Anomalie la o bancă din Moldova! Ce a depistat Banca Națională a Moldovei

07 Sept. 2023, 17:04
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2023, 17:04 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Națională a Republicii Moldova (BNM) a comunicat că una dintre băncile din țară a depășit limita prudențială privind expunerile la credite în prima jumătate a anului 2023. Potrivit BNM, această depășire a indicatorului prudențial a avut loc la data de 30 iunie 2023 și afectează una dintre băncile din sistemul financiar moldovean.

Conform prevederilor Regulamentului privind expunerile mari (capitolul IV, pct. 26), depășirea limitei de 30% din valoarea agregată a expunerilor la credite ale clienților sau grupului de clienți afiliați nu este considerată o încălcare, atâta timp cât banca respectivă îndeplinește cerința suplimentară de fonduri proprii pentru acest exces. În plus, banca trebuie să se conformeze acestor cerințe pentru a rămâne în conformitate cu regulamentele prudențiale.

BNM a subliniat că, în ciuda acestei depășiri a limitei, la 30 iunie 2023, toate celelalte bănci din Republica Moldova au respectat indicatorii prudențiali privind expunerile și expunerile față de persoanele afiliate.

În plus față de depășirea limitei privind expunerile la credite, BNM a informat că, la aceeași dată, toate băncile respectau limita poziției dominante pe piața bancară, cu o singură excepție. Această excepție a constat în depășirea limitei de 35% a indicatorului referitor la depozitele de retail, care a fost înregistrată la una dintre bănci, atingând 35,1%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău