Iată cât vom achita, în mod practic, pe facturi pentru gazele naturale

10 Nov. 2021, 08:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Nov. 2021, 08:39 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Moldovagaz a anunțat că va cere majorarea tarifului la gazele naturale, ANRE a aprobat marți, 9 noiembrie, calculele propuse de către Moldovagaz. Astfel, un metru cub de gaze s-a scumpit de la 4,298 de lei – până la 10,26 de lei, informează Realitatea.md.

Noi am decis să verificăm cât vor achita consumatorii casnici pentru facturi. Și asta pentru că tariful aprobat de ANRE nu conține TVA-ul de 8%, care se impune de fiecare dată în factură.

Pentru un metru cub de gaze, care costă mai nou 10,26 lei,  valoarea TVA-ului va fi de 82 de bani. În sumă, acestea două ne dau tariful final: 10,26+0,82=11,08. În final tariful achitat, cu tot cu TVA, va fi de 11 lei și 8 bani.

Pentru comparație, vă prezentăm imaginea unei facturi din februarie 2021. Tariful propus de Moldovagaz, subliniat cu galben, este cel aprobat de ANRE.  Evidențiat cu un chenar roșu este TVA-ul de 8%. El se calculează separat, din valoarea gazelor consumate. Acesta reprezintă 8% din suma pentru gazele consumate. Suma spre plată – este suma totală: tariful și TVA-ul.

 În facturi, cei de la Moldovagaz oferă și explicații cu privire la modul în care este format prețul pentru gazele naturale. Vedeți mai jos imaginea, care explică în mod grafic, care sunt componentele formării de prețuri.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău