Banca Mondială avertizează asupra unei „catastrofe umane” provocată de criza de alimente

21 Apr. 2022, 15:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Apr. 2022, 15:29 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Lumea se confruntă cu o „catastrofă umană” din cauza unei crize alimentare apărute în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a declarat preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Dacă criza va continua, oficialul a declarat pentru BBC că creșterile record ale prețurilor la alimente ar împinge sute de milioane de oameni în sărăcie.

Banca Mondială estimează că prețurile la alimente vor crește cu 37%. Acest lucru i-ar afecta cel mai mult pe cei săraci, care „vor mânca mai puțin și vor avea mai puțini bani pentru orice altceva, cum ar fi școala”.

„Este o catastrofă umană, adică nutriția scade. Dar apoi devine și o provocare politică pentru guvernele care nu pot face nimic în acest sens, nu au provocat-o și văd prețurile crescând”, a spus el.

Creșterile de preț sunt ample și profunde, a spus el: „Creștere prețurilor afectează uleiurile, cerealele, culturile de porumb, pentru că cresc când crește prețul grâului”.

Potrivit președintelui Băncii Mondiale, în lume au existat suficiente stocuri de alimente pentru a hrăni pe toată lumea. Stocurile globale sunt mari după standardele istorice, dar va trebui să existe un proces de partajare sau de vânzare pentru a duce hrana acolo unde este nevoie.

În viziunea lui, accentul trebuie să se pună pe creșterea livrărilor în întreaga lume de îngrășăminte și alimente, alături de asistență direcționată pentru cei mai săraci oameni.

De asemenea, șeful Băncii Mondiale a avertizat cu privire la o „criză în cadrul unei crize” care decurge din incapacitatea țărilor în curs de dezvoltare de a-și achita datoriile mari din cauza pandemiei, pe fondul creșterii prețurilor la alimente și energie.

„Aceasta este o perspectivă foarte reală. Se întâmplă în unele țări, nu știm cât de departe va ajunge. Până la 60% dintre cele mai sărace țări în acest moment sunt fie în dificultate, fie cu risc mare de a fi îndatorate”, a spus el. „Trebuie să fim îngrijorați de o criză a datoriilor.”

Realitatea Live

05 Iul. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 05:30 // Actual //  Lupu Eduard

Americanii au avertizat Germania, la fel și est-europenii. Dar Germania a continuat să cumpere din ce în ce mai mult gaz natural din Rusia. Se pare că Putin a ales să-și folosească livrările de gaze naturale către Germania drept o armă.

Săptămâna trecută, Rusia a redus cantitatea de gaz trimisă în Germania prin conducta Nord Stream 1 de la Marea Baltică. Justificarea: Lucrări de reparații. Ministrul Economiei, Robert Habeck, a anunțat creșterea nivelului de alertă pentru gaze naturale și a numit mutarea de la Moscova drept „atac economic” și „situație gravă”. Planul său de urgență cere germanilor să-și reducă consumul de energie și companiilor să economisească gaz și să-și vândă capacitatea nenecesară la licitații speciale.

Războiul din Ucraina a arătat fără milă cum cea mai mare țară industrializată a Europei a greșit grav în politica energetică și s-a predat lui Putin. Au existat o mulțime de promisiuni și anunțuri, dar niciodată un plan clar – cel puțin nu unul care a fost implementat rapid. Oricine ar fi putut recunoaște că lipsurile de energie erau o posibilitate distinctă. În schimb, partidele politice ale Germaniei au continuat să abandoneze tehnologiile pentru a salva clima.

„Dependența energetică de Rusia a fost rațională, toată lumea a profitat”, spune Rolf Martin Schmitz, până anul trecut directorul general al companiei germane de energie RWE. „Doar că planul nu prevedea un despot ca Putin. Asta nu făcea parte din ecuație”. Spre deosebire de riscurile pe care le poate reprezenta energia nucleară, potențialele pericole asociate cu Rusia au părut întotdeauna gestionabile. Era doar una dintre multele variabile pe care Germania le acceptase în lumea globalizată.

Embargoul nu a fost în vigoare de mult. Germanii și rușii nu au vrut să permită altora să le strice cooperarea în domeniul gazelor – o atitudine care va caracteriza și deceniile care au urmat. Fiecare guvern german a văzut mai multe oportunități decât pericol atunci când a fost vorba de gazul rusesc – indiferent cine a criticat cooperarea și indiferent de ce.

La sfârșitul anilor 1960, Leonid Brejnev era liderul sovietic. Dar era și inginer prin pregătire și știa ce poate face inamicul de clasă. „Ca să fiu sincer, avem nevoie de cooperare pentru rearmare”, se arată în procesele-verbale clasificate cândva de la o consultare germano-sovietică. Mai mult, o astfel de cooperare ar „solidifica prietenia noastră”. Sau mai degrabă, ușurează dușmănia.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău