Cehia, Polonia şi Turcia mobilizează bani, companii şi diplomaţia pentru reconstruirea economiei Ucrainei

14 Oct. 2022, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Oct. 2022, 12:29 // Actual //  bani.md

Ce distrug bombardamentele ru­seşti ziua, ucrainenii repară şi re­clă­desc noaptea, însă pagubele produse de război sunt mult prea mari pentru ca efortul de reconstrucţie să poată fi suportat de o singură naţiune.

De aceea, pe lângă angajamentele organi­za­ţiilor mari precum Comisia Europeană, mai multe ţări europene, inclusiv din Europa de Est, au alocat deja fonduri sau îşi fac planuri pentru repunerea pe picioare a economiei şi societăţii ucrainene. În regiune, Cehia, Polo­nia şi Turcia par cele mai hotărâte.

Guvernul ceh a aprobat zilele trecute un program pentru participarea Cehiei la recon­strucţia Ucrainei după război, scrie Radio Praga. Planul prevede alocarea a jumătate de milliard de coroane (20,3 milioane euro) anual pentru finanţarea efortului de reconstrucţie şi ajutoare umanitare imediate între 2023 şi 2025.

Cehia ajută în prezent Ucraina prin pro­gramul de ajutor umanitar MEDEVAC, care va fi folosit în continuare. Din planul de refacere a economiei, Cehia va cheltui 85 de milioane de coroane (3,5 milioane euro) pe an pentru implicarea companiilor cehe în re­con­strucţia ţării.

Businessul polonez este de mult timp prezent în Ucraina, iar războiul i-a distrus o piaţă pe care conta pentru expansiune regio­nală. De aceea, refacerea ei este importantă pentru companiile poloneze. Guvernul de la Varşovia a pregătit deja planuri pentru recon­strucţia Ucrainei, iar banca Pekao estimează că acestea vor aduce economiei poloneze aproa­pe 40 de miliarde de euro, echivalentul a 4% din PIB, scrie The Warsaw Voice.

Pentru reconstrucţia Ucrainei şi-au arătat interesul, până acum, peste 400 de companii poloneze, a anunţat Agenţia Poloneză de Investiţii şi Comerţ (PAIH). În august, agenţia a organizat consultări cu antreprenorii în privinţa strategiei de reconstrucţie, iar la discuţii au participat aproape 800 de companii.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău