Barter de la Moldavie! Internet de la giganții IT pentru bani și propaganda lui Putin

23 Aug. 2022, 11:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Aug. 2022, 11:15 // Actual //  Lupu Eduard

Interdnestrcom (IDC), parte a Holding-ului Sheriff, care controlează domeniul miningului în Transnistria, a început să se asigure cu internet de pe malul drept Nistrului în contextul problemelor de infrastructură provocate de războiul din Ucraina. Unul dintre principalele vehicule de propagandă ale Kremlinului, Rossia Segodnea, precum și pretinse centre de cercetare de la Tiraspol își procură accesul la rețeua globală și servicii de IP Transit de asemenea prin intermediul operatorilor din Republica Moldova, arată o investigație anticorupție.md.

SRL Starnet Soluții, cel de-al doilea cel mai mare furnizor de internet fix din Republica Moldova, prestează servicii singurului operator de telefonie fixă și mobilă și providerului monopolist de internet din regiunea separatistă transnistreană, Interdnestrcom (IDC). Transnistria este de mai bine de trei decenii o platformă de crimă organizată, controlată de oligarhi locali conectați foarte puternic la cercurile politico-economice de la Moscova, asupra căreia Chișinăul nu are niciun control.

Potrivit surselor Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova, în 2020, a fost semnat primul contract dintre cele două companii.

Un an mai târziu, valoarea serviciilor de internet livrate de Starnet Soluții către Interdnestrcom s-a dublat, potrivit acelorași surse. Starnet Soluții continuă să livreze internet în stânga Nistrului și în prezent, în contextul războiului din Ucraina.

Russia Today, clientul Orange Moldova

Afară de Starnet Soluții, care furnizează internet monopolistului Interdnestrcom, alte două companii moldovenești au contracte individuale cu clienții lor în Transnistria – SA Orange Moldova și SRL Disc din Rezina.

SA Orange Moldova are contract individual cu Rossiya Segodnea, (Russia Today), un vehicul de propagandă al Kremlinului, alături de Radio Sputnik, instituție media închisă de SIS pe 26 februarie 2022, la două zile distanță după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. Russia Today și Sputnik reprezintă vârfurile de lance ale propagandei ruse la nivel mondial, inclusiv pe zona militară.

Solicitată să ofere detalii despre contract, Orange Moldova a refuzat, argumentând confidențialitatea serviciilor de comunicații prevăzută de legislația în vigoare. Orange Moldova a comunicat că nu oferă servicii de internet fix peste Nistru.

Fost director ANRE prestează servicii de internet Uzinei Metalurgice de la Rîbnița

SRL Disc din Rezina este cea de-a treia companie de pe malul drept care furnizează internet în Transnistria, și anume pentru Uzina Metalurgică din Râbnița (MMZ).

Directorul Disc SRL, care s-a prezentat drept „Ghenadie”, a declarat că furnizează internet pentru Uzina Metalurgică din Râbnița din 1999 și că agentul economic transnistrean, la fel unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul regimului separatist de la Tiraspol, nu ar avea probleme de conexiune legate de războiul din Ucraina.

Disc SRL este înregistrată pe numele Svetlanei Pîrțu, angajată în prezent a Moldtelecom. Ea este soția fostului director al Consiliului de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare Energetică (ANRE), Ghenadie Pîrțu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 16:05 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În ianuarie 2024, toate statele membre UE au raportat majorări anuale ale preţurilor la uleiul de măsline, cel mai semnificativ avans fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), Grecia (67%) şi Spania (63%).

În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au înregistrat în România (13%), Irlanda (16%) şi Ţările de Jos (18%).

Preţul uleiului de măsline a explodat în semestrul doi din 2023, cu o creştere de 37% în august (comparativ cu august 2022). Tendinţa s-a accelerat în septembrie (44%) şi octombrie (50%), iar vârful s-a înregistrat în noiembrie 2023 (un avans de 51% faţă de noiembrie 2022). În decembrie s-a înregistrat o uşoară încetinire, preţurile fiind cu 47% mai ridicate (comparativ cu decembrie 2022).

La sfârșitul anului trecut, fermierii greci s-au plâns că producția de măsline în sezonul de toamnă 2023 a fost deosebit de proastă, comparativ cu anii precedenți.

Majoritatea proprietarilor de măslini au remarcat încă din vara anului 2023 că fructele se dezvoltă prost sau lipsesc cu desăvârșire acolo unde erau în exces în anii precedenți.

Problema subproducției, ca și în 2022, a apărut din cauza secetei prelungite, a faptului că „n-a plouat la timp”. În unele regiuni sau insule din Grecia, precum Creta, măslinele au crescut în proporție de 100% subdezvoltate, la dimensiunea unui sâmbure, și sunt imposibil de recoltat sau de folosit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău