Cresc alocațiile pentru medicină. Bugetul a fost majorat cu peste 10%

19 Nov. 2021, 16:38
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
19 Nov. 2021, 16:38 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În anul 2022 fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală vor însuma venituri  și cheltuieli de 12,2 miliarde de lei. Un  proiect de decizie în acest sens a fost aprobat astăzi de Cabinetul de Miniștri.

Comparativ cu suma aprobată pentru anul 2021, este prognozată majorarea veniturilor cu 1,1 miliarde de lei (sau 10,3%), iar a cheltuielilor cu 943,5  mil. de lei (sau 8,3%).  Primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuţie procentuală la salariu şi la alte recompense vor constitui 6 miliarde de lei, ceea ce reprezintă o creștere cu 919,3 mil de lei față de cele aprobate în 2021.

La fel, pentru anul 2022, se va păstra prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală atât în formă de contribuție procentuală de 9%, cât și în formă de sumă fixă de 4.056 de lei.

Totodată, pentru transferurile din bugetul de stat în fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru asigurarea categoriilor de persoane neangajate sunt prevăzuți 6 miliarde de lei, cu o majorare de  227,7 mil. de lei comparativ cu nivelul aprobat pentru anul 2021.

Pentru transferurile de la bugetul de stat pentru realizarea programelor naţionale de ocrotire a sănătăţii pentru asigurarea bolnavilor cu diabet zaharat cu preparate antidiabetice, precum orale, insuline umane și analogi de insulină sunt prevăzuți 150,6 mil. de lei.

La estimarea cheltuielilor FAOAM pe anul 2022 s-a ținut cont de legislația în vigoare și prioritățile în acordarea serviciilor medicale, necesare populației și raportate la capacitățile sistemului de sănătate. Respectiv, alocațiile suplimentare în sumă de 943.503.700 de lei sunt preconizate pentru acoperirea următoarelor cheltuieli:

  • majorarea salariilor personalului administrativ-gospodăresc din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, începând din 01.11.2021.
  • asigurarea compensării unor tipuri de dispozitive medicale, servicii de îngrijiri medicale la domiciliu și palliative.
  • acoperirea cheltuielilor pentru serviciile spitalicești acordate pacienților care întrunesc definiția de caz COVID-19 (suspect, probabil, confirmat),  măsuri de profilaxie și prevenire a riscurilor de îmbolnăvire.
  • acoperirea cheltuielilor strict necesare pentru asigurarea bunei funcționări a prestatorilor de servicii medicale în scopul acordării asistenței medicale oportune și calitative populației, etc.

În fondul de bază se planifică a fi acumulate şi utilizate 12 miliarde de lei, cu 8,2% mai mult comparativ cu nivelul aprobat pentru anul 2021.

Pentru fondul de rezervă al asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2022 sunt preconizați 10.000.000 de lei, care sunt destinați pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, precum și compensarea diferenţei dintre cheltuielile efective legate de achitarea serviciilor medicale curente. La fel, în anul 2022, fondul măsurilor de profilaxie va însuma 50 mil. de lei, cu 5.000.000 de lei mai mult față de cel aprobat pentru 2021. Pentru fondul de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale se estimează  în cuantum de 15.000.000 de lei la nivelul anului 2021.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 16:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 16:18 // Actual //  Lupu Eduard

Orange Moldova anunță planurile sale de a testa tehnologia 5G în curând, în parteneriat cu furnizorii de echipamente și specialiștii Orange Group. În acest sens, compania a solicitat o licență tehnică pentru utilizarea frecvențelor necesare, deschizând astfel calea către testarea experienței reale 5G pentru utilizatori.

Potrivit reprezentanților Orange, tehnologia 5G reprezintă o soluție inovatoare și avansată în domeniul comunicațiilor mobile, oferind viteze extrem de mari și o latență redusă, ceea ce va conduce la o experiență online semnificativ îmbunătățită pentru utilizatori.

Este important de menționat că în 2019, Orange Moldova a realizat primele teste ale tehnologiei 5G în Republica Moldova. Atunci, reprezentanții grupului au anunțat că introducerea acestei noi tehnologii este planificată pentru anul 2020. Cu această nouă inițiativă de testare, Orange Moldova confirmă angajamentul său față de inovație și progres în domeniul comunicațiilor mobile în Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău