Comisia Pre-vetting este un bau-bau pentru prodecanul facultății de drept de la ULIM. S-a retras din cursa pentru CSM

27 Ian. 2023, 15:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Ian. 2023, 15:02 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia Pre-Vetting anunță deciziile în privința a trei candidați de pe lista înaintată de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), scrie realitatea.md.

Într-un comunicat de presă, responsabilii anunță că unul dintre candidați s-a restras din concurs. Este vorba de Feodor Bria, lector la ULIM.

„Candidatul Feodor Bria, lector la Universitatea Liberă Internațională, s-a retras din concurs, nepromovând astfel evaluarea”, anunță Comisia Pre-Vetting.

Bria este în prezent lector universitar al Catedrei de „Drept Privat”, Facultatea Drept ULIM și doctorand la ULIM, specializarea „Drept Internațional și european public”. Pe lângă experiența de predare, în CV-ul acestuia mai găsim și funcția de director a Colegiului ULIM, funcția de membru în Colegiul pentru Selecția și Cariera Judecătorilor în cadrul CSM (din octombrie 2018 până în prezent) și funcția de prodecan al Facultății de Drept din cadrul ULIM.

Bria, de-a lungul anilor a participat sau a fost coordonator în mai multe proiecte girate de Universitatea ULIM, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării sau de Asociații Obștești. Feodor Bria vorbește la nivel experimentat limbile engleză și rusă, la „nivel elementar” limba franceză, iar limba maternă este româna.

Alți doi candidați nu au depus în termen declarația de avere și interese personale, iar prin urmare la fel nu au promovat concursul.

„Potrivit Comisiei, candidații din rândul non-judecătorilor Evgheni Florea, profesor universitar la Universitatea de Stat din Comrat, și Ilie Mămăligă, avocat, nu au depus în termen declarația de avere și interese personale cu datele actualizate pentru ultimii 5 ani (Declarația pentru 5 ani) și/sau anexele solicitate, fapt ce a dus la nepromovarea evaluării de către aceștia.  Conform procedurii legale, deciziile Comisiei au fost transmise candidaților și instituției responsabile de organizarea alegerilor sau a concursului, în acest caz Parlamentul. Deciziile sunt cu drept de apel și pot fi contestate de către candidați la Curtea Supremă de Justiție, în termen de 5 zile din data recepționării. Totodată, cei trei candidați non-judecători au la dispoziție 48 de ore ca să anunțe Comisia dacă acceptă sau se opun publicării deciziilor motivate”, se arată în comunicat.

Amintim că, 12 candidați non-judecători, aleși în baza unui concurs public, au fost propuși de Parlament pentru a participa la concursul de ocupare a funcției de membru în CSM. Aceștia sunt supuși evaluării integrității financiare și etice de către Comisia Pre-Vetting.

Precizăm că dintre candidații non-judecători care vor promova evaluarea Comisiei Pre-Vetting, Parlamentul va numi, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși, șase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

Astfel, noua componență a CSM va fi formată din 6 judecători, aleși prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, și 6 non-judecători, numiți de Parlament.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 13:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 13:40 // Actual //  Lupu Eduard

Constructorul german de automobile sportive Porsche AG a redus marți estimările privind vânzările și profitabilitatea pentru acest an, din cauza lipsei de aluminiu care a obligat compania să înceteze producția anumitor modele, informează agenția Reuters.

Inundațiile care au afectat o facilitate de producție a unui important furnizor de aluminiu, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, au afectat livrările de componente de aluminiu utilizate la toate vehiculele Porsche. În aceste condiții, este posibil ca producția mai multor tipuri de vehicule să fie oprită, a precizat constructorul auto într-un comunicat de presă.

Anunțul a dus la scăderea cu 5% a cotațiilor acțiunilor Porsche.

Porsche se așteaptă acum la vânzări cuprinse între 39 și 40 de miliarde de euro în acest an, ca urmare a inundațiilor care au afectat facilitățile de producție ale unuia dintre furnizorii săi de aluminiu. Anterior, Porsche estima venituri între 40 și 42 de miliarde de euro.

De asemenea, Porsche, companie la care acționar majoritar este Volkswagen, se așteaptă în prezent la o rentabilitate a vânzărilor de până la 15% în acest an, în scădere față de estimarea anterioară de 17%. Au fost revizuite în scădere și estimările privind vânzările de automobile electrice Porsche.

Producția de vehicule Porsche ar putea fi afectată timp de mai multe săptămâni după ce furnizorul de aluminiu a declarat situație de forță majoră, o măsură invocată de companii pentru evenimentele din afara controlului lor și care le împiedică să facă afaceri. Mai multe țări europene, inclusiv Elveția, s-au confruntat cu inundații majore în ultimele săptămâni.

Revizuirea prognozelor de către Porsche vine la câteva zile după ce constructorul și-a redus ambițiile în domeniul vânzărilor de vehicule electrice, din cauza cererii sub așteptări pentru modelele de tip plug-in în Europa și China.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău