Am început anul cu dreptul! În luna ianuarie am exportat circa 26 000 de tone de mere

08 Feb. 2022, 15:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
08 Feb. 2022, 15:14 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ianuarie 2022, Republica Moldova a exportat cu 86% mai multe mere decât în ​​ianuarie 2021. Potrivit East Fruit, în luna ianuarie a acestui an au fost exportate din țară circa 26 000 de tone de mere. În decembrie 2021, au fost exportate 19 500 de tone de mere, iar în ianuarie 2021 – 14 000 de tone.

Volumul exporturilor din ianuarie 2022 s-a apropiat de limita inferioară a volumului exporturilor moldovenești de mere în „perioada pre-pandemică” 2018-2020: 27 000-35 000 tone, se menționează în datele prezentate de East Fruit. Aproximativ 24 000 de tone de mere din Moldova au fost livrate Rusiei în ianuarie.

Este pentru prima dată în ultimii ani când ponderea pieței ruse la exportul de mere moldovenești în prima lună a anului a fost mai mică de 95%. Luna trecută, Moldova a exportat mere cu volume cuprinse între 40 de tone (EAU) și câteva sute de tone (Belarus, Kazahstan).
Potrivit comercianților, „cererea de mere moldovenești în Rusia a fost relativ stabilă în ianuarie, dar nivelul prețurilor pentru achizițiile lor este scăzut”.

Potrivit estimărilor acestora, ponderea principală a merelor (mere roșii de calitate medie și înaltă) a fost furnizată la un preț de 5,5-7,5 MDL/kg (0,30-0,41 USD/kg).

Reprezentanții asociațiilor de producători agricoli speră ca volumul exporturilor de mere din februarie să nu scadă față de luna precedentă (cum s-a întâmplat de obicei în februarie 2018-2020).
Potrivit estimărilor, în depozitele frigorifice rămân cel puțin 150 000-160 000 de tone de mere din recolta de anul trecut. Ponderea principală a acestor mere este de calitate pentru export.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău