Criptomonede: Arbitrul pieței bursiere va securiza fondurile clienților americani ai Binance

18 Iun. 2023, 06:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Iun. 2023, 06:50 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritatea americană de reglementare a pieței bursiere, SEC, a anunțat sâmbătă că va securiza fondurile clienților americani ai bursei de criptomonede Binance, pe care a acționat-o în instanță, pentru ca aceștia să-și poată retrage banii și pentru a împiedica aceste active să părăsească Statele Unite, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Acest anunț intervine după ce, la începutul lunii iunie, SEC a dat în judecată Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, și pe șeful acesteia, Changpeng Zhao, pentru eludarea reglementărilor.

Instanța însărcinată cu acest caz din capitala federală a SUA, Washington, a emis sâmbătă un ordin după ce a ajuns la un acord cu Binance și Changpeng Zhao. Aceștia sunt obligați, în special, să repatrieze în Statele Unite activele clienților americani ai platformei.

Aceste fonduri sunt cele pe care SEC a precizat în comunicatul său că dorește să le păstreze în siguranță, adăugând că ordinul judecătoresc „interzice, de asemenea,” Binance și Changpeng Zhao „să cheltuiască activele companiei altfel decât în cursul normal al activității”.

„Deoarece Changpeng Zhao și Binance controlează activele clienților platformelor și au fost capabili să comaseze activele clienților sau să deturneze activele clienților după bunul plac, (…) aceste interdicții sunt esențiale pentru a proteja activele investitorilor”, a declarat oficialul SEC, Gurbir Grewal, citat în declarație.

Acesta a adăugat că SEC s-a asigurat „că clienții din SUA își vor putea retrage activele de pe platformă”.

Binance anunțase pe 8 iunie că suspendă depozitele în dolari și că își încurajează clienții să își retragă fondurile din conturile sale, după ce a fost acționată în instanță de SEC, care i-a reproșat în special că permite rezidenților americani să folosească platforma sa, deși societatea nu este înregistrată la autoritățile americane, sau propriile criptomonede, precum BNB (Binance Coin), sau alte produse financiare ale sale.

Autoritatea de reglementare afirmă, de asemenea, că, spre deosebire de ceea ce Binance a susținut public, filiala americană și fondurile depuse acolo de clienți erau controlate de societatea-mamă.

SEC a cerut instanțelor să înghețe activele afiliate companiei și lui Changpeng Zhao, considerat anterior marele rival al starului căzut în dizgrație al criptomonedelor Sam Bankman-Fried, fostul șef al bursei de criptomonede FTX.

Autoritatea de reglementare a produselor financiare din SUA, CFTC, a trimis deja o citație platformei la sfârșitul lunii martie, pe motive similare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău