Cei mai puternici oameni ai Planetei se întâlnesc la Davos. Discuții fundamentale pentru viitorul omenirii

22 Mai 2022, 08:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Mai 2022, 08:27 // Actual //  Lupu Eduard

La Davos, în Elveția, se va desfășura, duminică, Forumul Economic Mondial (WEF). În acest timp, „războiul își va fi forțat drumul în fruntea agendei.”

Pandemia a micșorat reuniunea anuală a celor puternici și bogați. Vor fi absenți oligarhii ruși care formau un fel de „Davos exterior” în mare parte neinvitați și totuși puternic prezenți în cabane și întâlniri private. Acum sunt sub sancțiuni occidentale și sub radar.

Context internațional marcat de război și criză economică

Sancțiunile au pus așadar capăt unora dintre cele mai fastuoase petreceri din oraș, dar va avea loc o apariție virtuală a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, va cere și el ajutor pentru reconstruirea orașului său distrus. Și miliardarul ucrainean Victor Pinchuk a invitat oaspeții Forumului la o vizionare sobră a crimelor de război rusești.

Vor avea loc sesiuni despre „Întoarcerea la război”, „Războiul rece 2.0”, „Încotro se îndreaptă Rusia?” „Sancțiuni” și perspectiva ca „O cortină de fier economică” să coboare între noul Occident unit și antagoniștii săi. Dar vor fi inimile delegaților de afaceri implicate cu totul în asta?, se întreabă jurnaliștii de la Bloomberg.

Fondatorul și președintele WEF, Klaus Schwab, va lansa „o inițiativă de referință pentru a consolida colaborarea globală”. Acest lucru sună mai plăcut pentru adunarea obișnuită, care predică credința în puterea economiei globale și celebrează bogăția pe care o produce.

„Înainte de o versiune virtuală a summitului, desfășurată în ianuarie, când valul omicron al pandemiei era în toi în întreaga lume, un sondaj al delegaților WEF le-a dezvăluit preocupările. Prioritățile s-au mutat de la probleme politice și economice la probleme sociale și de mediu și probleme de sănătate mintală.

Declanșarea, în februarie, a unui război de modă veche de cucerire teritorială, cel mai grav din Europa din 1945, trebuie să fi fost așadar un șoc.

Ce vor discut în Elveția puternicii Planetei

Directorii executivi corporativi și liderii lor politici observă progresele în prosperitate aduse de globalizare, comerț liber și pace, dar tind să uite că războiul este, de asemenea, o caracteristică a sistemului internațional. La fel ca în bulele bursiere, așa este și în diplomație: cei care cred că „de data aceasta va fi diferit” se înșală.

În războiul modern, toată lumea pierde
Cu cinci ani înainte de Primul Război Mondial, economistul și jurnalistul incisiv Norman Angell a scris o capodoperă de laudă a păcii, Marea Iluzie, menită să demonstreze că „costul economic al războiului a fost atât de mare încât nimeni nu putea spera să câștige prin începerea unei război ale cărui consecințe ar fi atât de dezastruoase”.

Națiunile deveniseră prea interdependente economic prin comerț pentru a se lupta între ele – Germania și Marea Britanie, până la urmă, erau partenerii comerciali principali ai celuilalt”, mai notează sursa citată.

Germania, Marea Britanie și celelalte mari puteri s-au scufundat în război în 1914. Dar teza cel mai bine vândută a lui Angell nu a fost discreditată. În orice caz, devastarea și daunele economice de durată cauzate de conflict au dovedit punctul său de vedere: în războiul modern, toată lumea pierde. Angell a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1933, anul ascensiunii lui Hitler la putere. Marile puteri, conduse de dictaturi fasciste și comuniste, s-au angajat într-o a doua rundă de război global, chiar mai distructiv decât precedentul.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 19:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 19:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus marţi dobânda de politică monetară, cu 25 de puncte de bază, până la 6,75%, aşa cum se aşteptau majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters, care văd un spaţiu de manevră limitat pentru noi reduceri în a doua jumătate a anului, după 15 decizii consecutive de scădere a costului creditului, transmite Agerpres.

Începând din luna mai 2023 şi până în prezent, Banca Naţională a Ungariei a redus dobânda de bază cu 1.125 de puncte de bază, aducând-o la acelaşi nivel cu dobânda de politică monetară din România.

Nouă din cei 17 economişti intervievaţi de Reuters săptămâna trecută au declarat că mizează pe o reducere de 25 de puncte de bază a celei mai mari dobânzi de politică monetară din UE iar opt au spus că NBH va opta pentru menţinerea statu quo-ului.

“Piaţa valutară este îngrijorată că “porumbeii” de la NBH ar putea cere noi reduceri de dobândă în acest an sau că Guvernul ar putea face presiuni pentru reducerea costului creditului, având în vedere continua încetinire a economiei reale”, a declarat Antje Praefcke, economist la Commerzbank.

În jurul orei 12:07 GMT, forintul ungar, a doua cea mai slab performantă monedă din Europa Centrală în acest an, după coroana cehă, se tranzacţiona la un curs de 390,35 forinţi pentru un euro, o depreciere uşoară faţă de cursul de 390,15 forinţi pentru un euro înainte de anunţul NBH.

Precedentele deprecieri ale forintului au forţat banca centrală să reducă de urgenţă costului creditului, în luna octombrie 2022.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul NBH, Barnabas Virag, a lăsat deschisă calea fie pentru o reducere de dobândă, fie pentru menţinerea statu quo-ului, însă economiştii au apreciat că inflaţia sub aşteptări şi recenta apreciere a forintului ar putea înclina balanţa în favoarea unei reduceri de dobândă.

Inflaţia de bază în Ungaria, care în primul trimestru a trecut de 25%, cel mai ridicat nivel din UE, a scăzut peste aşteptări până la 3,7% în luna iunie, de la un nivel de 4% în mai.

Chiar şi aşa, analiştii spun că spaţiul de manevră pentru noi reduceri de dobândă este unul limitat, şi prognozează că dobânda de bază va ajunge la 6,5% la finele lui 2024, ceea ce ar sugera doar o reducere de 25 de puncte de bază pe parcursul celui de-al doilea semestru.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău