Automobilele electrice intră cu viteză maximă în 2023: Industria apasă puternic pedala de acceleraţie

01 Ian. 2023, 07:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Ian. 2023, 07:56 // Actual //  Lupu Eduard

2022 a fost anul în care vehiculele electrice au prins avânt pe piaţa automobilelor. Chiar dacă nu toţi se pot lăuda că sunt posesorii unui automobil „verde”, încet dar sigur autoturismele electrice devin principala opţiune pentru toată lumea.

Industria auto electrică a fost puternic impulsionată de iniţiativele politice ale guvernelor, dar şi de investiţiile de miliarde de dolari realizate de marii jucători din sector, scrie Tech Crunch.

Legea privind reducerea inflaţiei, pe care administraţia Biden a adoptat-o în august, a avut deja un efect uriaş asupra industriei EV, deoarece producătorii de automobile lucrează pentru a-şi transfera lanţurile de aprovizionare şi fabricile în străinătate. Dar, având în vedere că anumite aspecte ale normelor IRA privind creditele fiscale pentru vehiculele electrice vor fi amânate până în martie 2023, este de aşteptat o accelerarea a vânzărilor de vehicule electrice care va prind contur în primul trimestru al anului 2023.
Conform proiectului de lege, vehiculele electrice s-ar putea califica pentru un credit fiscal de 7.500 de dolari dacă îndeplinesc cerinţele de a fi construite în America de Nord cu materiale fabricate în SUA sau în ţări care au încheiat acorduri de liber schimb cu Statele Unite. Aceste reguli ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Vânzările de vehicule electrice în 2022 au fost dominate de titluri arhicunoscute precum modelele S, Y şi 3 de la Tesla, Bolt de la Chevrolet şi Mustang Mach-E de la Ford. Aproape fiecare producător auto, a dezvăluit o serie de vehicule electrice impresionante care vor fi lansate în 2023, de la Alfa Romeo Tonale la Indi One. Cele mai multe dintre ele au fost însă orientate către consumatorii de lux. În următorul an, vom vedea şi mai multe modele noi care vor apărea la preţuri mult mai accesibile.

În plus, este de aşteptat ca numărul mare de vehicule electrice noi de pe piaţă să crească pe măsură ce noi fabrici vor fi puse în funcţiune. McKinsey prezice că producătorii auto tradiţionali şi startup-urile EV vor produce până la 400 de modele noi până în 2023.

Toate modelele noi care vor ieşi pe piaţă vor da bătaie de cap reputatului producător Tesla, prezice Shahar Bin-Nun, CEO al Tactile Mobility, o companie de tehnologie a senzorilor AV. Bin-Nun spune că se aşteaptă ca Tesla să domine în continuare piaţa EV din SUA în 2023, însă Ford, Hyundai şi Kia vor reprezenta o concurenţă acerbă pe măsură ce îşi vor mări gamele şi capacităţile de producţie.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău