Anomalie la o bancă din Moldova! Ce a depistat Banca Națională a Moldovei

07 Sept. 2023, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2023, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Republicii Moldova (BNM) a comunicat că una dintre băncile din țară a depășit limita prudențială privind expunerile la credite în prima jumătate a anului 2023. Potrivit BNM, această depășire a indicatorului prudențial a avut loc la data de 30 iunie 2023 și afectează una dintre băncile din sistemul financiar moldovean.

Conform prevederilor Regulamentului privind expunerile mari (capitolul IV, pct. 26), depășirea limitei de 30% din valoarea agregată a expunerilor la credite ale clienților sau grupului de clienți afiliați nu este considerată o încălcare, atâta timp cât banca respectivă îndeplinește cerința suplimentară de fonduri proprii pentru acest exces. În plus, banca trebuie să se conformeze acestor cerințe pentru a rămâne în conformitate cu regulamentele prudențiale.

BNM a subliniat că, în ciuda acestei depășiri a limitei, la 30 iunie 2023, toate celelalte bănci din Republica Moldova au respectat indicatorii prudențiali privind expunerile și expunerile față de persoanele afiliate.

În plus față de depășirea limitei privind expunerile la credite, BNM a informat că, la aceeași dată, toate băncile respectau limita poziției dominante pe piața bancară, cu o singură excepție. Această excepție a constat în depășirea limitei de 35% a indicatorului referitor la depozitele de retail, care a fost înregistrată la una dintre bănci, atingând 35,1%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 19:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Sept. 2023, 19:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a ajustat prognoza privind Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova pentru anul curent, anticipând acum o creștere economică zero în locul declinului de 1,3% prevăzut anterior. Anunțul a fost făcut în cadrul noii analize economice regionale (Regional Economic Prospects) publicate în septembrie.

În același timp, BERD a menținut prognoza de creștere economică pentru Moldova în 2024, preconizând că PIB-ul țării va înregistra o creștere semnificativă de 3,5%. Aceste ajustări vin în urma unei evaluări a situației economice din prima jumătate a anului 2023, marcând o îmbunătățire a perspectivelor de redresare.

Analiza BERD subliniază faptul că economia moldovenească a întâmpinat dificultăți în prima jumătate a anului 2023, după o scădere abruptă a activității economice în 2022. În ciuda unei scăderi de 2,4% a PIB-ului în primul trimestru din 2023, în special din cauza declinului continuu al consumului privat, există semne de îmbunătățire.

De asemenea, BERD remarcă o scădere a inflației anuale la 9,7% în august 2023, influențată de stabilizarea prețurilor globale la energie. Acest lucru a permis Băncii Naționale a Moldovei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea reală a veniturilor în al doilea trimestru al anului.

Experții BERD afirmă că finanțarea externă semnificativă în 2023 a susținut moneda națională, a crescut rezervele valutare și a redus presiunea asupra bugetului de stat. Reformele de politică în contextul aderării la UE și continuarea finanțării externe puternice sunt văzute ca factori cheie care ar putea susține redresarea economică în a doua jumătate a anului 2023.

În 2022, PIB-ul Moldovei a înregistrat o scădere reală de 5,9%, ajungând la 272,6 miliarde de lei. În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul a fost de 133,91 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău