Marioneta lui Putin din Moldova. Cum au vrut să răstoarne Guvernul de la Chișinău

31 Oct. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Oct. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Când mii de protestatari s-au adunat luna trecută în fața palatului prezidențial al Republicii Moldova, cerând demisia liderului pro-occidental Maia Sandu, bărbatul din spatele demonstrației – un lider al partidului de opoziție aflat în exil în Israel – a primit de curând aprecieri de la Moscova.

Un politician rus de rang înalt l-a lăudat pe organizatorul protestului, Ilan Shor, drept „un partener demn de încredere pe termen lung” și chiar a oferit regiunii moldovenești conduse de partidul lui Shor o afacere ieftină cu gaz rusesc, potrivit serviciului de presă al lui Shor.

Zeci de milioane de dolari puse la bătaie de Rusia pentru a reorienta țara spre Moscova

Poreclit „Tânărul” de către Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, Shor, în vârstă de 35 de ani, este o figură principală în eforturile Kremlinului de a submina regimul pro-occidental, potrivit documentelor serviciilor de informații. În plus, FSB a cheltuit zeci de milioane de dolari ai marilor companii rusești de stat pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara spre Moscova.

Trezoreria SUA a impus miercuri sancțiuni mai multor organizații și oligarhi ruși, inclusiv lui Shor, declarând că „coordonează tulburările politice din Republica Moldova” și au „primit sprijinul Rusiei” Documentele consultate de Washington Post oferă o perspectivă rară asupra operațiunilor de influență din umbră ale Rusiei în şara vecină.

Moscova a susținut de multă vreme o enclavă separatistă în interiorul granițelor Moldovei

„Rușii sunt foarte buni la exportul a două lucruri: primul – energia și al doilea – corupția”, a declarat un înalt oficial moldovean sub condiția anonimatului. Paravan FSB Din 2016, operațiunile FSB în Republica Moldova au fost conduse de generalul Dmitri Miliutin, director adjunct al Departamentului de Informații Operative al serviciului secret, potrivit documentelor. Acesta lucra prin intermediul lui Igor Ceaika, om de afaceri rus, fiul fostului procuror general al Rusiei. Ceaika este ambasadorul în Moldova al unei asociații de business cu legături la Kremlin, Delovaia Rossia.

De menționat că și Igor Ceaika a fost pus pe lista de sancțiuni SUA, pentru că, „împreună cu secretarul de presă Dmitri Peskov”, „a realizat planuri detaliate de a o submina pe președinta Maia Sandu și de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei”. Potrivit documentelor, guvernul rus a folosit companiile lui Ceaika ca pe un paravan pentru a plăti partidele politice cu care colaborează în Moldova.

Ceaika „era ca un portofel” pentru FSB, a declarat un oficial ucrainean

„Un adevărat idol și un lider” Ilan Șor a început să fie susținut și promovat – din umbră – de ruși după ce principalul lor protejat, fostul președinte

Igor Dodon, a trebuit scos din scenă în urma scandalurilor de corupție în care a fost implicat și după ce a fost dat afară inclusiv din parlament. Consultanții politici care lucrează pentru FSB l-au văzut pe Șor ca pe un populist manipulabil.

Ilan Șor a mai primit ajutor de la FSB și pe partea de business. Într-un conflict cu autoritățile moldovene, FSB a coordonat îndeaproape o înțelegere în 2020, în urma căreia pachetul de acțiuni al lui Șor la o companie aeroportuară strategică a fost transferat unui miliardar rus, Andrei Goncearenko, potrivit documentelor. Goncearenko „a primit toate instrucțiunile necesare”, se arată în documentele consultate de WP.

„Un adevărat idol”

Ilan Șor a spus că guvernul moldovean este de vină pentru creșterea crizei economice, deoarece „încălcă statutul neutru al Republicii Moldova și dăunează poporului Moldovei pentru că astăzi, pentru oamenii normali, bunele relații cu Moscova sunt baza pentru obținerea prețurile normale ale gazelor”.

Mai mult, Ilan Șor a negat într-un interviu că ar fi deținut acțiuni la compania aeroportuară, dar documente din 2020 ale FSB se referă la aeroport ca fiind un „activ al lui Șor”, iar oficiali moldoveni spun același lucru, că este controlat de Șor. Pe lângă aceasta, două acorduri aprobate de FSB în august și octombrie 2020, stipulau că Șor îl va susține politic pe Igor Dodon, iar în schimb Dodon îl va sprijini pentru dezvoltarea aeroportului, și, de asemenea, transferul a „100% din companie… către reprezentanții mediului de afaceri din Rusia”.

„Rușii sunt foarte buni la două lucruri: la energie şi corupție”

Afirmația a fost făcută de un înalt oficial de securitate moldovenesc, care, la fel ca alții, a vorbit sub condiția anonimatului. Rușii „fac tot ce pot pentru a stinge lumina”, a spus un alt oficial occidental. „Nu au nevoie să facă mai mult decât să destabilizeze guvernul moldovean”.

Pentru mulți manifestanți, indiferent de acuzațiile procurorului că unii sunt plătiți să protesteze, preocupările lor sunt reale și presante.
„Oamenii ies pentru că nu ne permitem să trăim”, a spus o pensionară. „Prețurile gazelor au crescut de cinci ori, iar pensiile și salariile sunt aceleași. Sor ne-a făcut cadouri de sărbătorile naționale. Și acești tipi de la putere tocmai ne-au arătat pumnii lor”.

Protestatarii susținuți de Sor au apelat la tactici din ce în ce mai agresive în ultimele două săptămâni, iar pe măsură ce criza energetică a Moldovei se intensifică, alarma crește la Chișinău și capitalele occidentale, scrie washingtonpost.com.

Realitatea Live

06 Feb. 2023, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Feb. 2023, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Toți consumatorii noncasnici vor primi compensații pentru primii 500 metri cubi (m.c.) de gaze consumați lunar, în perioada ianuarie-martie anul curent, în valoare de 12,27 lei (fără TVA) per 1 m.c.

Mecanismului de compensare, potrivit Ministerului Economi, sunt supuse și unele companii cu activități de bază, stabilite conform Clasificatorul Activităților din Economia Moldovei (CAEM).

Agenții economici selectați după acest clasificator vor primi compensații, în cazul în care factura lunară la gaze (fără TVA) reprezintă cel puțin 5% din valoarea livrărilor de mărfuri și servicii din luna respective. Valoarea totală pentru un consumator noncasnic, pe o perioadă de o lună, nu trebuie să depășească suma de 1,5 milioane lei. Din suma compensată se va exclude compensarea doar pentru primii 500 m.c.

Depunerea ultimei cereri la compensații, trebuie să aibă loc până la data de 12 mai 2023.

Agenții economici pot solicita compensațiile pentru gaze prin intermediul ghișeului unic de raportare electronică: https://raportare.gov.md/, completând formularul de solicitare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău