Reglementările drastice și salariile în plic lasă fără bani antreprenorii de la sat

14 Oct. 2022, 12:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Oct. 2022, 12:36 // Actual //  Lupu Eduard

Persoanele care fac afaceri la sat riscă să rămân fără accesul la finanțare urmare a reglementărilor drastice cu privire la acordarea împrumuturilor, constată economistul Veaceslav Ioniță în emisiunea săptămânală „Analize ecoonomice”.

„Atât timp cât la sate, practic în proporție de 90%, veniturile persoanelor fizice sunt neoficiale, provin din activități agricole, în astfel de condiții posibilitatea acestora de a se împrumuta de la bănci pentru a desfășura o activitate economică/agricolă este zero”.

Veaceslav Ioniță opinează că activitatea de creditare a persoanelor fizice, care practică antreprenoriatul, era destul de slabă. O creștere plăpândă a început să fie înregistrată după căderea continuă de până 2018, dar acum există riscul să fie stopată, deoarece persoanele fizice din mediul rural, care câștigă din activitățile lor agricole nu pot să demonstreze proveniența banilor. „În 2014 moldovenii au luat 1,5 miliarde de lei credite pentru desfășurarea unei activități economice. După am avut un bum de creditare, oamenii luat credite de consum, ipotecare, însă creditele pentru activitatea economică au scăzut continuu până în 2018, ajungând la 0,74 de miliarde de lei. Din 2018 avem o creștere continuă, deși incomparabil de mică față de creditele pe care le-au accesat pentru consum. Însă, anul acesta avem un risc real ca această creștere început în 2018 să fie stopată”, a atenționat economistul.

În opinia sa, creditarea persoanelor fizice pentru activități antrepenoriale, în mod special creditarea persoanelor fizice din zonele rurale și creditarea persoanelor fizice în domeniul agricol sunt practic ramuri cele mai vulnerabile atunci când vine vorba de justificarea veniturilor, în condiția în care oamenii au venituri, care sunt legale, însă nu sunt oficiale. „Trebuie să oferim omului o șansă ca să poată lua împrumuturi, să poată desfășura activități agricole și să nu fie stopată creșterea creditării persoanelor fizice în domeniul antreprenoriatului”, a conchis expertul.

 

 

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău