Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) alături de membrii săi au participat miercuri, 4 mai 2022, la evenimentul de prezentare a Ghidului practic privind emisiunea și tranzacționarea obligațiunilor corporative. Evenimentul a fost organizat de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) cu suportul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova (Programul USAID) și a reunit participanți profesioniști la piața de capital, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai presei.
Ghidul, elaborat cu suportul Programului USAID, cuprinde elementele esențiale ale procesului de emitere și tranzacționare a obligațiunilor corporative și descrie în mod detaliat ce înseamnă obligațiunea, cum apar obligațiunile, cum investitorii pot cumpăra obligațiuni, care sunt beneficiile emiterii și deținerii obligațiunilor.
Prezentă la eveniment, Natalia Calenic, vicepreședinte CCI a RM a salutat publicarea unui astfel de ghid și pentru promovarea acestuia în rândul mediului de afaceri, a propus plasarea materialului dat pe platforma CCI dedicată instruirilor la distanță a comunității de afaceri din țara noastră. „Una dintre prioritățile CCI a RM rămâne susținerea antreprenorilor prin organizare instruirilor tematice. Recent am lansat o platformă de instruire la distanță www.academy.chamber.md, ce conține programe de instruire online în formă de cursuri interactive în diverse domenii de activitate economică. Propunem, ca în baza ghidului prezentat astăzi, să fie creat un modul pentru instruirea online, care poate fi plasat pe platforma instituției camerale. Suntem deschiși să vă oferim această platformă, și îndemnăm chiar și partenerii de dezvoltare să susțină digitalizarea ghidului dat. În prezent, www.academy.chamber.md are 3 module, iar CCI dorește extinderea serviciilor care contribuie la dezvoltarea businessului autohton”, a punctat Natalia Calenic.
Potrivit organizatorilor, emisiunea de obligațiuni este o formă de împrumut, prin intermediul căreia emitentul împrumută mijloace bănești de la investitori, care devin deținătorii de obligațiuni. Achiziționarea de obligațiuni poate fi percepută similar încheierii unui „contract”, obiect al căruia sunt valorile mobiliare emise sub forma unor titluri de împrumut (obligațiuni), în care investitorul (deținătorul de obligațiuni) are rol de creditor, iar emitentul are rol de persoană care împrumută. La emiterea obligațiunilor emitentul își asumă angajamentul să ramburseze acești bani și să plătească o dobândă.
Obligațiunile se numără printre cele mai eficiente și uzuale forme de finanțare, alături de alocațiile în capitalul social și creditele atrase de la instituții specializate. Ca la orice investiție, investitorii trebuie să analizeze și să se documenteze temeinic înainte de a utiliza acest instrument financiar, pentru a evalua toate riscurile conexe. Ghidul este destinat atât emitenților de obligațiuni corporative, cât și persoanelor fizice și juridice, care vor să investească pe piața de capital în vederea obținerii unor viitoare câștiguri. Scopul de bază al Ghidului este promovarea încrederii în serviciile și instrumentele financiare specifice pieței de capital din Republica Moldova și creșterea interesului publicului pentru astfel de investiții.
Ghidul practic privind emisiunea și tranzacționarea obligațiunilor corporative este disponibil pe pagina web a CNPF: www.cnpf.md.