ANRE solicită explicații operatorilor care au majorat prețurile carburanților. Ce va face dacă majorările sunt legale?

19 Iul. 2021, 15:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
19 Iul. 2021, 15:01 // Actual //  Otilia Cotruța

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a solicitat de la operatorii care au operat creșteri de prețuri la carburanți să prezinte informații relevante pentru a fi supuse verificărilor. Potrivit ANRE, verificările urmează a fi făcute pentru a exclude eventualele situații de încălcare a prevederilor Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. ANRE nu explică ce acțiuni urmează a fi realizate în situația în care modificările au fost făcute în limita metodologiei aprobate.

ANRE precizează că decizia aprobată pe 16 iulie nu se referă la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților și, prin urmare, nu putea influența creșterea prețurilor la pompă la stațiile de alimentare.

„Analizând piața internațională a produselor petroliere, se constată că, în perioada 1-16 iulie, media cotațiilor Platts s-a majorat cu 567,85 lei/tona la benzină, 209,6 lei/tona la motorină și 991,89 lei/tona la gazul lichefiat, fapt care influențează direct asupra prețului final stabilit de către operatori”, menționează instituția în cadrul unui comunicat de presă.

În conformitate cu Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, prețul de comercializare a fiecărei partide de carburanți se stabilește de fiecare agent economic la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia, care este determinat reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts și a ratei oficiale medii de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare zilei efectuării importului, scrie IPN. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru partidele noi se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acestora, în ordine cronologică.

Pentru determinarea prețurilor maximale de fiecare operator, ANRE publică zilnic pe pagina sa oficială web media cotațiilor Platts și media ratelor de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare.

Prin hotărârea din 16 iulie, au fost modificate valorile marjelor la comercializarea cu ridicata a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021. Astfel, pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială va fi cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – se va majora cu 150 de lei. Potrivit ANRE, „hotărârea a fost aprobată în regim de urgență urmare crizei regionale pe piața produselor petroliere și necesității asigurării cu carburanți a sectorului agricol, companiilor de transport și participanților pieței de vânzări cu amănuntul care nu dispun de licențe pentru importul produselor respective”.

Zilele trecute, mai multe stații PECO au afișat la panou prețuri mai mari cu 15 bani la motorină și la benzina cu cifra octanică 95.

Realitatea Live

29 Iul. 2021, 17:55
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
29 Iul. 2021, 17:55 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O femeie din Germania a purtat un bilet de loterie câștigător în poșetă săptămâni întregi, fără să-și dea seama că valorează aproape 33 de milioane de euro, scrie ITV.

În vârstă de 45 de ani, femeia a fost singurul câștigător al unei trageri la sorți pe 9 iunie, după ce a ghicit corect șapte câmpuri pe un bilet de loterie german, a spus Lotto Bayern. Compania a declarat că suma este a doua cea mai mare plătită vreodată în istoria sa de 75 de ani.

Aceasta a citat-o pe femeia care nu a fost numită, spunând:

„Încă mă ia amețeala când mă gândesc că am purtat neglijent aproape 33 de milioane de euro în poșetă timp de câteva săptămâni”.

Ea și-a descoperit norocul doar când a jucat din nou la loterie.

Femeia spune că aceasta este o sumă suficientă pentru familia sa și spune că nu mai intenționează să participe la loterie.

Cu acești bani femeia spune că va încerca să adopte un mod sănătos de viață și vrea să facă ceva mai mult pentru mediul înconjurător.

„Și când spun asta, mă refer la mâncare sănătoasă, activitate fizică, exerciții în natură. Și ne dorim foarte mult să ne construim o casă verde cu o grădină naturală”, a adăugat femeia.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală