Costă mii! De câți bani au nevoie moldovenii pentru a cumpăra copiilor ghiozdane, uniforme, caiete și creioane colorate

03 Aug. 2021, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
03 Aug. 2021, 10:31 // Actual //  MD Bani

În multe familii din Republica Moldova luna august este marcată de pregătirile pentru noul an școlar. Pentru cineva este o procedură de rutină, iar altcineva face pentru prima oară cumpărăturile necesare elevilor.

ZUGO a încercat să afle cât costă setul format din ghiozdan, caiete, agendă stilouri, creioane, penare, ustensile pentru desen și învelitori în diverse magazine. Așadar, doar pentru rechizite, fără manuale și caietele elevilor la diverse obiecte, am estimat că părinții trebuie să scoată din buzunar cel puțin în jur de 500 de lei, însă în acest caz în scurt timp vor fi nevoiți să suplinească stocurile cu rechizite și să mai cheltuie câteva sute de lei.

Ghiozdanul – cel mai scump

În magazinele online prețurile la rucsacurile pentru elevi încep de la 120-150 de lei. În funcție de dimensiune, material, model și dotări, prețul poate depăși chiar și 1000 de lei. Cel mai ieftin ghiozdan găsit de noi într-un magazin online este fabricat din poliester, are dimensiunea de 45×35 de centimetri și costă 99 de lei. Mai scumpe sunt gențile ortopedice, prețul lor depășind 500 de lei. Cel mai scump exemplar găsit de noi în magazinele virtuale costă mai mult de 1700 de lei, fiind un rucsac asociat cu lego.

Cât costă caietele și agendele?

Caietele de 24 de foi costă de la 2 la 5 lei. Chiar și așa, prețul lor poate fi mai mare dacă au o copertă mai deosebită. Așadar, pentru un set format din 10 caiete părinții vor scoate din buzunar aproximativ 50 de lei.

Prețul agendelor, la fel, variază în funcție de model. Prețul este aplicat în funcție de copertă și design, fiind de minim 15 lei la unul dintre producătorii locali pentru modele cu tip subțire de copertă și ajungând la peste 30 de lei pentru cele cu sclipici și copertă groasă. Cele mai deosebite, cu personaje din filme și desene animate, costă și mai scump. Chiar și așa, recomandarea noastră este ca părinții să nu se grăbească să le procure, deoarece în multe școli acestea sunt achiziționate organizat.

Pentru viitorii pictori…

Pentru elevii claselor primare, albumele de desen costă între cinci și 30 de lei, în funcție de numărul de foi grosimea lor. Setul de pensule costă cel puțin 15 lei și ajunge la peste 50 de lei. Prețul acuarelei este de minim 12 lei și poate depăși chiar și 100, în funcție de producător, număr de culori și volum, iar un pahar special pentru apă costă de la 8 la 20 de lei, in funcție de locul unde este procurat.

Un set de creioane colorate costă de la 20 de lei, însă poate depăși și valoarea de 300 de lei.

Ultimul oftat: Penarele, stilourile și învelitorile

Penarele costă de la 20 de lei. În funcție de material și model, prețul lui poate ajunge și la aproape 100 de lei. Un creion simplu cu radieră costă până la cinci lei, iar seturile – de la 10 la 20 de lei. Stilourile costă până la 10 lei, iar de regulă elevii au nevoie de cel puțin două culori – albastru și verde.

Prețul pentru învelitori variază în funcție de clasă. Prețurile încep de la 16 lei și ajung aproape de 75 de lei. Setul de învelitori pentru caiete, la fel, variază, în funcție de duritatea materialului, media fiind de circa 30 de lei.

Cea mai mare provocare – uniforma școlară

Totuși, cea mai mare provocare pentru părinți pare a fi uniforma. Dacă rechizitele pot fi găsite la un preț relativ rezonabil sau comandate din timp, atunci pentru a procura elevilor cămăși, costume și încălțăminte este nevoie de circa 1000 de lei. Bunăoară, o bluză costă cel puțin 100 de lei, cea mai ieftină pereche de pantofi – circa 200, prețul fiind aproximativ similar pentru fustițe și/sau pantaloni.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău