Mart. 2022, 11:51
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
01 Mart. 2022, 11:51 // Slider //  bani.md

Eurodeputatul Eugen Tomac, preşedintele PMP, îi cere lui Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, să stabilească un calendar concret cu autorităţile Republicii Moldova, cu paşi acceleraţi, pentru aderarea la Uniunea Europeană.

„Partidul Mişcarea Populară, formaţiunea membră a Partidului Popular European, solicită ca, având în vedere vizita oficială a lui Josep Borrell Fontelles la Chişinău în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina, să fie stabilit cu autorităţile Republicii Moldova un calendar concret, cu paşi acceleraţi, pentru aderarea acestui stat la Uniunea Europeană”, potrivit lui Eugen Tomac.

El invocă solicitarea Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind aderarea ţării sale la UE şi pericolul reprezentat de Federaţia Rusă, Acordul de Asociere aprobat de conducerea Republicii Moldova încă din iunie 2014 şi care a fost ratificat de Parlamentul de la Chişinău în iulie 2014, faptul că majoritatea cetăţenilor R. Moldova vorbesc limba română, limbă oficială a Uniunii Europene, iar o treime dintre aceştia au şi cetăţenie română, reformele implementate de Republica Moldova în ultimul an sub conducerea Preşedintelui Maia Sandu şi „greşeala istorică făcută de UE în încetinirea aderării la UE a Republicii Moldova după anexarea Crimeei de către Federaţia Rusă în 2014”.

„Partidul Mişcarea Populară consideră că Uniunea Europeană are datoria şi obligaţia morală de a prezenta pentru cetăţenii R. Moldova un plan clar de urmat pentru integrarea acestui stat în UE şi un orizont de timp bine definit pentru ca această ţintă să fie atinsă. Mai ales că acest obiectiv politic este susţinut şi de la nivelul oficial al statului român. În acest moment, având în vedere agresiunea Federaţiei Ruse asupra unui stat suveran cu o conducere legitim aleasă în urma unor alegeri democratice corecte, Uniunea Europeană trebuie să transmită un semnal de forţă în ceea ce priveşte implementarea Parteneriatului Estic (din care face parte şi Republica Moldova) pentru că vedem că toate concesiile făcute administraţiei de la Kremlin au fost inutile. Mulţi dintre cetăţenii R. Moldova sunt astăzi plecaţi la muncă în ţări ale Uniunii Europene. Sunt oameni cinstiţi şi muncitori, care iubesc şi respectă valorile şi principiile care stau la baza Uniunii. Din această perspectivă, aderarea Republicii Moldova ar fi doar pecetluirea unei stări de fapt absolut necesare. PMP îşi reiterează ca principal obiectiv Unirea Republicii Moldova cu România în urma unui proces de decizie a ambelor state, dar credem că acest lucru poate fi realizat la fel de rapid şi eficient sub umbrela Uniunii Europene”, conchide Tomac.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău