Cu o economie sfâşiată de inflaţie, Erdogan se roagă de marile businessuri ale lumii să se întoarca in Turcia

14 Sept. 2024, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Sept. 2024, 10:21 // Actual //  bani.md

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan urmează să se întâlnească luna aceasta la New York cu cei mai importanţi lideri de afaceri americani pentru a pune capăt unei dispute cu finanţatorii internaţionali şi a atrage din nou investitorii pe pieţele ţării, scrie FT.

Potrivit principalului organizator al întâlnirilor, Consiliul de afaceri Turcia-SUA (TAIK), şi a mai multor persoane familiarizate cu planurile, liderul turc al omului forte şi un anturaj de locotenenţi vor încerca să seducă investitorii şi directorii de companii în cadrul a cel puţin patru evenimente programate să coincidă cu Adunarea Generală a ONU din ultima săptămână a lunii septembrie.

Apropierea Turciei de corporaţiile americane are loc după 15 luni de la o revizuire economică radicală menită să stingă criza inflaţionistă de lungă durată a ţării. Ankara încearcă, de asemenea, să atragă înapoi investitorii străini care au fugit după ce politicile anterioare ale lui Erdoğan au destabilizat economia turcă de 1 miliard de dolari şi au ameninţat să declanşeze o criză a balanţei de plăţi în primăvara anului trecut.

Erdoğan, liderul Turciei din ultimele două decenii, va găzdui o masă rotundă cu 20 de directori de companii americane din Fortune 100 la 23 septembrie, a declarat TAIK pentru Financial Times. Lista participanţilor include directori executivi de la băncile de pe Wall Street JPMorgan şi Goldman Sachs, potrivit unei persoane informate cu privire la acest subiect.

Goldman va găzdui a doua zi, la sediul său din Lower Manhattan, o conferinţă turcă de investiţii, la care vor lua cuvântul ministrul de finanţe Mehmet Şimşek, arhitectul noului program economic, şi şeful băncii centrale Fatih Karahan. De asemenea, se aşteaptă ca societăţile cotate la Istanbul să organizeze reuniuni ale investitorilor în marja evenimentului.

Turcia organizează adesea evenimente de afaceri în jurul Adunării Generale a ONU – Erdoğan s-a întâlnit cu co-fondatorul Tesla, Elon Musk, în 2023 – dar programul din acest an este mai intens decât în anii trecuţi, deoarece ţara caută să îşi etaleze noua agendă economică.

Şimşek, fost strateg de obligaţiuni la City of London, a promis să restabilească o politică economică „raţională” în urma numirii sale după realegerea lui Erdoğan în mai 2023.

De atunci, acesta a renunţat la multe dintre măsurile neortodoxe care au fost puse în aplicare pentru a stabiliza economia Turciei în cadrul politicii eşuate a lui Erdoğan de a menţine costurile împrumuturilor la un nivel scăzut cu orice preţ. Banca centrală şi-a majorat principala rată a dobânzii cu mai mult de 40 de puncte procentuale din vara anului trecut, până la 50 %, în timp ce factorii de decizie încearcă să răcească o economie supraîncălzită.

Şimşek a încercat să îşi folosească credibilitatea personală pentru a restabili încrederea în Turcia în rândul investitorilor şi bancherilor străini, care a fost grav afectată de fostul regim economic.

În 2018, Erdoğan a dat vina pe un grup obscur de firme financiare internaţionale, pe care l-a numit „lobby-ul ratelor dobânzilor”, pentru o criză monetară dureroasă. În anul următor, autorităţile turce au deschis o anchetă asupra JPMorgan pentru că a sfătuit clienţii să parieze împotriva monedei Turciei, susţinând că banca a emis sfaturi „înşelătoare şi manipulatoare”.

Investitorii străini au revenit pe piaţa turcă în ultimul an, în timp ce agenţiile de rating şi-au îmbunătăţit evaluările privind solvabilitatea ţării. Cu toate acestea, analiştii spun că intrările recente au fost dominate de fondurile speculative şi de alţi investitori pe termen scurt care au profitat de ratele avantajoase ale dobânzii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ