Capitala criptomonedelor! Orașul în care poți plăti cu bitcoin chiar și un cheeseburger

31 Oct. 2022, 10:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
31 Oct. 2022, 10:00 // Au Bani //  MD Bani

Orașul elvețian Lugano devine capitala criptomonedelor. Este singurul oraș din lume unde de la cumpărături mai mari până la un cheeseburger sau o cafea se poate plăti în bitcoin. Încă din luna iulie, orașul Lugano, care este și capitala economică a Elveției din sudul țării, a adoptat criptomonedele pentru plata impozitelor. Aceasta a fost posibil ca urmare a unei colaborări cu furnizorul de stablecoin, Tether (USDT). Așa s-a născut ideea transformării orașului Lugano într-un oraş „crypto-friendly”, după cum a declarat primarul orașului elvețian.

De la începutul lunii octombrie, unele buticuri de lux, baruri şi restaurante (inclusiv Mc Donald’s) au un dispozitiv asemănător unui POS prin care pot încasa pentru serviciile lor în criptomonede: bitcoin, dar şi Tether sau Luga, ultima fiind o monedă virtuală locală.

Concret, comerciantul încasează suma datorată şi alege fie bitcoinii, dar are și posibilitatea să îi convertească în monedă tradiţională, în principal francul elveţian.

„În urma pandemiei, lumea comerţului local a intrat în criză. Am încercat să reluăm acest sector prin înfiinţarea Luga, o monedă virtuală locală la care au aderat aproximativ 300 de magazine din oraş. Cei care au folosit sistemul aveau dreptul la o reducere de 10% la cumpărături”, a explicat primarul orașuluiu Lugani, Michele Foletti care a adăugat că până în prezent, 8.000 de persoane au un „portofel” la Luga.

Următorul pas al municipalităţii Lugano este să facă din oraşul elveţian capitala tehnologiilor legate de blockchain. Tehnologia blockchain devine una dintre cele mai proeminente tendințe în domeniul finanțelor și inovației digitale de la crearea internetului.

„Este o iniţiativă a oraşului Lugano de a accelera utilizarea tehnologiei bitcoin şi de a o exploata ca bază pentru transformarea infrastructurii financiare a oraşului. Planul prevede o aplicare pe scară largă a blockchain-ului şi Bitcoin în oraş, cu un impact pozitiv asupra tuturor aspectelor vieţii de zi cu zi a cetăţenilor din Lugano. De la mici tranzacţii cu afaceri locale până la proiecte mai ambiţioase, precum plata taxelor anuale, blockchain-ul va servi drept bază pentru schimburile financiare ale oraşului”, se arată pe site-ul proiectului.

În lume, doar Singapore s-a angajat pe o cale asemănătoare cu cea urmată de Lugano.

Realitatea Live

27 Mai 2024, 11:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2024, 11:58 // Actual //  Lupu Eduard

În luna aprilie 2024, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie dinamică, cu variații semnificative ale prețurilor locuințelor în funcție de sector și tipul de apartament. Datele recente indică tendințe specifice în prețurile apartamentelor atât pe piața secundară, cât și în noile construcții, oferind o imagine detaliată a peisajului imobiliar al capitalei Republicii Moldova.

Pe piața secundară, prețurile apartamentelor cu o cameră variază considerabil, potrivit datelor Bursei Imobiliare Lara. În sectorul Botanica, prețul pe metru pătrat este de 1008 euro, în timp ce în sectorul Centru acesta atinge 1063 euro. Sectorul Rîșcani înregistrează un preț de 999 euro per metru pătrat, iar în Buiucani și Ciocana prețurile sunt de 946 și, respectiv, 962 euro per metru pătrat. Sectorul Centru rămâne cel mai scump, reflectând atractivitatea centralității și accesul facil la facilități urbane. La polul opus, sectorul Buiucani oferă cele mai accesibile opțiuni pentru această categorie de locuințe.

Apartamentele cu două camere prezintă prețuri care variază între 866 și 947 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Aceste locuințe reprezintă o opțiune echilibrată pentru familii și tineri profesioniști, prețurile fiind relativ omogene între sectoare. În schimb, apartamentele cu trei și patru camere sunt cele mai accesibile, cu prețuri variind între 639 și 813 euro per metru pătrat. Aceste apartamente par să aibă o cerere mai redusă comparativ cu locuințele mai mici, ceea ce le face o alegere atractivă pentru familiile numeroase.

Prețurile apartamentelor în blocuri noi sunt mai mari, variind între 934 și 1233 euro per metru pătrat, în funcție de sector. Această diferență semnificativă de preț subliniază avantajele percepute ale locuințelor noi, cum ar fi tehnologiile de construcție moderne, eficiența energetică și facilitățile suplimentare oferite de dezvoltatori.

În luna aprilie 2024, creditele imobiliare acordate au atins suma de 554,1 milioane de lei, marcând o creștere de 17,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Acest avans indică o creștere a interesului pentru achiziția de locuințe, susținută de condițiile favorabile de creditare. Rata medie la creditele imobiliare acordate în moneda națională a scăzut ușor cu 0,12 puncte procentuale, ajungând la 7,62%. Această scădere, deși modestă, contribuie la reducerea costului total al împrumuturilor, făcând achiziția de imobiliare mai accesibilă pentru un segment mai larg de cumpărători.

Piața imobiliară din Chișinău în aprilie 2024 prezintă o diversitate de prețuri în funcție de sector și tipul de locuință. Sectorul Centru se remarcă prin prețurile cele mai ridicate pentru apartamentele cu o cameră, în timp ce apartamentele cu trei și patru camere rămân cele mai accesibile. Locuințele noi sunt în general mai scumpe, reflectând calitatea și facilitățile superioare. Creșterea semnificativă a creditelor imobiliare și scăderea ratelor dobânzilor sugerează un mediu favorabil pentru achiziția de locuințe, ceea ce ar putea stimula în continuare activitatea pe piața imobiliară. Pe termen mediu, aceste tendințe indică o piață robustă, cu potențial de creștere continuă, în special dacă condițiile economice rămân stabile și atractive pentru investiții imobiliare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău