Băncile americane reintră prudent pe o piaţă care le-a adus pierderi dureroase în ultimul an

31 Mai 2023, 06:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mai 2023, 06:18 // Actual //  bani.md

Băncile din SUA reîncep să fi­nanţeze achiziţii pe datorie după un an dureros în care comisioanele au scă­zut puternic, scrie Financial Times.

În ultimele luni, băncile au îm­pru­mutat miliarde de dolari pentru finanţarea de achiziţii pe datorie rea­lizate de Apollo Global, Elliott Ma­nagement, Blackstone şi Veritas Capital. Este o evoluţie benefică pen­tru giganţii din private equity, care stau pe sute de miliarde de dolari în căutarea de opţiuni atractive de fi­nan­ţare, în condiţiile în care creşte­rea dobânzilor le erodează randa­mentele.

Bancherii spun că, în pofida tur­bulenţelor care au lovit sectorul ban­car în primăvară, piaţa devine din nou atractivă.

Veniturile băncilor de investiţii au fost afectate puternic de o scădere dramatică a tranzacţiilor în domeniul corporate şi private equity, cu per­spectivele economice în deteriorare şi criza bancară din primăvară con­tribuind la reducerea volumului de fuziuni şi achiziţii până la cel mai scăzut nivel dintr-un deceniu în primul trimestru.
Comisioanele pentru subscrierea de obligaţiuni şi credite cu risc ridicat sunt cu peste 20% sub media pe cinci ani, potrivit datelor London Stock Exchange Group.

Băncile speră acum să profite de un raliu al acestei pieţe în acest an. Fir­mele de private equity începuseră să recurgă la creditori direcţi ca Apollo, Blackstone şi HPS Invest­ment Ma­nage­ment pentru a-şi finan­ţa preluă­rile pe fondul reticenţei băncilor.

În această lună, un grup de bănci condus de Goldman Sachs i-a împru­mutat pe Eliott şi pe unii dintre par­tenerii firmei care au susţinut pre­luarea companiei de servicii medica­le Syneos cu 3,7 miliarde de dolari. Pachetul de finanţare bancară a „bătut“ o pro­punere rivală venită din partea unor creditori privaţi.

Marc Lipschultz de la managerul de active Blue Owl arată că băncile sunt foarte selective când vine vorba de acordurile de finanţare de buy­outuri de către firme de private equity, alegând tranzacţiile cu un grad de risc relativ scăzut.

Exodul băncilor de pe această piaţă a venit în contextul actual difi­cil. Cu Fed majorând rapid dobân­zile, aproape toate instituţiile de pe Wall Street au suferit pierderi legate de creditele pe care se angajaseră să le acorde clienţilor private equity îna­inte ca pieţele să scadă puternic. Pen­tru tranzacţiile mai riscante, cre­dito­rii privaţi rămân opţiunea de bază.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:08 // Actual //  Ursu Victor

În cadrul anchetei penale „INTERPOL”, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), a ridicat două automobile cu o valoare totală de aproximativ 1,2 milioane MDL. Aceste bunuri reprezintă o parte din mita plătită în schema de corupție pentru blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL, fiind considerate bunuri infracționale. În total, au fost aplicate măsuri de sechestru în valoare de peste 11,7 milioane MDL pe teritoriul Republicii Moldova.

Investigația face parte dintr-o colaborare internațională între Republica Moldova și Franța, demarată în aprilie 2024, vizând o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din mai multe țări primeau mită pentru a facilita blocarea Notificărilor Roșii emise de INTERPOL în cazul infractorilor internaționali aflați în căutare. La nivel național, ancheta a fost sprijinită de ofițerii și procurorii francezi, precum și de Biroul Federal de Investigații al SUA.

În cadrul investigațiilor din iunie 2024, au avut loc percheziții multiple în Republica Moldova, iar procurorii au analizat documente și materiale ridicate cu sprijinul Centrului Național Anticorupție și al Inspectoratului Național de Investigații. Au fost audiate zeci de persoane, unele dintre ele fiind reținute și arestate preventiv.

Potrivit probelor adunate până în prezent, un grup criminal organizat ar fi pus la cale o schemă de corupție în care avocați și foști funcționari publici moldoveni, cu implicarea unei companii din Emiratele Arabe Unite, depuneau cereri false la INTERPOL, solicitând blocarea Notificărilor Roșii pe motiv că persoanele în cauză aveau statut de solicitanți de azil în Republica Moldova. Aceștia au obținut astfel o favoare ilegală, iar funcționari publici din cadrul Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) au inițiat procedura de azil în mod ilegal, fără ca persoanele implicate să fie fizic prezente în țară.

În paralel, Procuratura Anticorupție a desfășurat investigații financiare prin Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, identificând fluxuri financiare suspecte și bunuri infracționale care urmează a fi confiscate. Printre bunurile sechestrate se numără proprietăți imobiliare și vehicule de lux, dar și conturi bancare și mijloace bănești.

Printre bunurile confiscate se numără:

  • Casă de locuit și teren pentru construcții în Chișinău, în valoare de aproximativ 3,45 milioane MDL
  • Cota-parte din apartamente și case în Chișinău și Vadul lui Vodă, cu valori de aproximativ 2,04 milioane și 3,26 milioane MDL
  • Mașini de lux, inclusiv Toyota Camry, Range Rover, și Mercedes GLC
  • Conturi bancare și mijloace bănești în valoare de aproximativ 41.449 EUR și 600 USD

Ancheta continuă, iar Procuratura Anticorupție colaborează cu autoritățile din diverse jurisdicții pentru a descuraja activitățile infracționale care afectează investigațiile internaționale. De asemenea, în urma acestei anchete, INTERPOL a deblocat Notificările Roșii pentru persoanele implicate în această schemă, oprind astfel utilizarea acesteia de către fugarii internaționali.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău