Catastrofă geopolitică! Exporturile de armament ale Federației Ruse s-au prăbușit

23 Aug. 2022, 12:01
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2022, 12:01 // Actual //  Lupu Eduard

Forumul Armata-2022, care a avut loc la Moscova în perioada 15-21 august și, potrivit Ministerului Apărării, a primit delegații din 72 de țări, s-a încheiat cu un rezultat dezastruos pentru complexul militar-industrial al Federației Ruse, scrie moscowtimes.ru.

În ciuda faptului că președintele Vladimir Putin a călătorit personal pentru a face publicitate la armament, promițând aliaților Rusiei „cele mai moderne modele”, volumul contractelor externe încheiate de Rosoboronexport a scăzut de 6 ori.

Corporația de stat, care face parte din holdingul Rostec și acționează ca exportator de arme monopol, a încheiat doar două contracte în valoare de 390 de milioane de dolari în urma forumului, transmite RIA Novosti cu referire la serviciul de presă al Ministerului Apărării. Cu un an mai devreme, la același forum au fost semnate 20 de contracte în valoare de 2 miliarde de euro.

Cererea de arme rusești scade și după ce întreaga lume le-a văzut în acțiune în Ucraina: războiul a dat „o lovitură uriașă” reputației furnizorilor ruși, spune președintele Centrului american Wilson și fostul ambasador Mark Green.

„Nu cred că nicio țară, care a văzut cum bombele rusești primitive aruncă în aer clădiri, va spune: da, de asta avem nevoie”, explică Greene.

În plus, producția de arme în sine s-a dovedit a fi în pragul colapsului: sancțiunile au limitat livrarea de componente pentru industria de armament a Rusiei. Este vorba de cel puțin 450 de producători, susțin experții de la Institutul Regal al Serviciilor Unite. Ei au examinat 27 de tipuri de arme confiscate în Ucraina, inclusiv drone Orlan-10 și tancuri T-90, și au ajuns la concluzia că sute de piese de la producători străini nu pot fi înlocuite.

Potrivit Institutului de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), Rusia este încă al doilea cel mai mare exportator de arme din lume, deși a pierdut 26% din cota sa în ultimii cinci ani.

Cei mai mari cumpărători de arme rusești sunt India, China, Egipt și Algeria. 73% armamentul rusesc a mers în aceste țări. În plus, mai mult de jumătate din importurile de arme din Irak și Vietnam vin în Federația Rusă.

Ținând cont de sancțiunile și pierderea de echipamente din Ucraina, exportul de arme rusești va continua să scadă, iar în următorii ani Moscova ar putea reveni pe locul trei, pierzând în fața Franței, prezice Simom Wiesman, cercetător senior la SIPRI. Potențialii cumpărători, a spus el, se tem că Rusia nu va putea să-și îndeplinească obligațiile, deoarece „bugetul său militar și întreaga economie nu sunt atât de mari”.

Informațiile americane consideră că Rosoboronexport nu-și va putea onora contractele cu țările africane din cauza războiului, unde armata a pierdut sute de tancuri, jumătate din aeronavele de luptă ale Flotei din Marea Neagră au fost distruse. „Preconizăm că vor avea o problemă reală cu aprovizionarea cu echipamente, având în vedere ritmul cu care le pierd în Ucraina”, a declarat o sursă principală de informații pentru Foreign Policy.

Încălcarea contractelor cu clienți cheie ar semnifica „dezastru geopolitic” pentru Kremlin, a spus Samuel Bendett, coleg senior la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană. Prin urmare, argumentează el, Rusia va face tot posibilul pentru a nu anula exporturile către Algeria, Vietnam și India, deși armele sunt extrem de necesare pe front.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

23 Apr. 2024, 14:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Apr. 2024, 14:24 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, 23 aprilie, a intrat în vigoare Convenția dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit, semnată la Chișinău la 15 iunie 2022. Prevederile acestei Convenții se aplică începând cu 1 ianuarie 2025, anunță Ministerul de Externe.

Implementarea Convenției marchează un pas semnificativ în dezvoltarea relațiilor economice dintre Republica Moldova și Franța. Eliminarea dublei impuneri pentru persoanele fizice și juridice va consolida legăturile economice dintre cele două țări și va spori atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii francezi. Cadru legal și fiscal propice va fi un factor important pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor în Republica Moldova.

Convenția are drept scop, de asemenea, consolidarea sistemelor financiare și fiscale din cele două țări. Prin coordonarea acțiunilor și schimbul eficient de informații în domeniul fiscal, se va contribui la avansarea dialogului economic moldo-francez și la realizarea proiectelor investiționale de interes comun. Această cooperare va consolida în continuare relațiile bilaterale și va crea oportunități noi pentru ambele țări în ceea ce privește dezvoltarea economică și comercială.

Prin intrarea în vigoare a acestei Convenții, se întăresc bazele unei colaborări mai strânse între Republica Moldova și Franța în domeniul fiscal și economic, consolidând încrederea reciprocă și promovând un mediu de afaceri favorabil și transparent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău