Calmîc desființează prognozele autorităților că gazul va costa mai puțin: Nu vedem premise pentru ieftinire

24 Dec. 2021, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2021, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE a aprobat astăzi noi tarife la gazul livrat consumatorilor casnici, care vor intra în vigoare din 1 ianuarie 2022. Noul tarif aprobat de agenție este de 10,19 lei pentru metrul cub, cu 7 bani mai puțin comparativ cu tariful aprobat în data de 20 noiembrie. Unul din directorii ANRE, Octavian Calmîc, susține că nu vede premise pentru ieftinirea tarifului la gaz, în condițiile în care prețurile de achiziție vor rămâne neschimbate.

Dacă vor fi elementele întrunite în legislație putem reveni la revizuirea  tarifelor atât la majorare cât și descreștere. Însă nu vedem premise pentru a interveni în acest context. Tarifele aprobate acoperă întreg anul 2022”, a declarat Calmîc.

Potrivit lui, turbulențele pe piețele internaționale de comercializare a gazului s-au început în luna august, iar acest lucru a afectat încasările Moldovagaz și a înregistrat devieri financiare negative.

În prezent, prețul gazului pe piețele internaționale a ajuns la 2000 USD or, acest lucru afectează și Republica Moldova, care este dependentă de o formulă. De exemplu, în luna decembrie prețul de achiziție a fost de 550 USD pentru o mie de metri cubi, dar noi am aprobat, în scopuri tarifare, un tarif de 430 USD”, a precizat Calmîc.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu s-a arătat optimist că prețul gazului va scădea în primăvara anului 2022, iar Republica Moldova va putea achiziționa metanul la prețuri mult mai mici pentru a-și face rezerve.

Realitatea Live

28 Mai 2024, 16:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mai 2024, 16:41 // Actual //  bani.md

Chișinăul a găzduit cea de-a 10-a ședință operativă a HUB-ului de Securitate al UE, un eveniment cu tematica principală axată pe sistemele IT de mari dimensiuni în domeniul justiției și afacerilor interne. Evenimentul a reunit oficiali de rang înalt și experți în securitate din cadrul Uniunii Europene și Republicii Moldova, printre care se numără Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, și Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, care au venit cu un cuvânt de deschidere.

„Dacă până acum Republica Moldova s-a aliniat în domeniul armonizării legislative în pas cu sistemele IT de mari dimensiuni ale UE, acum avem deja specialiștii ai EU Lisa prezenți în țara noastră, iar acest lucru pe de o parte înseamnă o si mai mare apropiere a țării noastre față de UE, și pe de altă parte arată încrederea acordată de agențiile Europene, autorităților din țara noastră”, a precizat în discursul său ministrul Afacerilor Interne.

Cu un mesaj a venit și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

„Pentru eficientizarea implementării politicilor UE în domeniul justiției și afacerilor interne, au fost create sisteme informatice, care sunt gestionate de eu-LISA, Agenția Uniunii Europene pentru Gestionarea Operațională a Sistemelor Informatice la Scară Largă în Spațiul de Libertate, Securitate și Justiție. Bunăoară, datorită bunei funcționări a sistemelor gestionate de eu-LISA, cetățenii Uniunii pot călători liber în toate statele membre ale UE, fără a compromite securitatea Europei. În contextul statutului Republicii Moldova de țară candidată la UE, Uniunea Europeană va acorda Moldovei suportul necesar, inclusiv în integrarea celor mai bune soluții IT în domeniul justiției și afacerilor interne”, a precizat Mažeiks.

Această ședință operativă a fost, potrivit MAI, o oportunitate esențială pentru Republica Moldova de a discuta și de a stabili parteneriate cu experții europeni în vederea integrării și optimizării sistemelor IT de mari dimensiuni. Aceste sisteme sunt fundamentale pentru consolidarea securității interne și gestionarea eficientă a frontierelor Republicii Moldova.

În cadrul întâlnirii, Republica Moldova a prezentat stadiul actual al propriilor sisteme IT de mari dimensiuni și a infrastructurii aferente, discutând așteptările și provocările în contextul integrării cu sistemele europene. De asemenea, au fost abordate subiecte precum managementul identității biometrice și reziliența infrastructurii critice IT și de comunicații.

Pentru mai multe detalii privind evoluția activităților HUB-ului de Securitate al UE, vizitați platforma https://maisigurinue.md.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău