După ce au constatat o serie de ilegalități în cazul autorizației emise pentru construcția unui bloc în centrul istoric al Chișinăului, instituțiile statului spun că nu pot face nimic pentru a opri lucrările. Sesizată încă acum două luni, Procuratura susține că mai are nevoie de timp pentru investigații, iar CNA anunță că a sistat examinarea cazului. Și ministerul Culturii și cel al Infrastructurii vorbesc despre nereguli, nu și despre măsuri care ar putea opri construcția ilegală, care se înalță în centrul istoric a capitalei, scrie realiltatea.md.
La începutul acestui an, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a constatat mai multe ilegalități privind autorizația de construcție a unui bloc cu 7 etaje pe stradă Alexei Mateevici 109/2, eliberată de primărie. Și anume – lotul de pământ se află în centrul istoric al Chișinăului și este amplasat într-o zona specială, unde sunt interzise astfel de imobile. În același timp, terenul este în rază de protecție a patru monumente de importantă națională, unde nu este permisă construcția unor clădiri multietajate care depășesc nivelul propriu-zis al monumentelor.
Tot, atunci Centrul Național Anticorupție a început să investigheze legalitatea emiterii actelor permisive. După o luna de examinări, ofițerii anticorupție au sistat investigația, motivul pretins fiind o decizie a Procuraturii din 2020. Instituția a analizat atunci certificatul de urbanism emis de autoritățile locale pentru acest complex și a decis că nu va începe urmărirea penală pentru că nu a depistat încălcări.
Ministerul Infrastructurii este o altă instituție care are toate pârghiile necesare pentru a opri înălțarea unei construcții ilegale. Nici responsabilii de aici nu au intervenit.
Eu sper că CNA se va duce la primăria Chișinău și o să îi apuce de mâna pe toți cei care dau astfel de autorizații ilegale or autorizațiile de construcție pe care le eliberează primăria. Și primăria este responsabilă. Urmează un pachet de modificare a legislației. Până atunci blocul acesta se ridică și e zona istorică. Exact pentru că toți dau din umeri. În mod normal, această companie ar trebui să se oprească pentru există un vid legislativ, nu poate să intervină poliția și apoi ei pot contesta odată ce au acte, a declarat Andrei Spînu.
Și ministerul Culturii ar avea un cuvânt de spus. Conform legii, ar putea retrage proiectul de schița avizat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, structura subordonată ministerului. Documentul a stat la baza emiterii autorizației de construcție.
Această pârghie este foarte slabă, ea este atacabilă în instanța, noi avem deja experiență și am mers pe această cale și avem procese care nu mai au finalitate. De aceasta nu aș vrea să merg pe această cale, dacă domnul Ceban nu va întreprinde nimic, dacă Procuratura Generală nu va întreprinde nimic, dacă Centrul Național Anticorupție nu va întreprinde nimic, și ultima baricada va rămâne ministerul Culturii, da, noi vom interveni și vom retrage acel aviz, a precizat ministrul Culturii Sergiu Prodan, scrie PRO TV.
În prezent, doar Procuratura Generală examinează actele permisive eliberate de municipalitate, iar până pe 11 mai ar trebui să emită o decizie. Cât timp autoritățile nu intervin, deși încălcările sunt evidente, reprezentanta unei Asociații Obștești, care militează pentru păstrarea patrimoniului cultural și lupta împotriva construcțiilor ilegale, spune că în doi pași simpli lucrările pot fi oprite. Potrivit legii, construcția poate fi stopată printr-o hotărâre judecătorească, iar aici e nevoie că o instituție a statului să meargă în instanța, s-au printr-o decizie a primăriei, care își poate retrage actul administrativ pe care l-a eliberat.
La noi se întâmplă să meargă în instanța, de regulă, vecinii sau evident că autoritățile care pot face asta, doar că autoritățile care pot face asta, probabil nu sunt interesate de asta sau nu cunosc, noi doar putem să bănuim care sunt cauzele, a menționat Anetta Dabija, cofondatoarea și președinta Asociației “Salvați Chișinăul”
Asociația “Salvați Chișinăul” a pornit propria investigație. A obținut mai multe documente, care au stat la baza emiterii autorizației și a trimis petiții către mai multe instituții.
Nu știu de ce se ignoră legea în domeniu, se ignoră legea ocrotirii monumentelor și se ignoră actele din domeniul construcțiilor. Noi nu ne vom oprim din a scrie sesizări și a scrie petiții. Știu că asta nu neapărat ne ajută la soluționarea problemei, dar asta e ceea ce putem noi să facem”, a adăugat Anetta Dabija.
Primăria susține că a emis actele permisive în conformitate cu legea și nu intenționează să-și retragă autorizația. La sfârșitul lunii decembrie anul trecut primăria a emis autorizația de construcție pentru complexul cu 7 etaje, care ar urmă să fie ridicat în zona de protecție a Centrului Istoric al orașului. Terenul de pe stradă Alexei Mateevici 109/2 a fost donat de municipalitate Comitetului Național Olimpic pentru a-și construi sediu. Forul l-a vândut însă unui dezvoltator imobiliar. În contractul de vânzare este indicată suma de 9 milioane de lei. Experții imobiliari au evaluat lotul de pământ la peste un milion de euro.
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!