Adevărul despre prețul gazelor! Accesibilitatea a crescut de două ori în această iarnă

01 Dec. 2023, 11:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 11:18 // Actual //  Lupu Eduard

Potrivit analizei economistului Veaceslav Ioniță, în sezonul de încălzire 2023/24, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de o creștere semnificativă a accesibilității gazelor naturale, având posibilitatea de a procura lunar 635 m3 de gaze pe un salariu mediu net din economie. Aceasta reprezintă o majorare de 1,8 ori față de sezonul precedent, când numai 345 m3 erau disponibile pe același tip de venit.

Această îmbunătățire notabilă a accesibilității se explică prin două factori cheie. În primul rând, tariful la gazele naturale în acest sezon de încălzire s-a redus cu 35%, de la 29,27 lei/m3 în anul precedent la 18,07 lei/m3 în prezent. În al doilea rând, salariul mediu net pe economie va înregistra o creștere de 17,7%, atingând 11.475 lei lunar, comparativ cu 9.750 lei lunar în sezonul trecut.

Economistul subliniază că accesibilitatea gazelor naturale în sezonul de încălzire 2023/24 este comparabilă cu nivelul din 2017, cu mențiunea că în acea perioadă nu existau compensații pentru perioada rece a anului.

Veaceslav Ioniță aduce în discuție și aspecte din trecutul recent al accesibilității gazelor naturale în Republica Moldova. A precizat că perioada de aur pentru accesibilitatea acestora a fost între anii 2015-2021, când salariile au crescut de două ori, iar tarifele la gazele naturale s-au redus semnificativ de la 7,34 lei/m3 în 2015 la doar 4,69 lei/m3 în 2020. În consecință, sezonul de încălzire 2020/21 a fost cel mai favorabil, cu posibilitatea de a procura lunar 1.521 m3 de gaze naturale pe un salariu mediu.

Analiza evidențiază, de asemenea, cel mai recent șoc energetic din perioada 2021-2023, când tarifele la gazele naturale au crescut de 6,2 ori în mai puțin de doi ani, de la 4,69 lei/m3 la 29,27 lei/m3. Deși salariile au crescut și ele cu 37%, această creștere este considerată incomparabilă cu ritmul de majorare a tarifelor la gazele naturale.

Sezonul de încălzire 2022/23 este caracterizat drept cel mai neplăcut epizod din istoria recentă a Republicii Moldova în ceea ce privește accesibilitatea gazelor naturale. Economistul compară situația cu cea din 1999/00, remarcând că, în opinia sa, actuala creștere bruscă a tarifelor și impactul asupra populației este mai sever decât în anii ’90.

Cu toate acestea, analistul subliniază o revenire la normal în prezent și exprimă speranța că șocul energetic din perioada 2021-2023 va rămâne un episod în manualele de istorie economică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău