Chișinăul, mutare de șah-mat pentru prietenii lui Putin de la Tiraspol! Economii de miliarde din afacerea cu energie

19 Oct. 2022, 11:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Oct. 2022, 11:03 // Actual //  bani.md

În urma înțelegerilor dintre Chișinău și Tiraspol privind procurarea energiei electrice la un preț mai mic în schimbul autorizației de mediu pentru uzina de la Rîbnița, Republica Moldova a economisit peste un miliard de lei. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”. Potrivit viceprim-ministrului, scopul Chișinăului nu este de a falimenta întreprinderea, ci de a o determina să activeze în  baza legislației Republicii Moldova, scrie realitatea.md.

Potrivit vicepremierului Oleg Serebrian grație deciziilor Comisiei Situații Excepționale de a prelungi autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, Guvernul a reușit să mențină un tarif la energia electrică rezonabil pentru cetățeni și să facă economii.

„În decursul acestor 4-5 luni datorită faptului că am plătit de două ori mai puțin pentru energie electrică, s-a produs o economie de peste un miliard de lei. Eu merg des în sate, în zona de securitate, nimeni nu mă întreabă nimic despre autorizația de mediu pentru uzina metalurgică de la Rîbnița, dar mă întreabă despre prețul energiei electrice. Asta pentru oameni este mai important. Este important ca prețul la energie într-o situație inflaționistă atât de complicată să fie menținut”,  a spus Oleg Serebrian în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Mai mult, potrivit oficialului, sistarea activității uzinei metalurgice din regiunea transnistreană ar lovi în mii de cetățeni din orașele Rezina și Rîbnița care activează în cadrul întreprinderii.

„Este fals să spunem că această autorizație este eliberată temporar strict în contextul înțelegerilor legate de energia electrică. Sunt mai mulți factori. Este și factorul uman, sunt câteva mii de oameni care lucrează acolo, inclusiv din partea dreaptă a Nistrului. Da, sunt probleme de mediu invocate de multă lume, dar este și foarte multă lume care lucrează la această întreprindere. Asta ar afecta câteva sute bune de familii din acest oraș”, a punctat vicepremierul pentru Reintegrare.

Vicepremierul dă asigurări că managementul uzinei își dorește modernizarea sistemelor de epurare pentru a deveni mai puțin poluantă și urmează să facă investiții în acest sens.

„Pentru noi ținta nu este închiderea uzinei metalurgice de la Rîbnița. Ținta este ca această întreprindere să funcționeze respectând normele ecologice, conformându-se legislației. Într-o discuție pe care am avut-o cu directorul acestei întreprinderi, m-a asigurat că în domeniul mediului vor fi investite câteva milioane pentru instalații foarte performante de epurare”, a mai spus Oleg Serebrian.

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău