Titanicul PCRM și PSRM în derivă. Sturza: BCS este o epavă spartă fără căpitan, bani și ideii, în așteptarea corsarilor

08 Feb. 2022, 14:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Feb. 2022, 14:22 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare pe Facebook, fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza a comentat sondajul publicat astăzi, 8 februarie, care atestă o cădere a partidului de guvernământ PAS. „Văd fețe triste/(fericite) la Chișinău – PAS cade în sondaje. În topul preferințelor alegătorilor au revenit socio-comuniștii – 25,2%. PAS a scăzut până la 22,7%. E oare o tragedie/(triumf) a/(al) cuiva? Categoric, nu!”

Omul de afaceri e de părere că BCS (PCRM, PSRM n.r) este o epavă spartă, aflată în derivă, fără căpitan, idei și bani, în așteptarea corsarilor care le vor duce epava cu tot cu „kulioace” spre insulele Bahamas.

PAS, risc să afirm că sunt deocamdată bine, chiar nesperat de bine. Să guvernezi astăzi, când ești copleșit de atâtea crize, e o mare încercare. Criză energetică, când prețurile la gaze naturale pe piețele internaționale au crescut și de 10(!) ori, iar prețurile la petrol s-au dublat. Criză pandemică devastatoare ca eveniment sanitar, economic și psihologic. Inflație de două cifre, în mare parte importată din exterior. Criză de securitate regională. Lipsă de personal calificat în administrația centrală și locală”, susține Ion Sturza.

În opinia omului de afaceri, Republica Moldova se confruntă cu o criză cu care alții nu s-ar fi isprăvit.

Dacă sincer, unii și-ar lua lumea-n cap și ar pleca cum a făcut-o guvernul Chicu. Copiii de la PAS – nu. Da, improvizează, șchioapătă, comunică precum niște robotei cu algoritmul stricat. Unii habar nu au, alții imită că au. E firesc. Să nu credeți că alții care se consideră mari „oameni de stat” s-ar fi descurcat mult mai bine. În așa condiții, unica strategie câștigătoare este autopilotul și – înainte”, a precizat Sturza.

Ion Sturza susține că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova înciuda luptei cu sistemul este iubită de moldoveni.

Nici de nivelul de încredere al doamnei Sandu nu-mi fac mare griji. Să lupți cu „sistemul” și să fii iubită e o misiune imposibilă. Pentru că „sistemul” suntem cam noi toți. Și totuși, chiar și în aceste condiții, cotele de încredere în guvernare rămân nesperat de ridicate. Lucru care denotă că moldovenii nu sunt oportuniști, acceptă intemperiile în speranța vremurilor mai bune. Cu o singură condiție – guvernarea trebuie să continue să fie onestă”, a punctat fostul premieri.

Omul de afaceri afirmă că în câteva luni prețurile la resursele energetice vor scădea, iar lucrurile se vor stabiliza

Pronosticul meu este că mai avem de răbdat 3-5 luni. Prețurile la resursele energetice vor scădea mult, celelalte se vor stabiliza. Pandemia bate în retragere. Regiunea se deescaladează. Soarele este tot mai fierbinte, ziua mai lungă, lunca mai verde. Ies urzicile, se coc cireșele…”, a menționat fostul premier.

„Una din componente, cea din RO s-a poziționat de-a lungul timpului vădit dușmănos împotriva doamnei Sandu. A „prezis” până în ultimul moment o înfrângere „catastrofală” a dumneaei și a PAS-ului. A făcut mai multe declarații de-a dreptul scandaloase că rușii nu au intervenit în procesul electoral. Și cireașa de pe tort – a promovat insistent la Chișinău AUR-ul, care a luat în final un scor „fabulos” – 0,7%. Ce să zic? Buna „expertiză”!”, conchis omul de afaceri, care spune că e trist că Platforma DA a devenit total irelevantă – 1,7%…

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău