Cele mai frumoase diamante din lume în 2020. Nestematele sunt atât de scumpe încât nu le-au putut oferi un preț (FOTO)

17 Apr. 2021, 13:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Apr. 2021, 13:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Diamantele sunt printre cele mai frumoase creații naturale. Pentru lumina pe care o reflectă au fost numite fântâni de lumină și stele de speranță. Prețul unui diamant depinde de o serie de alți factori, cum ar fi numărul culoarea, claritatea, greutatea și semnificația istorică și culturală. Cei mai bogați oameni luptă între ei pentru a achiziționa cele mai scumpe pietre prețioase.

THE HEART OF ETERNITY – 16 milioane de dolari 

Raritatea acestei pietre constă în nuanța sa albastră perfectă, fără prezența subtonurilor obișnuite negre și gri. De asemenea, diamantele albastre constituie doar 0,1% din diamantele provenite din Premier Diamond Mine și foarte puține sunt de dimensiune considerabilă.

THE PERFECT PINK – 23,2 milioane de dolari

The Perfect Pink este unul dintre puținele diamante roz care nu are o culoare secundară și cu un grad de claritate foarte înalt. În decembrie 2009, a fost vândut în Hong Kong cu 10.776.660 USD unui ofertant anonim.

 

THE WITTELSBACH DIAMOND – 23,4 milioane de dolari 

Acesta este un diamant indian care a fost un favorit printre regi timp de secole. Diamantul original era cunoscut sub numele de Der Blaue Wittelsbacher și cântărea 35,56 carate. Avea o culoare albastru-cenușiu intens, cu claritate VS2. A fost descoperit la mijlocul anilor 1600 și făcuse parte atât din bijuteriile coroanei austriace, cât și din cele bavareze. Ultima sa apariție publică a avut loc în 1921 în timpul înmormântării lui Ludwig al III-lea al Bavariei. A ieșit din posesia Wittelsbach-urilor în 1951 după Marea Depresiune și a fost achiziționată de bijutierul Lawrence Graff în 2008. La acea vreme, era cel mai scump diamant care a fost vândut. Graff a redus-o cu peste 4,45 carate, printre multe critici. Aparent, a fost o mișcare bazată pe afaceri, după care diamantul a dobândit statutul F1 în urma tăierii. Actualul său proprietar este Hamad bin Khalifa, fostul emir al Qatarului, care l-a cumpărat pentru cel puțin 80 de milioane de dolari în iunie 2011.

 

 

 

THE WINSTON BLUE -23,8 milioane de dolari

Acesta a fost cunoscut sub numele de „Albastru” care a fost schimbat în „Albastru Winston” de către Nayla Hayek, CEO al Harry Winston Inc. Este un diamant de tip IIb certificat de Institutul Gemologic al Americii. Este un diamant în formă de pară, cântărind 1,00 și respectiv 0,96 carate. Acesta este unul dintre cele mai impecabile diamante care au fost vândute de Christie’s, absolut pur atât intern cât și extern.

 

 

THE STEINMETZ PINK – 25 milioane de dolari

Este cunoscut sub numele de Steaua Roz, cântărește 59,60 carate și este clasificat în culoare Fancy Vivid Pink de către Institutul Geologic al Americii. Este cel mai mare diamant cunoscut cu acest rating. Extras în minele risipitoare De Beers în 1999, este un milenar. Datorită excepționalității sale, Steinmetz Diamonds aparținând grupului Benny Steinmetz a avut nevoie de 20 de luni pentru a-l tăia.

 

DE BEERS CENTENARY DIAMOND – 100 milioane de dolari

La 273,85 carate, diamantul De Beers Centenary este al treilea ca mărime din Premier Mine, același care a produs diamantul Cullinan. Cu toate acestea, originalul era uimitor de 599 de carate. Failless atât intern cât și extern, are cel mai înalt grad de culoare D de către Institutul Gemologic al Americii. Și-a primit numele după ce a fost prezentat în forma sa originală pentru sărbătoarea centenară a minelor consolidate De Beers pe 11 mai 1988. A fost dezvăluit în gloria actuală în mai 1991 în tăietura sa strălucitoare în formă de inimă Aparent, De Beers nu-l mai deține, deși refuză să comenteze locația actuală citând politicile de confidențialitate.

 

THE HOPE DIAMOND – 350 milioane de dolari

Cu un nume de genul acesta, ai fi surprins să afli că există o legendă despre care poartă un blestem. Nimic surprinzător, deoarece a distrus majoritatea proprietarilor anteriori. Nu este pur și simplu de culoare albastră datorită prezenței atomilor de bor în el, ci devine roșu sub lumina ultravioletă datorită conținutului de fosfor. Acest diamant de 45,52 carate a fost descoperit în minele Kollur din Andhra Pradesh în India în anii 1600 și și-a primit numele de la familia bancară Hope din Londra care l-a achiziționat în 1839.

 THE CULLINAN – 400 milioane de dolari

Când a fost descoperit în mina Premier nr. 2 din Cullinan, în Africa de Sud, era cel mai mare diamant brut de calitate prețioasă care a fost găsit. Cântărind apoi 3.106,75 carate (621,35 g), de atunci a ajuns să formeze 9 diamante, toate acum făcând parte din Bijuteriile Coroanei din Regatul Unit. Cullinan I sau Marea Stea a Africii, la 530,2 carate, a continuat să fie cel mai mare diamant până în 1985, când Jubileul de Aur de 545,67 carate din aceeași mină l-a detronat. Cu toate acestea, este încă cel mai mare diamant clar. Acum se așază deasupra Sceptrului Suveran cu Cruce. Cullinan II sau a doua stea a Africii are 66 de fațete și este amplasat în partea din față a Coroanei Imperiale a Statului, sub Rubinul Prințului Negru și Kohinoor. Cullinans III și IV, ambele cunoscute sub numele de Steaua Mică a Africii, și Cullinans V, VI și VIII fac parte din broșe. Cullinan VII este un pandantiv în colierul Delhi Durbar, în timp ce Cullinan IX se află în inelul Cullinan IX din platină.

 

 

 DIAMANTA SANCY – NEESTIMAT, FĂRĂ PREȚ

Sancy este un diamant galben pal în formă de scut. Este unul dintre primele diamante mari tăiate pe fațete simetrice. Are o formă neobișnuită datorită absenței unui pavilion, cu doar o pereche de coroane. În timp ce, potrivit legendei, a aparținut mogolilor, forma sugerează că este de origine indiană, ceea ce este logic, deoarece până la descoperirea minelor Kimberley și americane, majoritatea diamantelor provin din Golconda.

 

 

KOH-I-NOOR – NEESTIMAT, FĂRĂ PREȚ

Numele în sine este suficient pentru a atrage oamenii. Koh-i-Noor înseamnă „munte de lumină”  și sugerează poziția pe care această piatră a ocupat-o de la presupusa sa descoperire în anii 1300 în minele de diamante Golconda din India. A fost cel mai mare diamant aflat în circulație până în 1852, când prințul Albert a decis să-l reducă de la 105,6 carate la 86 de carate pentru a-i spori strălucirea și strălucirea.

 

 

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 18:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
27 Iul. 2021, 18:08 // Actual //  Realitatea.md

Termoelectrica S.A. respinge toate insinuările şi presupunerile precum că, în procedura de licitație privind modernizarea Blocului energetic nr.1, ar fi fost admise careva nereguli sau abuzuri din următoarele considerente:

Procedura privind Modernizarea blocului energetic nr.1,  de la CET Sursa-1 a fost inițiată la data de 18.01.2019, conform procedurilor stabilite în Regulamentul privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, inițiată conform anunțului nr.30B, publicat pe pagina Web a întreprinderii: https://www.termoelectrica.md/ro_RO/category/achizitii-licitatii/  și în Monitorul Oficial nr. 13-21 (6936-6944) din data de 18.01.2019 cu termenul limită de prezentare a ofertelor până la data de 18.02.2019, orele 10:00 şi deschiderea ofertelor la data de 20.02.2019, orele 10:00 (ora locală). 

La data de 18.02.2019 a fost prezentată  o singură ofertă comercială, respectiv, conform pct.180 al regulamentului susmenționat, s-a decis anularea cu repetarea Concursului de Achiziţii, conform Procesului Verbal de anulare  nr.32 AR-1 din 20.01.2019, și republicarea anunţului 30B-R1 pe pagina Web a întreprinderii: www.termoelectrica.md cu termenul limită de depunere a ofertelor până la data de 07.03.2019, orele 11:00 şi deschiderea ofertelor la data de 12.03.2019orele 14:00.

Astfel, după examinarea a două oferte primite, a fost stabilită compania câștigătoare din punct de vedere tehnic și financiar, fiind încheiat contractul nr.86 din 08.05.2019 în valoare de  11 113 295, 40 EUR  sau 213 405 150 lei inclusiv TVA, la cursul valutar din data de  02.04.2019.

După semnarea contractelor cu Operatorul economic, conform prevederilor Regulamentului privind procedurile de achiziţie a bunurilor, lucrărilor şi serviciilor utilizate în activitatea titularilor de licenţă din sectoarele  electroenergetic, termoenergetic, gazelor naturale şi a operatorilor care furnizează serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, aprobat prin HOTĂRÂREA Consiliului de administraţie al ANRE a RM nr. 24/2017  din  26.01.2017, contractele atribuite în anul de gestiune sunt plasate pe  pagina Web a întreprinderii:  https://www.termoelectrica.md/ro_RO/contracte-atribuite/.

De menționat faptul că, până la inițierea procedurii de achiziție privind Modernizarea Blocului energetic nr.1, CET Sursa-1, ținând cont de expirarea termenului de exploatare inofensivă a utilajului și necesitatea prelungirii acestuia, Termoelectrica SA a avut un șir de întruniri și discuții cu mai mulți producători de asemenea echipamente, inclusiv General Electric, UTZ, LMZ. Discuțiile au avut loc în scopul identificării soluției optime de modernizare a blocului energetic nr.1 cât și pentru identificarea valorii estimative a lucrării date pentru a o include în Planul de Investiții 2019 ca ulterior, acesta să fie aprobat de către ANRE. Cheltuielile respective au fost aprobate de către ANRE în scopuri tarifare prin Hotărârea ANRE nr. 370 din 19 decembrie 2018 privind aprobarea Planului de Investiții pentru anul 2019, iar conform contractului semnat, achitarea pe acest contract are loc eșalonat, în rate lunare, până în luna iulie 2023.

Termoelectrica precizează că, conform condițiilor contractului, achitarea este efectuată în lei MDL, la cursul valutar al Băncii Naționale la data achitării. Din momentul semnării contractului până la data 1 ianuarie 2021, cursul EURO față de lei, a crescut cu 1,63 lei, fapt ce inevitabil a dus la creșterea sumei spre achitare.

Important de menționat este și faptul că din valoarea totală a contractului, circa 63% constituie bunurile destinate înlocuirii sau modernizării, iar cealaltă parte constituie lucrările de modernizare (inclusiv proiectarea, transport, logistica, ajustare, punere în funcțiune, darea în exploatare).

 Termoelectrica reiterează că, procesul de executare a lucrărilor de modernizare a Blocului energetic nr.1  a fost extins deoarece astfel de lucrări au fost executate în premieră la Termoelectrica și a apărut necesitatea modificării procesului tehnologic. Astfel, prin Acordul nr. 1 din 20.12.2019 la contract a fost modificat graficul de executare a lucrărilor, precum și a volumului de lucrări. Astfel, termenul de transmitere în exploatare nu a întârziat, ci a fost prelungit pe un singur element reieșind din factori obiectivi.

De precizat că, puterea electrică de 110 MW a Blocului energetic nr.1 reprezintă valoarea maximă calculată, iar pentru atingerea valorii respective necesită a fi încărcat la maxim partea de termoficare și condensare a  blocului energetic, ceea ce nu se prevede în regim normal de funcționare.

Regimul de funcționare a sursei este dictată de sarcina termică a SACET, iar pentru funcționarea utilajului respectiv la randament maxim, partea de condensare trebuie să tindă spre minimum. Din aceste considerente, sarcina electrică optimă de funcționare a Blocului energetic nr.1 este de 90 MW.

Având în vedere că sarcina termică maximă în perioada rece a anului 2020 (luna ianuarie-februarie) a fost de 270 Gcal/h (pe durata a câtorva zile) iar acea medie a constituit 250 Gcal/h, comunicăm că două blocuri energetice pot asigura 280 Gcal/h. Respectiv, condițiile meteorologice și precum și regimul de funcționare a utilajului Sursei I a permis funcționarea cu 2 blocuri energetice și evitarea unor pierderi financiare din motivul staționării blocului energetic nr. 1.

Astfel, Termoelectrica susține că afirmațiile aferente ratării unor încasări de cca 400 mln lei, din contul nelivrării energiei electrice sunt în totalmente neîntemeiate și neargumentate, fără a fi însoțite de un calcul economic justificat care ar conține nu doar volumele produse dar și cheltuielile cu producerea acesteia, precum consumul de gaze naturale și alte resurse.

Necesitatea modernizării Blocului energetic nr.1 și a turbinei nr.1 este argumentată de faptul că, în ziua semnării contractului, turbina nr.1 avea 223 mii ore de funcționare, iar în conformitate cu РД 10-577-03 ”Типовая инструкция по контролю металла и продлению срока службы основных элементов котлов, турбин и трубопроводов тепловых электростанций” și cu documentația tehnică de la uzina producătoare ЛМЗ a turbinei nr.1 – durata de funcționare a turbinei ПТ-80/100-13/130 este de 220 mii ore. Respectiv, dacă nu se executau lucrările de modernizare a turbinei nr.1, aceasta urma a fi scoasă din exploatare, la fel și Blocul energetic nr.1, încă din anul 2019.

În ceea ce privește proiectul de modernizare a Blocului energetic nr.2, prevăzut în cadrul celui de-al doilea Proiect de Îmbunătățire a Eficienței SACET, implementat cu sprijinul Băncii Mondiale și UCIPE,  se atestă aceeași situație. Mai mult ca atât, la Blocul energetic nr.2 sunt defecte și la conducta principală de abur, care se află la limita termenului  recomandat de uzina producătoare pentru  exploatarea inofensivă,  motiv pentru care este interzisă exploatarea acesteia după 21.08.2021 (în anexa 1 este prezentată expertiză tehnică și înscrierea în pașaportul conductei de către CTSIC), respectiv din această dată Blocul energetic nr.2 nu mai poate fi exploatat. În volumul lucrărilor din caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.2 sunt incluse lucrările de schimbare a conductei principale de abur.

Deoarece producătorul turbinei ПТ-80/100-13/130 nr.1 este compania ЛМЗ (Ленинградский металлический завод), iar producătorul cazanului ТГМ-96Б nr.1 este ТКЗ (Таганрогский котлостроительный завод «Красный котельщик») în caietul de sarcini pentru modernizarea blocului energetic nr.1 a fost introdusă informația tehnică originală de la producătorii echipamentului și au fost în text stipulați producătorii de echipament.

Totodată, obiectivele modernizării blocului energetic nr.1 au fost:

  1. Prelungirea resursei de funcționare a turbinei nr.1 (durata de exploatare a fost extinsă cu 50 mii ore, în anexa 2 este prezentat raportul de prelungire a resursei de funcționare executat de ЦКТИ – Центральный котлотурбинный институт – Санкт-Петербург).
  2. Ridicarea puterii termice de la prizele de termoficare a turbinei de la 100 Gcal/h până la 160 Gcal/h, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 166,17 Gcal/h de la prizele de termoficare;
  3. Ridicarea puterii electrice nominale a turbinei nr.1 de la 80 MW până la 98 MW, în perioada testărilor de garanție s-a obținut 98,37 MW;
  4. Ridicarea puterii electrica maximale de la 100 MW până la 110 MW, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat 110 MW (în anexa 3 este prezentat raportul testărilor de garanție a turbinei), însă conform recomandărilor obținute în urma analizei stării tehnice a generatorului este recomandată exploatarea generatorului în diapazonul 40÷100 MW;
  5. Ridicarea randamentului relativ intern al Corpului de Medie Joasă Presiune cu 2%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului cu 2%;
  6. Ridicarea randamentului cazanului la 94%, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat ridicarea randamentului până la 94,8%;
  7. Micșorarea tensiunii termice în focarul cazanului < 182500 kcal/m3h, în perioada testărilor de garanție s-a confirmat micșorarea tensiunii termice până la 177170 kcal/m3h;

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală