CCI a RM invită producătorii autohtoni să beneficieze de pachete de consultanță

22 Iul. 2022, 15:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
22 Iul. 2022, 15:00 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

În ultimii ani, producătorii autohtoni au fost afectați de mai mulți factori externi (pandemie, securitate în regiune) care au impus căutarea noilor oportunități și regândirea viziunii businessului.

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM), întru susținerea producătorilor autohtoni, lansează un pachet complex de servicii care vor ajuta companiile să-și dezvolte afacerile și să promoveze produsele autohtone.

În cadrul programului, primele companii selectate vor beneficia de servicii de consultanță la condiții preferențiale.

Domeniile de consultanță includ dar nu se limitează la următoarele:

  • Finanţarea afacerii;
  • Promovarea produselor/serviciilor;
  • Facilitarea procedurilor de import/export;
  • Reguli de comerț;
  • Practici comerciale neloiale, implementarea sistemelor de management al calității ISO;
  • Protecţia juridică a proprietăţii intelectuale și a datelor cu caracter personal, etc.

Ce include pachetul de servicii?

Având în vedere că companiile selectate vor avea nevoi diferite, pachetul de servicii va fi personalizat și adaptat în funcție de necesitățile fiecărui antreprenor. Condiții de selectare – AICI.

Orice companie din Republica Moldova care urmărește să devină mai competitivă sau să penetreze alte piețe pentru export, poate aplica, accesând condițiile de selectare (link aici română/ rusă) și completarea unui chestionar, până la data 5 August 2022.

Întrebările și solicitările pot fi transmise la adresa e-mail: consult@chamber.md sau la nr. de telefon: +373 78 78 30 02, +373 69 85 93 00.

Acțiunea este finanțată de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) în cadrul Proiectului „Optim – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova” realizat de HELVETAS Swiss Intercooperation.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău