Barter de la Moldavie! Internet de la giganții IT pentru bani și propaganda lui Putin

23 Aug. 2022, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2022, 11:15 // Actual //  Lupu Eduard

Interdnestrcom (IDC), parte a Holding-ului Sheriff, care controlează domeniul miningului în Transnistria, a început să se asigure cu internet de pe malul drept Nistrului în contextul problemelor de infrastructură provocate de războiul din Ucraina. Unul dintre principalele vehicule de propagandă ale Kremlinului, Rossia Segodnea, precum și pretinse centre de cercetare de la Tiraspol își procură accesul la rețeua globală și servicii de IP Transit de asemenea prin intermediul operatorilor din Republica Moldova, arată o investigație anticorupție.md.

SRL Starnet Soluții, cel de-al doilea cel mai mare furnizor de internet fix din Republica Moldova, prestează servicii singurului operator de telefonie fixă și mobilă și providerului monopolist de internet din regiunea separatistă transnistreană, Interdnestrcom (IDC). Transnistria este de mai bine de trei decenii o platformă de crimă organizată, controlată de oligarhi locali conectați foarte puternic la cercurile politico-economice de la Moscova, asupra căreia Chișinăul nu are niciun control.

Potrivit surselor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, în 2020, a fost semnat primul contract dintre cele două companii.

Un an mai târziu, valoarea serviciilor de internet livrate de Starnet Soluții către Interdnestrcom s-a dublat, potrivit acelorași surse. Starnet Soluții continuă să livreze internet în stânga Nistrului și în prezent, în contextul războiului din Ucraina.

Russia Today, clientul Orange Moldova

Afară de Starnet Soluții, care furnizează internet monopolistului Interdnestrcom, alte două companii moldovenești au contracte individuale cu clienții lor în Transnistria – SA Orange Moldova și SRL Disc din Rezina.

SA Orange Moldova are contract individual cu Rossiya Segodnea, (Russia Today), un vehicul de propagandă al Kremlinului, alături de Radio Sputnik, instituție media închisă de SIS pe 26 februarie 2022, la două zile distanță după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Russia Today și Sputnik reprezintă vârfurile de lance ale propagandei ruse la nivel mondial, inclusiv pe zona militară.

Solicitată să ofere detalii despre contract, Orange Moldova a refuzat, argumentând confidențialitatea serviciilor de comunicații prevăzută de legislația în vigoare. Orange Moldova a comunicat că nu oferă servicii de internet fix peste Nistru.

Fost director ANRE prestează servicii de internet Uzinei Metalurgice de la Rîbnița

SRL Disc din Rezina este cea de-a treia companie de pe malul drept care furnizează internet în Transnistria, și anume pentru Uzina Metalurgică din Râbnița (MMZ).

Directorul Disc SRL, care s-a prezentat drept „Ghenadie”, a declarat că furnizează internet pentru Uzina Metalurgică din Râbnița din 1999 și că agentul economic transnistrean, la fel unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regimului separatist de la Tiraspol, nu ar avea probleme de conexiune legate de războiul din Ucraina.

Disc SRL este înregistrată pe numele Svetlanei Pîrțu, angajată în prezent a Moldtelecom. Ea este soția fostului director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE), Ghenadie Pîrțu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

26 Iul. 2024, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Iul. 2024, 15:19 // Actual //  Lupu Eduard

În șase luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit cca 31,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de peste 2,3 miliarde de lei sau cu 8,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Date publicate de Ministerul Finanțelor arată că veniturile din impozitul pe venit s-au redus cu 297,5 milioane de lei, la 6,1 miliarde de lei în șase luni le anului 2024 față de perioada similară a anului precedent. Încasările din impozitul  pe proprietate s-au comprimat cu 530 milioane de lei, la 4,7 miliarde de lei.

Totodată, taxa din comerțul exterior s-a redus cu 147,6 milioane de lei, la 1,1 miliarde de lei.

Granturile externe s-au comprimat cu 213,5 milioane de lei, la 500 milioane de lei.

Încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 14,4 miliarde de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal – 17,7 miliarde de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 37,5 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mari cu 2% sau cu 749 milioane de lei.

Executarea bugetului de stat, la finele lunii mai s-a încheiat cu un deficit în sumă de 6,2 miliarde de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău