BNM sărbătorește 30 de ani de la fondare. Ce evenimente organizează astăzi

01 Iun. 2021, 10:35
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iun. 2021, 10:35 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Pe data de 4 iunie BNM sărbătorește 30 de ani de la fondare, în acest context, Banca Națională a Moldovei  dă startul mai multor evenimente.

„4 iunie este o dată esențială în afirmarea independenței Republicii Moldova. Cu 30 de ani în urmă a fost înființată Banca Națională a Moldovei, iar astfel au fost puse bazele sistemului bancar, fără de care nu a fost posibilă inițierea tranziției la economia de piață. În acest răstimp, sistemul bancar a fost supus multor teste, am acumulat cunoștințe, experiență și am certitudinea că vom continua calea reformelor cu tenacitate și responsabilitate, construind un sistem bancar puternic, transparent și demn de încredere, așa cum ne dorim”, subliniază Octavian Armașu, guvernator al BNM.

Începând cu ziua de astăzi, 1 iunie, banca centrală va lansa seria video „Oamenii BNM”. Respectiv, pe parcursul a 30 de zile, pe platformele sale de comunicare va fi publicată câte o poveste a unui angajat, care își va împărtăși experiența de membru al echipei Băncii Naționale, precum și momente din viața personală.

De asemenea, în contextul  Zilei Internaționale a Copilului, BNM va organiza activități online pentru preșcolarii din diferite colțuri ale țării „În lumea lui Bănuț”. Acesta este genericul evenimentului de educație financiară, în cadrul căruia copiii vor lua cunoștință într-o manieră ușor accesibilă de istoria banilor, semnele de siguranță ale monedei naționale și vor face un tur virtual al BNM.

Pe data de 4 iunie, când va fi marcată aniversarea a 30-a de la fondarea BNM,  va fi organizată conferința de nivel înalt „Recuperarea economică în post-pandemie: realități și perspective “. Evenimentul va reuni oficiali ai Republicii Moldova și ai organizațiilor internaționale, guvernatori ai băncilor centrale din alte state, reprezentanți ai băncilor comerciale locale, ai mediului de afaceri, precum și experți economici. Conferința va oferi oportunitatea unui schimb dinamic de opinii și experiență cu privire la rolul băncilor centrale și cel al comunității bancare în sprijinul economiei după criza pandemică.

La conferință vor fi discutate aspecte ce țin de provocările post-pandemie ale băncilor centrale, abordarea riscului sistemic, cadrul de menținere a stabilității financiare ș.a. Astfel, conferința își propune să releve modul în care ne-a schimbat pandemia și posibilitățile unei dezvoltări ulterioare corespunzătoare.

Reuniunea se va desfășura on-line și va fi transmisă în direct pe toate platformele de comunicare ale Băncii Naționale (pagina web, Facebook, Youtube), dar și   pe https://rlive.md/

Realitatea Live

22 Sept. 2021, 14:01
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
22 Sept. 2021, 14:01 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Producția de troleibuze Belkommunmash în Moldova a ajuns la un grad de localizare de 45%, a declarat șeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova de la Minsk, Victor Sorocean în cadrul unei întâlniri cu premierul belarus Roman Golovchenko.

În Republica Moldova troleibuzele Belkommunmash sunt asamblate pe teritoriul fostei întreprinderi Tracom.

Potrivit ambasadorului, în prezent sunt analizate posibilitățile ca troleibuzele asamblate în Republica Moldova să fie livrate pe piețele din România și Bulgaria. Există interes pentru respectivele mijloace de transport. Acestea sunt atractive la preț, dar și accesibile la întreținere.

În luna martie 2011 autorităţile de la Chişinău şi cele de la Minsk au semnat un protocol de intenţie privind înființarea la Chişinău a unei întreprinderi mixte de asamblare a troleibuzelor, care a început să funcționeze un an mai târziu. Anual în capitașă sunt asamblate circa 30 de troleibuze.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală