ANRE: Prețul la gaz și energia termică va provoca un lanț de majorări, inclusiv la tarifele pentru apă și canalizare

10 Nov. 2021, 08:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Nov. 2021, 08:56 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Agenției pentru Reglementare în Energetică, Octavian Calmîc, anticipează că majorarea tarifului la gazele naturale va atrage după sine majorarea altor tarife. Șeful ANRE spune că în decembrie ar putea fi revizuit în creștere tariful la energia termică. Calmîc spune că în acest an nu există premise pentru majorarea tarifului la energie electrică, întrucât contractul actual de procurare a energiei electrice este în vigoare până la sfârșitul lunii martie 2022.

Directorul ANRE spune că impactul noului tarif la gazele naturale asupra cetățenilor va fi unul foarte puternic, iar instituția anticipează o neplată în masă a facturilor. Octavian Calmîc spune că experiența majorărilor trecute demonstrează că odată cu creșterea tarifelor crește și suma datoriilor acumulate de către cetățeni.

„Pe măsură ce cresc tarifele, suma facturilor neachitate crește într-o relație direct proporțională. La tarifele actuale anticipăm că va crește datoria din partea consumatorilor. Vom veni cu decizia ca pe perioada rece a anului, toți consumatorii care nu-mi achită pe deplin facturile să nu fie debranșați. Pentru că acum regulamentul prevede că neachitarea duce la debranșarea de la sistemul de gaze naturale. Noi vom obliga operatorii ca pe perioada rece a anului să nu facă acest lucru”, a spus Octavian Calmîc în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, notează agenția de presă IPN.

Șeful ANRE spune că prognozele nu sunt foarte optimiste, în condițiile în care prețul de achiziție a gazului atrage după sine majorări în lanț. Următorul tarif majorat va fi cel la energia termică.

„În luna decembrie vom fi ocupați cu tarifele la energia termică, ulterior cu cele la energia electrică. Intrăm într-o perioadă activă și vor fi multe decizii sensibile, posibil nepopulare. Este cert că vor fi majorări, având în vedere majorările care sunt la gazele naturale, pentru că este o legătură directă între prețul la gaz și energia termică. Asta va provoca un lanț de majorări, inclusiv la tarifele pentru apă și canalizare. La capitolul energie electrică, nu se prevăd schimbări până în luna martie anul viitor, pentru că există niște angajamente contractuale și credem că vor fi respectate”, a mai spus directorul ANRE.

ANRE a stabilit ieri un tarif provizoriu pentru luna noiembrie de 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. La această sumă se adaugă 8% TVA la gazele naturale, ceea ce înseamnă că cetățenii vor achita în facturi un tarif de 11,08 lei.

Guvernul a anunțat pentru astăzi, 10 noiembrie, o conferință de presă, în cadrul căreia va fi făcut public sistemul de acordare a compensațiilor, în legătură cu majorarea tarifului la gazele naturale.

Realitatea Live

09 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
09 Dec. 2022, 17:27 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O nouă companie aeriană va opera zboruri din Iași, începând cu luna martie 2023. Ryanair, companie irlandeză de tip low-cost, cea mai mare din Europa, va lansa patru rute directe ce vor lega Aeroportul Iași de destinații europene precum: Milano (Bergamo), Paris (Beauvais), Bruxelles (Charleroi) și Dublin (Irlanda), scrie stireadeiasi.ro.

Compania low-cost organizează frecvent promoții, astfel călătorii pot cumpăra bilete și cu 10 euro într-o direcție. Odată cu lansarea zborurilor din Iași, pentru moldoveni va fi mai accesibil să opteze pentru zborurile operate de Ryanair

Ryanair va opera aceste curse cu mai multe frecvențe săptămânale, după cum urmează:

IAȘI – BERGAMO, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică;

IAȘI – BEAUVAIS, din 26 martie 2023, în zilele de marți, joi, vineri și duminică;

IAȘI – CHARLEROI, din 26 martie 2023, în zilele de marți, miercuri și duminică;

IAȘI – DUBLIN, din 26 martie 2023, în zilele de marti, joi și duminică.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Zborurile Ryanair spre Bergamo și Beauvais (și retur) vor fi efectate cu aeronave Boeing 737-8200, iar cele spre Dublin și Charleroi (și retur) cu Boeing-uri 737-800.

Biletele de avion au fost puse în vânzare pentru rezervare, începând de astăzi, în sistemul online al companiei aeriene: www.ryanair.com

Ryanair va fi a cincea companie aeriană ce va opera pe Aeroportul Internațional Iași.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău