Record. Cea mai scumpă iarnă din istoria Republicii Moldova

10 Nov. 2021, 08:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Nov. 2021, 08:52 // Actual //  Lupu Eduard

Aprobarea majorării de către ANRE a tarifelor la gazele naturale va rămâne cea mai mare majorare din istoria Moldovei. Creșterea cu 140% de la 4,3 lei/m3 la 10,26 lei/m3 este de două ori mai mare decât recordul precedent stabilit în 1998.

În 1998 tariful a crescut cu 72%, de la 0,37 la 0,64 lei pentru un metru cub de gaz. Atunci creșterea tarifelor a fost determinată exclusiv de deprecierea leului, care în 3 luni sa devalorizat de 1,7 ori față de dolar. Astfel prețul recalculat în dolari pentru gazele naturale a rămas neschimbat”, constată expertul economic IDIS Viitorul, Veceslav Ioniță.

Pe locul 3 în TOP-ul nostru este deprecierea din 2006, când tarifele au crescut de la 1,87 lei/m3 la 2,81 lei/m3. Însă trebuie să menționăm că creșterea de atunci a urmat după o altă creștere cu doar jumătatea de an înainte, când tariful a crescut de la 1,36 lei/m3 la 1,87 lei/m3. Deci în jumătate de an, în 2006, populația Moldovei în două etape a cunoscut o majorare de prețuri de 2 ori, cea ce oricum este mai puțin decât majorarea de acum de 2,4 ori.

Atât majorarea din 2006, cât și majorarea din prezent este determinată de schimbarea formulei de calcul la determinarea prețului de import a gazelor naturale. Atât atunci cât și acum, acest subiect de importanță și interes major pentru societate a fost secretizat. Noi, societatea, am aflat detalii despre înțelegerea secretă din 2006 doar peste 10 ani, când a avut loc o scurge de documente în spațiul public”, a mai spus Ioniță.

Din cele 5 cele mai importante diminuări de tarife, 3 au avut loc în ultimii 4 ani, datorită conjuncturii internaționale favorabile.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău