China vrea să cumpere tot mai multe companii ruseşti. Ginganții chinezi vin cu bani pentru a profita de prăbușire

08 Mart. 2022, 17:00
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
08 Mart. 2022, 17:00 // Bani și Afaceri //  MD Bani

China vrea să cumpere tot mai multe companii rusești sau să-și crească participațiile în companiile ruseşti din domeniul energiei şi al materiilor prime, cum ar fi gigantul Gazprom şi producătorul de aluminiu Rusal International, potrivit Bloomberg.

Beijingul poartă discuţii cu firmele sale de stat, printre care China National Petroleum, China Petrochemical., Aluminum Corp. of China şi China Minmetals cu privire la orice oportunităţi de potenţiale investiţii în companii sau active ruseşti. Orice acord ar fi pentru a susţine importurile Chinei, în timp ce îşi intensifică atenţia asupra securităţii energetice şi alimentare – nu ca o dovadă de sprijin pentru invazia Rusiei în Ucraina – au spus sursele Reuters, preluate de ZF.

Potrivit informațiilor, discuţiile se află într-un stadiu incipient şi nu vor duce neapărat la un acord. Unele discuţii între companiile energetice chineze şi ruseşti au început să aibă loc, potrivit unor surse separate.

CNPC şi China Petrochemical – cunoscută sub numele de Sinopec Group – au refuzat să comenteze, potrivit oficialilor media ai companiilor. Autoritatea chineză de reglementare a activelor de stat Sasac, Aluminum Corp. of China şi Minmetals nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Reprezentanţii Gazprom şi Rusal nu au comentat.

Războiul Rusiei în Ucraina a crescut presiunea asupra Beijingului pentru a asigura importurile, în condiţiile în care costul energiei, al metalelor şi al alimentelor a crescut vertiginos la niveluri fără precedent. Îngrijoraţi de impactul pe care creşterea bruscă a preţurilor îl va avea asupra economiei, înalţi oficiali guvernamentali chinezi au emis ordine pentru a prioritiza securitatea aprovizionării cu mărfuri, a relatat Bloomberg săptămâna trecută.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău