Care sunt mizele filantropice şi financiare ale divorţului dintre Bill şi Melinda Gates. Ce spun experții

11 Mai 2021, 15:38
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Mai 2021, 15:38 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Bill şi Melinda Gates, unul dintre cele mai bogate cupluri de pe planetă, și-au anunțat divorțul după 27 de ani de mariaj. Cei doi promit însă că vor continua să conlucreze la fundaţia care le poartă numele. Iată care sunt mizele filantropice și financiare ale divorțului dintre aceștia doi.

Bill and Melinda Gates Foundation a devenit una dintre cele mai mari şi mai influente fundaţii private din lume, în particular în domeniul sănătăţii. In 20 de ani, fundaţia a cheltuit circa 53 de miliarde de dolari în diverse acţiuni filantropice. Pe termen lung, cuplul promisese că va dona 90% din banii de care dispune. Potrivit cifrelor financiare prezentate pe site-ul internet al fundaţiei, aceasta dispunea în 2019 de 50 de miliarde de dolari şi avea 1.600 de angajaţi, scrie RFI.

Filantropia este de altfel activitatea principală a lui Bill Gates de când acesta a demisionat din postul de preşedinte Microsoft, firmă pe care a cofondat-o şi care i-a adus averea şi celebritatea. Potrivit ziarului New York TimesFundaţia Bill şi Melinda Gates a donat deja un miliard de dolari combaterii pandemiei de coronavirus.

În fundația care le poartă numele, Bill şi Melinda au aceeaşi funcție – ambii sunt co-preşedinţi – Melinda este cea care călătorește cel mai mult, în particular în Africa unde şi alege programele de ajutorare. De asemena, ea este cea care a decis finanţarea contracepţiei pentru 120 de milioane de femei. Tot ea a ales programele de combatere a bolii Sida şi a paludismului, cele două maladii care fac ravagii în Africa.

Averea lui Bill Gates este estimată la 124 de miliarde de dolari. Potrivit clasamentului întocmit anual de revista Forbes, Bill Gates este astfel al 4-lea cel mai bogat om din lume el fiind devansat doar de alţi doi americani – Jeff Bezos şi Elon Musk- şi de francezul Bernard Arnault. Bani pe care cei doi vor trebui să-i împartă acum. Acum, cuplul Gates va concura cu fostul cuplu Bezos pentru titlul de «cel mai scump divorţ». In urma despărţirii sale de Jeff Bezos, fondatorul Amazon, soţia sa MacKenzie a obţinut 38 de miliarde de dolari, devenind a treia cea mai bogată femeie din lume. Melinda Gates ar putea s-o devanseze, spun gurile rele. O certitudine există însă în familia Gates: niciunul din cei trei copii ai cuplului – Jennifer Katherine, Rory John şi Phoebe Adele – nu va moşteni uriaşa avere. Fondatorul Microsoft a declarat că nu le va lăsa decât câte 10 milioane de dolari la fiecare dintre copii, restul banilor mergând spre acţiuni filantropice sau diverse asociaţii.

Chiar dacă în comunicatul lor comun, Bill şi Melinda Gates promit că vor conlucra mai departe la fundaţia pe care o coprezidează împreună cu un alt miliardar american – Warren Buffet – analiştii estimează că divorţul celor doi ar putea provoca schimbări în felul în care fundaţia este finanţată. Nu se ştie de exemplu dacă Bill Gates va continua să alimenteze fondurile atât de metodic cum o făcea până acum. Faptul că anunţul de pe Twitter a fost făcut de ambii membrii ai cuplului lasă speranţa că despărţirea se va putea face pe cale amiabilă, ceea ce înseamnă că filantropia nu va avea de suferit de pe urma divorţului.

Realitatea LiveUn nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
14 Iun. 2021, 11:54
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 11:54 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Prețul bitcoinului a crescut după ce Elon Musk a sugerat că Tesla ar putea accepta din nou tranzacțiile cu criptomonedă dacă deținătorii pot demonstra că cel puțin jumătate din energia folosită la minarea ei este „energie curată”.

„Când vom avea confirmarea că minerii folosesc o cantitate rezonabilă de energie curată (aproximativ 50%) și că trendul va fi de creștere, Tesla va reîncepe să accepte tranzacțiile cu bitcoin”, a scris Elon Musk duminică pe Twitter, comentând la o postare.

El nu a spus cum crede că poate fi monitorizată folosirea energiei curate la minarea de criptomonedă, iar Tesla nu a venit cu precizări suplimentare, scrie CNN.

Bitcoinul era cotat la mai mult de 39.400 de dolari luni dimineață, o creștere de 12,5% față de ziua precedentă.

Tesla a început să accepte bitcoin ca metodă de plată pentru mașini electrice în luna martie, însă a suspendat măsura în luna mai, din cauza că minarea criptomonei are un impact asupra mediului, iar prețul criptomonedei a scăzut semnificativ în urma acestu anunț.

Bitcoin a avut o evoluție foarte volatilă anul acesta, pe care l-a început la nivelul de 29.400 de dolari, pentru ca în aprilie să ajungă la maximul de 64.899 de dolari.

Postările pe Twitter ale lui Musk par să fi contribuit la această volatilitate: după anunțul că Tesla nu mai acceptă bitcoin la vânzarea de mașini, moneda s-a prăbușit cu 12%.

În tweet-ul său de duminică, Elon Musk a mai spus că Tesla a vândut doar circa 10% din deținerile sale de bitcoin, pentru a dovedi că moneda poate fi vândută ușor fără să provoace mișcări majore pe piață”.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo