Avia Invest despre „prima reparație a pistei principale”: Aceste lucrări au fost efectuate inclusiv de concesionar

07 Sept. 2023, 13:24
 // Categoria: Comercial // Autor:  Trifan Stela
07 Sept. 2023, 13:24 // Comercial //  Trifan Stela

Ca răspuns la postarea domnului Spînu care  în locul unor fapte concrete, continuă să se promoveze prin așa-numita „prima reparație a pistei principale din anul 1987” pe Aeroportul Internațional Chișinău, dorim să anunțăm următoarele:

 

Eliminarea denivelărilor, ameliorarea  tensiunii dintre plăcile de beton, îndepărtarea urmelor cauciucurilor aeronavelor, aplicarea marcajelor – sunt lucrări obligatorii, efectuate anual pentru reparația curentă a pistei. Avia Invest, în calitate de concesionar, realiza aceste lucrări în fiecare an pe Aeroportul Internațional Chișinău, și începând cu 17 iulie 2015, împreună cu cunoscuta companie austriacă Strabag Grup în cooperare cu biroul de proiectare elvețian IntairplanGmbH a început reconstrucția de la zero a unui segment din pista de bază, care a și fost dat în exploatare pe 15 noiembrie 2016.

Ca urmare a lucrărilor  efectuate, lățimea pistei a fost mărită de la 45 de metri la 60 de metri și capacitatea portantă a acesteia a fost crescută semnificativ (coeficientul a fost mărit de la 51 la 70). De asemenea, s-au efectuat lucrări de schimbare și modernizare a sistemului de iluminare a pistei de decolare și aterizare, ceea ce a sporit siguranța aterizării aeronavelor, mai ales în condiții de vizibilitate redusă de la categoria II la III. Aceste inovații fac posibilă primirea aeronavelor de o capacitate mai mare.

Pentru a realiza o reconstrucție de înaltă calitate a pistei principale, Avia Invest a construit o nouă pistă. Această condiție nu a fost prevăzută în contractul de concesiune. Această decizie a fost luată din necesitatea  asigurării  siguranței zborurilor și menținerea continuității operării  neîntrerupte a rutelor aeriene  pe Aeroportul Chișinău. Astfel, datorită acțiunilor Avia Invest, astăzi Aeroportul Internațional Chișinău are două piste de decolare și aterizare, ceea ce permite efectuarea anuală a lucrărilor de întreținere a pistei principale fără întreruperea sau stoparea zborurilor.

La rândul nostru, dorim să mulțumim companiilor Strabag Grup, IntairplanGmbH, precum și unui număr de întreprinderi autohtone pentru munca și efortul comun depus. Grație investițiilor realizate de Avia Invest, Aeroportul Internațional Chișinău îndeplinește toate cerințele internaționale privind calitatea și siguranța zborurilor, primind neîntrerupt aeronave de diferite tipuri, inclusiv șefi de stat și misiuni internaționale.

Informații mai detaliate pe această temă pot fi găsite pe site-ul AIC airport.md , la rubrica „Istoricul aeroportului” , precum și pe următoarele link-uri:

https://www.mold-street.com/?go=news&n=5307

https://protv.md/actualitate/a-fost-inaugurat-primului-segment-din-pista-reconstruita-a-aeroportului—1680791.html

https://www.privesc.eu/widget/live/71166

http://curentul.md/stiri/lucrarile-de-reconstructie-a-primului-segment-al-pistei-aeroportului-chisinau-au-fost-finalizate.html

https://706172616e74657a65.ultracdn.net/news/reconstructia-pistei-de-baza-de-pe-aeroportul-chisinau-este-in-toi.-costul-total-al-proiectului-se-ridica-la-17-milioane-de-euro

P.

 

Realitatea Live

22 Sept. 2023, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2023, 16:22 // Actual //  Lupu Eduard

Activitatea din sectorul privat din zona euro a continuat să se reducă în septembrie, ceea ce sugerează că economia s-a contractat în trimestrul curent, raportează Bloomberg.

Un indice bazat pe sondajele efectuate de S&P Global în rândul directorilor de achiziţii a indicat a patra lună consecutivă de scădere a producţiei, ajungând la 47,1. Deşi reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de luna august, indicatorul se situează clar sub nivelul de 50 care indică o contracţie. Economiştii prevăzuseră o scădere la 46,5.

În timp ce încetinirea s-a atenuat în Germania, aceasta s-a adâncit în Franţa, potrivit sondajelor de conjunctură publicate vineri de S&P Global. Economiştii se aşteptau ca dinamica în ambele ţări să rămână în general stabilă.

Performanţa sectorului serviciilor din Germania a reprezentat o „surpriză plăcută”, deoarece s-a contractat doar marginal în această lună, a precizat S&P Global. Industria prelucrătoare, care a avut de suferit din cauza încetinirii economiei mondiale şi a creşterii ratelor dobânzilor, a condus declinul activităţii generale.

Cu toate acestea, cifrele pentru importantul sector industrial al ţării indică faptul că „lucrurile nu se duc la vale la fel de repede ca înainte, declinul comenzilor noi încetinind”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef la Hamburg Commercial Bank. „În plus, reducerea activităţii de cumpărare îşi pierde din avânt”.

În Franţa, atât serviciile, cât şi industria prelucrătoare s-au înrăutăţit, ceea ce a dus la cea mai mare scădere a activităţii din sectorul privat din noiembrie 2020. Au existat rapoarte răspândite privind cererea slabă în ambele sectoare, iar încrederea în ceea ce priveşte următoarele 12 luni a slăbit simţitor, a precizat S&P Global.

„Economia franceză va naviga, în viitorul apropiat, în ape foarte tulburi”, a declarat Norman Liebke, economist la Hamburg Commercial Bank. „Credem că în 2024 creşterea economică va fi mai mică decât se aştepta anterior”.

El a adăugat că inflaţia este încă la pândă în Franţa, fiind determinată în întregime de servicii, fără a se vedea încă „prea multe semne de impact” în urma deciziei guvernului de a impune plafoane de preţ pentru anumite produse alimentare începând cu luna iulie.

În cursul zilei de vineri, datele privind indicele managerilor de achiziţii pentru zona euro vor confirma continuarea contracţiei, în timp ce cifrele anterioare din Australia şi Japonia au indicat o expansiune. Se aşteaptă ca un indicator pentru Regatul Unit să arate o încetinire similară cu cea de luna trecută. Se preconizează că cifrele din SUA vor arăta o uşoară creştere.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău