Ambuteiajele ar putea rămâne în trecut! Soluția – obligațiunea municipalității. Ofițerii INSP, în raid cu RLIVE TV

22 Dec. 2021, 15:12
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
22 Dec. 2021, 15:12 // Slider //  MD Bani

Ambuteiajele din Chișinău au devenit cel mai discutat subiect, de la o vreme încoace, iar indignările locuitorilor Capitalei curg șiroaie. „Primăria lui Ceban” se spală pe mâini și arată, zilnic, cu degetul spre Ministerul Afacerilor Interne, către Inspectoratul General al Poliției, dar și către actuala guvernarea, iar ultimii la rândul lor susțin că de vină este infrastructura orașului, dar și inacțiunea municipalității în acest sens, scrie Realitatea.md.

Prezentatorul „Orei de live cu Traian Stoianov” de la RLIVE TV, însoțit de câțiva ofițeri ai Inspectoratului Național de Securitate Publică, au făcut o plimbare prin oraș pentru a înțelege de la ce se „trag” ambuteiajele și cine le creează.

„Chișinăul este pregătit pentru un număr redus de locuitori, anterior o familie din 10 avea o mașină. Acum însă aproape fiecare familie are un automobil și mai mult chiar. În oraș nu avem parcări speciale, iar șoferii parchează în locurile interzise anume din acest motiv. Autoritățile au creat piste pentru cicliști, ok e bine, susținem. Deprinderea rămâne aceeași la moldoveni, întrucât nu se creează locuri alternative de parcare precum, punctul A, B sau C. Șoferii caută scuze, iar asta pentru că municipalitatea nu s-a gândit la o alternativă pozitivă pentru conducătorii auto. Oamenii vor respecta regula doar atâta timp cât timp va sta poliția lângă ei, după vor încălca din nou. Nu mai avem unde evacua mașini”, a declarat Daniel Mazepa, ofițer INSP.

În timpul plimbării prin Chișinău, ofițerii INSP au vorbit și despre o altă „rădăcină” a ambuteiajelor din oraș.

„Mai e și problema construcțiilor. Avem clădiri cu multe etaje, centre comerciale care sunt vizitate zilnic de zeci de oameni cu mașini, dar care nu au locuri pentru parcare. În rezultat, mașinile sunt lăsate pe marginea drumului. Cine le-a dat autorizația? La asta de ce nu s-au gândit. Așteptăm de mulți ani acea bandă de ocolire a orașului, centura care așa și nu o avem acum. Mașinile circulă din toate sectoarele și avem blocaje mari. Pentru a scăpa de mașinile parcate la nimereală, avem nevoie de parcări speciale, cu plată, însă nu prea mare. Oamenii să fie ok și motivați să lase mașina la parcare și nu pe marginea drumului. O altă chestie, modernizarea transportului public, el să fie mai solicitat decât transportul privat. Să investim în autobuzele ecologice, troleibuze. Plata, timpul de așteptare, dar și condițiile să fie bune, ca să atragă locuitorii Capitalei. Va fi mai accesibil pentru oameni. Mașinile private să fie doar pentru distanții mari, pentru plecări în afara țării. Avem nevoie de a lărgi orașul, dar și de aplicare a interdicțiilor de construcție a clădirilor noi în centrul orașului”, a declarat Daniel Mazepa, ofițer INSP.

Ofițerul INSP s-a expus și pe marginea benzilor dedicate transportului public din Capitală.

„Benzile dedicate transportului public. Da, este o soluție logică, optimală, ecologică care trebuie în mai multe zone. Benzile trebuie să fie obligatorii, iar vehiculele să circule din 5 în 10 minute, iar dacă ele vor circula conform graficului, oamenii nu vor mai avea nevoie de mașinile personale. Locuitorii Capitalei vor economisi bani, timp și nu vor mai sta în ambuteiaje atât dimineața, cât și seara. Pe aceste benzi, mașinile de taxi nu pot circula, nu sunt un transport public, ci privat. Legal, nu au dreptul să circule pe aceste benzi. Semafoarele inteligente, la fel, sunt o necesitate a orașului. Poliția nu poate rezolva supraaglomerarea orașului. Nu spunem că totul stă în mâinile primarului general, însă acesta are o echipă mare, oameni care primesc salarii anume pentru a se ocupa de confortul locuitorilor. Ei trebuie să gândească și să aplice în practică soluții pentru ca unele probleme nici să nu mai apară”, a declarat Mazepa.

Mai multe detalii despre plimbarea prezentatorului „Orei de live cu Traian Stoianov” de la RLIVE TV, alături de ofițerii INSP, aflați în video de mai jos sau accesând RLIVE.MD.

Menționăm că în ultima perioadă, ambuteiajele din capitală le dau mari bătăi de cap șoferilor. Anterior, edilului Capitalei a spus că pentru anul viitor sunt planificate circa 105 milioane de lei pentru amenajarea unor parcări de diverse tipuri. De asemenea, se preconizează reorganizarea completă a locurilor de parcare din centrul orașului, în perimetrul străzilor Albișoara, A. Mateevici, M. Viteazul și Ismail.

Ion Ceban a cerut și luni, 20 decembrie, întoarcerea poliției comunitare în gestiunea Primăriei municipiului Chișinău. Edilul a menționat că dacă acest lucru ar fi posibil, problema ambuteiajelor ar putea fi rezolvată în maxim trei luni de zile.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală