Alarmă în asigurări! Moldasig riscă falimentul, Guvernul intră în joc

24 Apr. 2025, 10:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Apr. 2025, 10:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Guvernul Republicii Moldova a adoptat o dispoziție care deschide calea către o posibilă intervenție publică în cazul companiei de asigurări S.A. „Moldasig”, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața locală, aflat în pragul unui risc sistemic. Documentul prevede inițierea procesului de determinare a interesului public pentru achiziționarea acțiunilor companiei, în contextul în care tentativa de vânzare a pachetului majoritar, aflat în derulare încă din 2017, a eșuat în mod repetat.

Potrivit notei explicative, în iunie 2025 expiră termenul legal pentru ultima ofertă de vânzare permisă de lege, iar în lipsa unui investitor, Moldasig ar fi obligată să răscumpere acțiunile din surse proprii – fapt care ar compromite grav stabilitatea financiară a companiei și ar pune în pericol întregul sector de asigurări.

Cu o cotă de piață de 15,4% și peste 170.000 de clienți, falimentul Moldasig ar putea avea un impact devastator asupra încrederii în sistem, mai ales în absența unui fond de garantare a asiguraților. Mai mult, o astfel de evoluție ar putea afecta participarea Republicii Moldova în sistemul internațional „Carte Verde”.

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a fost însărcinat cu lansarea procesului de analiză, care presupune constituirea unei Comisii interinstituționale și, eventual, elaborarea unei decizii oficiale privind cumpărarea de către stat a acțiunilor Moldasig.

Autoritățile subliniază că adoptarea acestei Dispoziții nu implică deocamdată alocări bugetare, dar creează cadrul normativ necesar pentru o intervenție rapidă în cazul escaladării crizei. Documentul a fost avizat pozitiv de Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției.

Prin acest demers, Guvernul dorește să prevină un colaps financiar cu efecte în lanț și să asigure stabilitatea infrastructurii critice din sectorul asigurărilor.

Realitatea Live

24 Apr. 2025, 14:34
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
24 Apr. 2025, 14:34 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Tensiunile comerciale dintre Statele Unite și China escaladează din nou, de această dată cu impact direct asupra gigantului american Boeing. China a început să returneze avioanele comandate anterior, în semn de protest față de tarifele vamale impuse de administrația Trump. Două aeronave au fost deja retrimise către Boeing, iar o a treia urmează, a confirmat directorul general al companiei, Kelly Ortberg, notează BBC.

Este vorba de avioane de tip Boeing 737 MAX 8, destinate companiilor aeriene chineze, care au fost deja livrate dar nu au mai fost recepționate oficial. În total, China ar fi trebuit să primească 50 de astfel de aeronave în 2025, însă clienții chinezi au notificat producătorul că nu le vor mai prelua.

Conflictul comercial s-a acutizat după ce SUA a impus tarife de până la 145% pentru importurile din China, iar Beijingul a răspuns cu taxe de 125% pentru produsele americane. În ciuda declarațiilor optimiste ale președintelui Trump, care a sugerat că tarifele vor „scădea semnificativ, dar nu la zero”, consecințele sunt deja vizibile pentru cel mai mare exportator american.

Ortberg a declarat pentru CNBC că Boeing analizează posibilitatea de a redirecționa 41 dintre avioanele deja fabricate către alți clienți, întrucât cererea rămâne ridicată la nivel global. Alte 9 aeronave sunt încă în faza de planificare și ar putea fi redistribuite dacă Beijingul nu le va mai accepta.

„Nu vom continua să producem avioane pentru clienți care nu le vor primi”, a punctat CEO-ul Boeing, adăugând că în fiecare zi există contacte directe cu membri ai administrației Trump, inclusiv cu președintele în persoană, în încercarea de a găsi o soluție diplomatică.

Într-o convorbire cu investitorii, Ortberg a subliniat că lanțul de aprovizionare Boeing este, de asemenea, afectat de tarifele aplicate în Japonia și Italia, unde s-au introdus taxe universale de 10%. Directorul financiar al companiei, Brian West, a declarat că politica de liber schimb este „esențială pentru Boeing” și că vor continua colaborarea cu furnizorii pentru a menține producția.

După un an 2024 marcat de crize și de o grevă majoră a peste 30.000 de muncitori americani, Boeing a raportat pierderi mai mici în primul trimestru din 2025, ca urmare a creșterii livrărilor. Compania intenționează să crească ritmul de producție al modelului 737 MAX la 38 de unități pe lună până la sfârșitul anului.

Între timp, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat în fața FMI că există „o oportunitate semnificativă” pentru un acord comercial major între SUA și China, cu condiția ca Beijingul să fie dispus să reducă dependența economică de exporturile manufacturiere.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi