Catastrofa intelectuală a lui Putin: Groaza neștiută care l-a lovit pentru a ataca Ucraina

24 Apr. 2022, 08:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2022, 08:46 // Actual //  Lupu Eduard

A invada vecinii nu este un lucru inedit pentru un lider rus, ci unul obișnuit și o tradiție a istoriei scrisă la Moscova. Vladimir Putin se pricepe la retorica politică a vremurilor demult apuse, dar acum războiul din Ucraina este un eșec intelectual al său, probabil și-a ieșit din minți privind evenimentele printr-o lupă rusă istorică și particulară și a acționat în consecință, fără luciditate.

Problema pe care încearcă Putin să o rezolve este eterna enigmă rusă, care este actuala ”ghicitoare, învăluită în mister”, pe care Winston Chirchill a atribuit-o Rusiei. Aceasta este enigma despre ce să faci cu un dezechilibru foarte ciudat și periculos al vieții rusești, potrivit Foreign Policy.

Dezechilibrul constă, pe de o parte, din măreția civilizației Rusiei și a geografiei sale, care sunt puncte forte masive și, pe de altă parte, o incapacitate ciudată și persistentă de a construi un stat rezistent și de încredere, care reprezintă o slăbiciune uriașă.

Liderii ruși de-a lungul secolelor au încercat să facă față dezechilibrului construind cea mai violentă dintre tiranii, în speranța că brutalitatea va compensa lipsa de rezistență. Și au compensat brutalitatea cu o politică externă neobișnuită, care nu este ca a oricărei alte țări.

Dar ce fel de doctrină filosofică poate pretinde Putin? Teoreticienii pro-Putin ar fi trebuit să găsească una pentru el, ceva superb, capabilă să genereze un limbaj util pentru a ne gândi la situația Rusiei din vremea noastră și la eterna enigmă a statului rus.

Iar Vladimir Putin a fost îngrozit de apariția lui Zelenski, care ar fi putut părea, la prima vedere, un simplu comediant de televiziune, un politician cu un program liniștitor. Astfel, Putin a concluzionat că revoluția de la Maidan era destinată să se răspândească la Moscova și Sankt Petersburg, dacă nu anul acesta, poate anul viitor.

Așa că s-a consultat cu fantomele lui Brejnev, Hrușciov și Stalin, care l-au îndrumat către maestrul gânditor, Nicolae I. Și Nicolae I i-a spus lui Putin că, dacă nu reușește să invadeze Ucraina, statul rus se va prăbuși. Asta era ceva de viață și de moarte.

Eșecul lui Putin este un dezastru monstruos al imaginației ruse, el s-a aruncat în cele mai sălbatice adâncimi ale reacție țariste. Calamitatea care a avut loc este în primul rând una intelectuală din partea lui Putin. Totul duce la pericolul prăbușirii statului rus, mereu fragil, pe care Putin credea că încearcă să-l evite.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău