Băncile americane reintră prudent pe o piaţă care le-a adus pierderi dureroase în ultimul an

31 Mai 2023, 06:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Mai 2023, 06:18 // Actual //  bani.md

Băncile din SUA reîncep să fi­nanţeze achiziţii pe datorie după un an dureros în care comisioanele au scă­zut puternic, scrie Financial Times.

În ultimele luni, băncile au îm­pru­mutat miliarde de dolari pentru finanţarea de achiziţii pe datorie rea­lizate de Apollo Global, Elliott Ma­nagement, Blackstone şi Veritas Capital. Este o evoluţie benefică pen­tru giganţii din private equity, care stau pe sute de miliarde de dolari în căutarea de opţiuni atractive de fi­nan­ţare, în condiţiile în care creşte­rea dobânzilor le erodează randa­mentele.

Bancherii spun că, în pofida tur­bulenţelor care au lovit sectorul ban­car în primăvară, piaţa devine din nou atractivă.

Veniturile băncilor de investiţii au fost afectate puternic de o scădere dramatică a tranzacţiilor în domeniul corporate şi private equity, cu per­spectivele economice în deteriorare şi criza bancară din primăvară con­tribuind la reducerea volumului de fuziuni şi achiziţii până la cel mai scăzut nivel dintr-un deceniu în primul trimestru.
Comisioanele pentru subscrierea de obligaţiuni şi credite cu risc ridicat sunt cu peste 20% sub media pe cinci ani, potrivit datelor London Stock Exchange Group.

Băncile speră acum să profite de un raliu al acestei pieţe în acest an. Fir­mele de private equity începuseră să recurgă la creditori direcţi ca Apollo, Blackstone şi HPS Invest­ment Ma­nage­ment pentru a-şi finan­ţa preluă­rile pe fondul reticenţei băncilor.

În această lună, un grup de bănci condus de Goldman Sachs i-a împru­mutat pe Eliott şi pe unii dintre par­tenerii firmei care au susţinut pre­luarea companiei de servicii medica­le Syneos cu 3,7 miliarde de dolari. Pachetul de finanţare bancară a „bătut“ o pro­punere rivală venită din partea unor creditori privaţi.

Marc Lipschultz de la managerul de active Blue Owl arată că băncile sunt foarte selective când vine vorba de acordurile de finanţare de buy­outuri de către firme de private equity, alegând tranzacţiile cu un grad de risc relativ scăzut.

Exodul băncilor de pe această piaţă a venit în contextul actual difi­cil. Cu Fed majorând rapid dobân­zile, aproape toate instituţiile de pe Wall Street au suferit pierderi legate de creditele pe care se angajaseră să le acorde clienţilor private equity îna­inte ca pieţele să scadă puternic. Pen­tru tranzacţiile mai riscante, cre­dito­rii privaţi rămân opţiunea de bază.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Programul Innovate Moldova și Agenția de Guvernare Electronică au semnat astăzi un acord trilateral de cooperare pentru perioada 2025–2027, menit să accelereze transformarea digitală a Republicii Moldova și să contribuie la dezvoltarea unei economii moderne, reziliente și favorabile mediului de afaceri.

Acordul stabilește un cadru comun pentru dezvoltarea și implementarea de soluții digitale dedicate sectorului privat, modernizarea serviciilor publice cu accent pe experiența utilizatorului și susținerea reformelor economice prin instrumente digitale inteligente.

Printre direcțiile prioritare se numără lansarea EVO 2.0, noua generație a aplicației guvernamentale care va deveni punctul unic de acces la serviciile publice, integrarea MDocs – un depozit digital securizat pentru documentele personale și profesionale, precum și dezvoltarea unor soluții digitale care vor simplifica accesul antreprenorilor la ajutoare de stat, verificarea eligibilității și înregistrarea afacerilor. Totodată, acordul prevede consolidarea infrastructurii naționale de securitate cibernetică și lansarea de campanii naționale pentru alfabetizare digitală și incluziune.

„Parteneriatul cu Innovate Moldova este o continuare firească a colaborării strategice care a stat la baza dezvoltării EVO. Ne bucurăm că împărtășim aceeași viziune și că putem consolida împreună acest ecosistem digital modern pentru Moldova”, a declarat Nicoleta Colomeeț, directoarea Agenției de Guvernare Electronică.

Acest parteneriat reflectă angajamentul comun de a transforma serviciile publice din Republica Moldova în experiențe digitale sigure, simple și eficiente, aliniate la standardele europene și adaptate nevoilor reale ale cetățenilor și antreprenorilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA