Salariile profesorilor, majorate cu 15% de la 1 ianuarie 2024

01 Dec. 2023, 10:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 10:23 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean a anunțat, în cadrul ședinței Guvernului, o majorare semnificativă a salariilor pentru toate cadrele didactice începând cu 1 ianuarie 2024. Potrivit declarației premierului, salariile acestora se vor majora cu 15%, măsură menită să recunoască și să valorifice contribuția vitală a profesorilor la dezvoltarea educației în țară.

Această creștere salarială se traduce printr-o cheltuială estimată la 915 milioane de lei, o investiție semnificativă care reflectă angajamentul Guvernului față de îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cadrele didactice.

Premierul Recean a subliniat importanța sectorului educațional și rolul esențial pe care îl joacă profesorii în formarea viitoarelor generații. El a menționat că această majorare salarială este o recunoaștere a eforturilor constante depuse de cadrele didactice și o încurajare pentru a menține standardele înalte ale educației.

În plus față de această măsură, premierul Recean a anunțat și o creștere semnificativă a indemnizației unice la naștere începând cu anul 2024. Astfel, îndemnizația va fi majorată până la 20 de mii de lei, având scopul de a sprijini familiile și de a facilita începutul unei noi vieți pentru nou-născuți.

Un profesor începător din R. Moldova are în prezent un salariu net lunar de circa 6 700 de lei pentru o normă didactică, iar un profesor cu experiență – de la 9 000 la 9 500 de lei.

La începutul anului de studii 2022/23 în Republica Moldova activau 1329 de instituții de învățământ (primar, secundar, profesional tehnic și superior) în care își fac studiile 437,2 mii de elevi și studenți și își desfășoară activitatea 33,8 mii de cadre didactice, conform datelor Biroului Național de Statistică.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău