Capitalizarea Alibaba, gigantul chinez din e-commerce, s-a prăbuşit cu 344 mld. dolari în ultimul an

27 Oct. 2021, 10:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Oct. 2021, 10:15 // Actual //  Lupu Eduard

În urma faimosului discurs al fondatorului Alibaba Jack Ma, din octombrie 2020, când miliardarul a criticat vehement sistemul financiar din China, acţiunile gigantului din e-commerce s-au depreciat cu peste 43%.

Astfel, compania a pierdut 344 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă, cea mai mare scădere de acest fel la nivel global, conform datelor agregate de Bloomberg. La scurt timp după respectivul discurs, Beijingul a suspendat listarea duală a diviziei fintech a Alibaba, Ant Group, şi a lansat o serie de măsuri asupra sectorului tech, provocând scăderi masive în rândurile unora dintre cele mai importante companii chineze, notează Ziarul Financiar.

În iulie, acţiunile grupului Tencent au devenit cele mai slab performante la nivel mondial, iar valoarea de piaţă a companiei s-a prăbuşit cu 170 de miliarde de dolari.

În octombrie 2020, acţiunile Alibaba atingeau un nivel record pe Bursa din Hong Kong, urmând să ajungă la un minim istoric în urmă cu trei săptămâni, în contextul în care Beijingul şi-a înăsprit controlul asupra companiei şi a solicitat o restructurare a diviziei fintech.

Listarea pe care urma să o efectueze Ant Group pe bursele din Shanghai şi Hong Kong ar fi reprezentat cea mai mare ofertă publică iniţială (IPO) a anului 2020, însă mişcarea a fost oprită în condiţiile în care autorităţile din Shanghai au declarat că firma prezintă „probleme majore”, printre care a numit un set de schimbări raportate la mediul de reglementare al fintech-urilor.

Cel care ar fi oprit listarea ar fi preşedintele Xi Jinping, după ce Ma a afirmat că sistemul de reglementare financiară din China continuă să sufoce inovaţia şi trebuie reformat imediat dacă plănuieşte să alimenteze creşterea economică a ţării.

Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca Alibaba să depăşească numărul de utilizatori activi estimaţi pentru al doilea trimestru al actualului exerciţiu financiar. Alibaba va publica rezultatele pe 5 noiembrie.

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău