Care sunt mizele filantropice şi financiare ale divorţului dintre Bill şi Melinda Gates. Ce spun experții

11 Mai 2021, 15:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Mai 2021, 15:38 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Bill şi Melinda Gates, unul dintre cele mai bogate cupluri de pe planetă, și-au anunțat divorțul după 27 de ani de mariaj. Cei doi promit însă că vor continua să conlucreze la fundaţia care le poartă numele. Iată care sunt mizele filantropice și financiare ale divorțului dintre aceștia doi.

Bill and Melinda Gates Foundation a devenit una dintre cele mai mari şi mai influente fundaţii private din lume, în particular în domeniul sănătăţii. In 20 de ani, fundaţia a cheltuit circa 53 de miliarde de dolari în diverse acţiuni filantropice. Pe termen lung, cuplul promisese că va dona 90% din banii de care dispune. Potrivit cifrelor financiare prezentate pe site-ul internet al fundaţiei, aceasta dispunea în 2019 de 50 de miliarde de dolari şi avea 1.600 de angajaţi, scrie RFI.

Filantropia este de altfel activitatea principală a lui Bill Gates de când acesta a demisionat din postul de preşedinte Microsoft, firmă pe care a cofondat-o şi care i-a adus averea şi celebritatea. Potrivit ziarului New York TimesFundaţia Bill şi Melinda Gates a donat deja un miliard de dolari combaterii pandemiei de coronavirus.

În fundația care le poartă numele, Bill şi Melinda au aceeaşi funcție – ambii sunt co-preşedinţi – Melinda este cea care călătorește cel mai mult, în particular în Africa unde şi alege programele de ajutorare. De asemena, ea este cea care a decis finanţarea contracepţiei pentru 120 de milioane de femei. Tot ea a ales programele de combatere a bolii Sida şi a paludismului, cele două maladii care fac ravagii în Africa.

Averea lui Bill Gates este estimată la 124 de miliarde de dolari. Potrivit clasamentului întocmit anual de revista Forbes, Bill Gates este astfel al 4-lea cel mai bogat om din lume el fiind devansat doar de alţi doi americani – Jeff Bezos şi Elon Musk- şi de francezul Bernard Arnault. Bani pe care cei doi vor trebui să-i împartă acum. Acum, cuplul Gates va concura cu fostul cuplu Bezos pentru titlul de «cel mai scump divorţ». In urma despărţirii sale de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, soţia sa MacKenzie a obţinut 38 de miliarde de dolari, devenind a treia cea mai bogată femeie din lume. Melinda Gates ar putea s-o devanseze, spun gurile rele. O certitudine există însă în familia Gates: niciunul din cei trei copii ai cuplului – Jennifer Katherine, Rory John şi Phoebe Adele – nu va moşteni uriaşa avere. Fondatorul Microsoft a declarat că nu le va lăsa decât câte 10 milioane de dolari la fiecare dintre copii, restul banilor mergând spre acţiuni filantropice sau diverse asociaţii.

Chiar dacă în comunicatul lor comun, Bill şi Melinda Gates promit că vor conlucra mai departe la fundaţia pe care o coprezidează împreună cu un alt miliardar american – Warren Buffet – analiştii estimează că divorţul celor doi ar putea provoca schimbări în felul în care fundaţia este finanţată. Nu se ştie de exemplu dacă Bill Gates va continua să alimenteze fondurile atât de metodic cum o făcea până acum. Faptul că anunţul de pe Twitter a fost făcut de ambii membrii ai cuplului lasă speranţa că despărţirea se va putea face pe cale amiabilă, ceea ce înseamnă că filantropia nu va avea de suferit de pe urma divorţului.

Realitatea Live

27 Sept. 2021, 17:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
27 Sept. 2021, 17:24 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Fondatorul Microsoft, Bill Gates, investește 50 de milioane de dolari într-un un start-up care dezvoltă roboți care cultivă plante într-un mod sustenabil. De asemenea, omul de afaceri deține o suprafață considerabilă de terenuri agricole, ceea ce demonstrează încă o dată interesul lui pentru acest domeniu.

Astfel, Start-up-ul Iron Ox din Silicon Valley a atras o finanțare de 50 milioane dolari de la fondul de investiții Breakthrough Energy, deținut de Bill Gates.

Compania construiește roboți care pot cultiva plante cu ajutorul unui sistem hidroponic. Acest sistem presupune ca rădăcinile plantelor să fie scufundate într-o soluție nutritivă pe bază de apă și nutrienți sau plante într-un mediu poros, care reține soluția nutritivă, permite oxigenarea rădăcinilor și oferă suport de creștere plantelor, scrie WallStreet.

Roboții au senzori care permit măsurarea nitrogenului și aciditatea solului pentru a cultiva plante sănătoase. Prin această tehnologie dezvoltată de start-up se vor pute crește plante precum căpșune, busuioc thailandez, roșii, coriandru și pătrunjel.

Iron Ox are în grijă o fermă în nordul Californiei, iar începând cu acest an start-up-ul a început construcția unei noi ferme în Lockhart, Texas.

Recent, Bill Gates a reușit să strângă un miliard dolari pentru a dezvolta energie verde și regenerabilă pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a poluării.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală