Cehia, Polonia şi Turcia mobilizează bani, companii şi diplomaţia pentru reconstruirea economiei Ucrainei

14 Oct. 2022, 12:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Oct. 2022, 12:29 // Actual //  Lupu Eduard

Ce distrug bombardamentele ru­seşti ziua, ucrainenii repară şi re­clă­desc noaptea, însă pagubele produse de război sunt mult prea mari pentru ca efortul de reconstrucţie să poată fi suportat de o singură naţiune.

De aceea, pe lângă angajamentele organi­za­ţiilor mari precum Comisia Europeană, mai multe ţări europene, inclusiv din Europa de Est, au alocat deja fonduri sau îşi fac planuri pentru repunerea pe picioare a economiei şi societăţii ucrainene. În regiune, Cehia, Polo­nia şi Turcia par cele mai hotărâte.

Guvernul ceh a aprobat zilele trecute un program pentru participarea Cehiei la recon­strucţia Ucrainei după război, scrie Radio Praga. Planul prevede alocarea a jumătate de milliard de coroane (20,3 milioane euro) anual pentru finanţarea efortului de reconstrucţie şi ajutoare umanitare imediate între 2023 şi 2025.

Cehia ajută în prezent Ucraina prin pro­gramul de ajutor umanitar MEDEVAC, care va fi folosit în continuare. Din planul de refacere a economiei, Cehia va cheltui 85 de milioane de coroane (3,5 milioane euro) pe an pentru implicarea companiilor cehe în re­con­strucţia ţării.

Businessul polonez este de mult timp prezent în Ucraina, iar războiul i-a distrus o piaţă pe care conta pentru expansiune regio­nală. De aceea, refacerea ei este importantă pentru companiile poloneze. Guvernul de la Varşovia a pregătit deja planuri pentru recon­strucţia Ucrainei, iar banca Pekao estimează că acestea vor aduce economiei poloneze aproa­pe 40 de miliarde de euro, echivalentul a 4% din PIB, scrie The Warsaw Voice.

Pentru reconstrucţia Ucrainei şi-au arătat interesul, până acum, peste 400 de companii poloneze, a anunţat Agenţia Poloneză de Investiţii şi Comerţ (PAIH). În august, agenţia a organizat consultări cu antreprenorii în privinţa strategiei de reconstrucţie, iar la discuţii au participat aproape 800 de companii.

Realitatea Live

15 Iun. 2024, 13:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2024, 13:46 // Actual //  Lupu Eduard

Un studiu recent realizat de publicaţia britanică MoneyWeek a scos la iveală care sunt cele mai scumpe destinaţii turistice pentru o escală de 24 de ore.

Într-un studiu realizat de publicaţia britanică MoneyWeek în colaborare cu o agenţie de turism, au fost analizate costurile pentru o zi şi o noapte în diverse oraşe turistice din lume. S-au luat în calcul preţurile pentru cazare la hotel, transport local, masă şi activităţi recreative.

Deloc surprinzător, cel mai scump oraş străin în care să mergi în vacanţă este New York, cu o medie de 645 de euro de persoană pentru o singură noapte. New York-ul se află în fruntea listei în mare parte datorită monumentelor sale, cum ar fi Statuia Libertăţii şi Empire State Building, şi a locurilor de neratat, precum Times Square şi Central Park. O vizită la aceste diverse monumente costă în jur de 169 de euro. O zi întreagă de mâncare costă 47 de euro, transportul public costă 45 de euro, iar o noapte de cazare costă în jur de 328 de euro.

Capitala Franţei este al doilea cel mai scump oraş din lume. Pentru o zi şi o noapte, va trebui să cheltuiţi la Paris în jur de 522 de euro. Înseamnă o medie de aproximativ 307 euro pentru o noapte la hotel, 22 de euro pentru transportul în comun, 42 de euro pentru mâncare şi 79 de euro pentru vizitarea diferitelor monumente şi muzee, etc.

Destinaţie foarte populară în ultimii ani, Dubai ocupă locul al treilea în clasament, cu aproximativ 436 de euro pentru o excursie de o zi şi o noapte. Deşi costul pe noapte este mai ridicat decât la Paris (319 euro în medie), principalul oraş din Emiratele Arabe Unite se poate lăuda cu un transport în comun foarte ieftin (12 euro), la fel ca şi preţul numeroaselor activităţi oferite (18 euro).

Pe locul patru se află capitala britanică, Londra. Pentru a petrece o zi şi o noapte în oraşul lui Big Ben, va trebui să cheltuiţi în medie 432 de euro, din care 291 de euro pentru hotel, 30 de euro pentru metrou, 38 de euro pentru activităţi şi 40 de euro pentru mâncare.

Şi tot o altă capitală europeană este cea care completează această listă a celor mai scumpe oraşe din lume pentru o noapte. Pentru a petrece o zi şi o noapte la Roma, va trebui să plătiţi în medie 359 de euro. În detaliu, asta înseamnă 180 de euro pe noapte, 22 de euro pentru transport, 48 de euro pentru mâncare şi 37 de euro pentru activităţi locale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău